În politica diabolică a Ungariei şi a U.D.M.R., vizând dobândirea rapidă şi pe căi ilegale a peste 50 la sută dintre imobilele din Ardeal, s-a înregistrat recent un nou episod, extrem de periculos prin consecinţele sale, respectiv a fost împroprietărită comunitatea maghiară cu Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Solicitarea a fost făcută (în ultimii ani) de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care a reuşit să înfrângă Opoziţia corectă şi legală a primarului şi Consiliului local din Capitala Unirii.
Clădirea acestei biblioteci, împreună cu cele 115.992 unităţi bibliografice, din care: 1.778 manuscrise din secolul al IX-lea; 300 codice medievale (reprezentând 80 la sută din cele existente în România); 571 incunabule şi 24.000 cărţi vechi din secolele XV-XVIII, au fost date gratuit şi ilegal din proprietatea Poporului şi Statului Român în proprietatea comunităţii maghiare şi a Ungariei.
Cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă este Codex Aureus. Această carte a fost scrisă în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare. Această Evanghelie a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament, a fost pictată cu aur şi are coperţile din fildeş. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican. Manuscrisul Codex Aureus are o valoare inestimabilă.
În anul 1968, Regimul Ceauşescu a luat un împrumut de zece miliarde dolari S.U.A. de la F.M.I. şi Banca Mondială pentru realizarea unor mari investiţii în România, inclusiv retehnologizarea industriei.Împrumutul extern de 10 miliarde dolari S.U.A. a fost garantat de către Statul Român cu Codex Aureus. Poporul Român a realizat investiţii uriaşe în Regimul Ceauşescu, a plătit integral şi înainte de termen toată datoria externă. Regimurile post-decembriste au pus la cale şi au dat ilegal Ungariei şi comunităţii maghiare din România (care nu are personalitate juridică) atât Codex Aureus cât şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, cu tot fondul de carte. Programul de jefuire a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia l-a început Guvernul Radu Vasile, l-a continuat Guvernul Năstase şi l-a finalizat Guvernul Ponta III.
După Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi în baza Tratatului de la Trianon, din iunie 1920, Biblioteca Batthyaneum cu tot fondul de carte, inclusiv Codex Aureus a intrat în proprietatea Poporului şi Statului Român. Biblioteca se află pe str.Unirii nr.1-3 din municipiul Alba Iulia şi este înscrisă în cartea funciară nr.559 fiind identificată cu numărul topografic 1973/1. Titular al dreptului de proprietate a fost Biblioteca Naţională a României.
În vara anului 1998, Guvernul Radu Vasile (format din miniştri din partea P.N.Ţ.C.D., U.D.M.R., P.N.L. şi P.D.) a aprobat O.U.G. nr.13 din 7 iulie privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Atunci, ministru al Culturii a fost d-l Ion Caramitru, iar al Învăţământului era d-l Andrei Marga. Oare ştiau de Codex Aureus s-au află abia acum? Ordonanţa de urgenţă nr.13/1998, publicată în Monitorul Oficial nr.255 din 8 iulie 1998 a fost semnată de premierul Radu Vasile (Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!) şi contrasemnată de Gyorgy Tokay, ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţile naţionale. O.U.G.nr.13/1998 are trei articole (numerotate 1, 2 şi 2) şi a stabilit următoarele:
1. Clădirile şi terenurile aferente lor, cele înscrise în Anexă, trec gratuit în proprietatea comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
2. Se înfiinţează o Comisie specială paritară (Guvern-minorităţi entice) care verifică situaţia juridică a celor 17 imobile înscrisă în Anexă şi poate face noi propuneri pentru donaţii către minorităţile etnice.
3. Predarea-preluarea imobilelor se face pe baza unor protocoale redactate de Comisia specială paritară.
La poziţia nr.13 din Anexa la O.U.G. nr.13/1998 este înscrisă Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Este evident că O.U.G. nr.13/1998 nu se referă la restituirea fondului de carte şi a Codex Aureus către comunitatea maghiară din România şi către Ungaria. După cinci ani, prin Legea nr.458 din 12 noiembrie 2003, a fost aprobată O.U.G. nr.13/1998. Lucrările Senatului au fost conduse de d-l Doru Ioan Tărăcilă şi cele ale Camerei Deputaţilor de d-l Viorel Hrebenciuc.
Separat de legislaţia existentă, prin aceste două acte normative, s-a furat Poporului RomânBiblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, inclusiv Codex Aureus, care au fost date ilegal comunităţii maghiare care nu are personalitate juridică şi care niciodată nu a fost proprietara acestei biblioteci, a Codex Aureus şi a uriaşului fond de carte.
În mare secret, Ungaria şi U.D.M.R. au reuşit să fure, din nou, o mare parte din averea Poporului Român. Despre această uriaşă afacere imobiliară, pusă la cale prin O.U.G. nr.13/1998 şi înfăptuită în perioada 1998-2014, ştiu toţi candidaţii anunţaţi la funcţia de Preşedinte al României. De ce tac? De ce nu acţionează pentru oprirea retrocedărilor ilegale de clădiri, terenuri şi păduri, mai ales către unguri şi către Ungaria? Sunt complici cu U.D.M.R. sau i-au “sensibilizat” autorităţile din Ungaria?
Ceea ce s-a petrecut recent cu Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum dovedeşte că premierul Victor Viorel Ponta şi P.S.D. au adus U.D.M.R. la guvernare şi i-a oferit postul de vicepremier şi ministru al Culturii lui Kelemen Hunor cu scopul de a facilita un furt pios împotriva Poporului Român şi patrimoniului naţional!
Manipulatorii de opinie se străduiesc să-i convingă pe unii români că dacă premierul Victor Viorel Ponta a dat la unguri şi Ungariei Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia atunci merită să fie noul Preşedinte al României. În Israel şi în China o asemenea faptă este răsplătită cu dulcele glonţ al patriei. Guvernul Ponta III a dat ilegal unei biserici ungureşti şi implicit Ungariei, uriaşa Biblioteca Batthyaneum şi Codex Aureus.
Parchetul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) ar fi trebuit să se autosesizeze şi să pună sechestru asiguratoriu pe Codex Aureus, pe toate cărţile aflate în Biblioteca Batthyaneum, precum şi pe averile celor implicaţi în această afacere imobiliară îndreptată împotriva Poporului Român. Procurorii ştiu că, de regulă, criminalul se întoarce la locul crimei.
De loc întâmplător, premierul Victor Viorel Ponta a anunţat că se lansează, în cursa pentru alegerea Preşedintelui României, de la Alba Iulia, într-un Congres inedit al P.S.D., în ziua de 12 septembrie a.c, probabil, din faţa clădirii Bibliotecii Batthyaneum dată ilegal Ungariei, împreună cu Codex Aureus şi tot fondul de carte. Partidele politice parlamentare care, împreună cu U.D.M.R., au furat Poporului Român manuscrisul Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum şi-au stabilit candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie a.c. şi se laudă că unul dintre ei va ajunge, tot prin furt, Preşedinte al României.
Doamne, ocroteşte-i pe români !
Data: 15 septembrie 2014 ; Gheorghe Funar
-----------------------------------------------------
Vaticanul vrea scumpa carte a Romaniei ?
POSTAT: 17 Februarie 2008
Codex Aureus, o carte aflata in patrimoniul Romaniei, atat de valoroasa incat pur si simplu nu poate fi estimata in bani, este ravnita de Vatican . Aflat la un loc cu alte 24.000 de carti vechi, celebrul manuscris, cu care se zice ca au fost garantate toate imprumuturile cu care Nicolae Ceausescu a 'construit' Romania moderna, se afla la Alba Iulia, intr-o cladire care a fost retrocedata in 2003 Arhiepiscopiei romano-catolice din zona.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) va cere in instanta si retrocedarea fondului de carte din aceasta casa',trag un semnal de alarma cei care 'pazesc' astazi Codex Aureus.
Celebrul manuscris se afla in biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia . In spatele zidurilor groase mai sunt 24.000 de carti vechi, dintre care 300 de manuscrise medievale de o valoare uriasa.Cam 80 la suta din totalul manuscriselor medievale care se afla acum pe teritoriul Romaniei sunt adunate la Batthyaneum.
In scurt timp romanii si-ar putea lua adio de la valoroasa carte Codex Aureus. Dupa ce Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia i s-a retrocedat cladirea Batthyaneum, acum va fi revendicat in instanta si fondul de carte adapostit de biblioteca.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) intentioneaza sa ceara in instanta, se aude, si retrocedarea tuturor cartilor. Daca este asa, ar fi o pierdere colosala pentru patrimoniul cultural roman',ne-a declarat ingrijorata Ileana Darja, sef birou manuscrise medievale din cadrul Bibliotecii Battyaneum, unul dintre cei trei administratori ai colectiilor de carte de aici.
Acum, Codex Aureus este pazita cu glont pe teava, 24 de ore din 24. Daca vrei sa intri in cladire, bodyguardul, cu pistolul la brau, deschide, te legitimeaza si te conduce la secretariat. Pentru a ajunge insa la biblioteca, la etajul doi, trebuie sa fii obligatoriu insotit si de un administrator al colectiilor de carte. Altfel risti sa fii impuscat de unul dintre cei patru bodyguarzi ai cartilor, care pazesc bilbioteca in ture de cate sase ore, non-stop. Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca cel care este pe tura ar putea rata tinta, pentru ca oamenii fac sedinte de tragere lunar si nu au voie sa ia calificative mai mici de 'Bine'.
Gheorghe Marcu are 34 de ani si este deosebit de mandru de slujba pe care o are.
Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993 Evanghelierul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala Bibliotecii Nationale a Romaniei din Alba Iulia , si cea germana nu a fost incheiat, in mod ciudat, nici un fel de contract scris. Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de aproape 10 milioane de euro din care Romania n-a castigat nimic. ![]()
Ca sunt sau nu utile Romaniei, toate constructiile lui Nicolae Ceausescu - de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor - au fost ridicate la ordinul fostului dictator din imprumuturi externe. La sfarsitul anilor '60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a cerut un imprumut de aproximativ zece miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei Romaniei si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, Ceausescu a garantat cu o carte: Codex Aureus. Acest vechi manuscris latin a fost realizat din porunca imparatului Carol cel Mare (742-814).
In anul 806 imparatul, incheind expeditiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, ajutat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperiala din Aachen a intemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica si scrierea caligrafica. La indemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericesti si a impus transcrierea in forma artistica a cartilor religioase si juridice. Influenta Orientului bizantin imbinat cu Occidentul crestin de inspiratie anglo-saxona si-a pus amprenta pe specificul national franc de la curtea lui Carol cel Mare. In aceasta inflorire culturala, vechile manastiri din jurul Rinului (ca Luxeuil, Corbie, St. Martin din Tours, Reichenau, St. Gall, Lorsch, Reims, Aix-La-Chapelle etc.) si-au organizat scriptoria dedicate copierii manuscriselor valoroase. Carol cel Mare si-a creat o biblioteca alcatuita din cele mai frumoase manuscrise si a daruit multe altele. In testamentul intocmit de el in 811, prevedea vanzarea cartilor din biblioteca personala, iar sumele "sa fie impartite saracilor".
Foi de pergament si litere de aur
De aceea exista pana astazi in muzee si biblioteci numeroase manuscrise carolingiene. Unul dintre ele este Codex Aureus. Acesta e scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde si numele de Codicele de Aur. Din cele 476 pagini (238 foi), 455 sunt ornamentate. Manuscrisul contine majuscule ornate la inceput de text, chenare intr-o larga paleta cromatica cu decor luxuriant care incadreaza textul scris pe doua coloane, portretele celor patru evanghelisti la inceputul fiecarei evanghelii, tabloul genealogiei celor trei semintii precedente nasterii lui Iisus si imaginea lui Iisus Hristos, denumita in tratatele de specialitate Majestas Domini.
Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-se copertele. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi - cardinal de Viena - care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub clopot de sticla protejat de complicate sisteme de alarma.
Bucati imprastiate in Anglia, Vatican si Romania
Copertele, lucrate in fildes, sunt conservate, una in British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma.
Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele "Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas" (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes). Fiecare pagina are textul scris "in folio", inconjurat de chenare de o mare varietate. Doar paginile care stau in fata au acelasi chenar, in rest sunt alte chenare, variate ideatic si coloristic. Revenind la episcopul romano-catolic Ignat Batthyani, acesta cumpara in 1792 o cladire care apartinuse calugarilor trinitarieni, ordin desfiintat de Imparatul austriac Iosif al II-lea, si-o transforma in "institut carturaresc". Aici ajung toate documentele stranse de episcop, inclusiv Codex Aureus. Fondatorul a lasat instructiuni de folosire a acestei locatii care si astazi sunt norme in vigoare privind obligatiile beneficiarilor pentru administrarea acestei biblioteci publice: "Biblioteca sa fie deschisa orisicui in ceasurile stabilite, dar nimeni sa nu fie admis acolo cu mantaua pe el, nici sa rasfoiasca vreo carte luata de la locul ei, daca nu i se va arata de catre custodele bibliotecii, ci fiecare sa rasfoiasca acea carte adusa de custode in camera destinata pentru lectura".
Contractul
Biblioteca "Batthyani" a ramas deschisa si dupa 1918, cand intra in patrimoniul national al Romaniei, conform intelegerilor international.
Ulterior, Batthyaneum devine o filiala a Bibliotecii Nationale. Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993, Evangheliarul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala BNR din Alba-Iulia, si cea germana nu a fost incheiat insa nici un contract. BNR primeste totusi 1000 de dolari, in conditii neclarificate. In 1996, germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute. De asemenea, partea germana considera ca acordurile verbale ale fostului director al filialei Alba-Iulia a BNR sunt suficiente si pentru garantarea drepturilor de facsimilare. In urma acestei ambiguitati, Administratia Parcurilor si Castelelor din Hessen a semnat un contract de realizare a unor facsimile cu Editura Faksimile Luzern (vezi facsimil). Landul Hessen garanteaza editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Partea romana este eliminata din afacere. Conform contractului, Faksimile are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.
Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de zece milioane de dolari. Landul Hessen isi rezerva dreptul de a produce copii doar pentru uz intern, dar fara cerneala de aur si argint, in asa fel incat copiile germane sa se deosebeasca cu cel putin 20% de formatul original si, implicit, de copiile realizate de Faksimile.
Erceanu arestat degeaba
Interesant este si faptul ca Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener de coeditie al Editurii Luzern la acest proiect. Scandalul urma sa izbucneasca insa abia dupa 1999, dupa ce Codex Aureus a participat la o expozitie desfasurata in Germania, la Lorsch. La acea expozitie au fost reunite toate componentele disparate, respectiv corpul din Romania, corpul de la Vatican si cele doua coperte. La intoarcere, manuscrisul romanesc prezenta semne vizibile de deteriorare, datorate conditiilor improprii de microclimat in care fusese expusa, defectiunilor care au aparut la instalatia de aer conditionat si a rasfoirii haotice, chiar daca initial fusesera clar delimitate paginile care puteau fi vazute. In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, este demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta constata ca directorul nu avea nici o vina, iar Erceanu isi reia functia.
In proces cu Germania
Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului de catre landul Hessen. Intre timp, mai precis in anul 2003, Biblioteca Batthyani a fost retrocedata Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.Ramane de vazut ce se va intampla cu cele 60.000 de volume, 1230 manuscrise si 560 de incunabile ale bibliotecii. Inclusiv Codex Aureus.
'Pazesc aceasta locatie de 13 ani. Nu are voie sa intre nimeni decat cu avizul conducerii bibliotecii. Putem folosi armamentul din dotare conform legii, ca orice politist, insa doar pe teritoriul bibliotecii. Este un pistol Carpati cu munitie de razboi si nu as ezita nici macar o secunda sa trag',spune Gheorghe.
In cladire exista o incapere cu pereti si usa din otel, incuiata si sigilata. Incinta blidata este securizata si printr-un sistem de alarma. Aici se afla cea mai importanta piesa, 'Evanghelierul din Lorsch', sau mai simplu 'Codex Aureus', cea mai pretioasa carte pe care o are Romania in acest moment. Atat de valoroasa incat tara noastra garanteaza imprumuturile externe cu ea inca de pe vremea comunismului.
Toate constructiile ridicate din ordinul lui Nicolae Ceausescu, de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor au fost construite din imprumuturi externe.
La sfarsitul anilor ′60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a obtinut un imprumut de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei tarii si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, dictatorul a garantat cu aceasta carte.
'Valoarea ei este inestimabila. Nu se poate masura in bani. De aceea este un garant al imprumuturilor externe, chiar si dupa 1990. Acest volum nu iese din camera blindata decat rareori si numai cu cereri speciale. Pentru studiu este folosita o copie fidela, realizata in 1967',ne-a mai spus Ileana Darja.
Papa are deja jumatate din volum
Manuscrisul a fost realizat intre anii 778 si 820, in timpul lui Carol cel Mare. Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea, a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua, ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-i-se copertile. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi, cardinal de Viena, care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia . A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub un clopot de sticla. In Romania cartea a intrat in proprietatea statului in anul 1918.
Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele: Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes).
Copii ale Codex Aureus se vand cu 28.000 € bucata
In 1996 germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute si semneaza un contract de realizare a unor copii cu editura elvetiana 'Faksimile Luzern'.
Landul Hessen a garantat editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Conform contractului, 'Faksimile' are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.
Fostul director al BNR a fost anchetat de politie
Biblioteca Apostolica Vatican , detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener al Editurii Luzern la acest proiect. Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului, iar saptamana trecuta a avut loc o noua infatisare, urmand ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa se dea si o sentinta in acest sens.
In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale (BNR), Dan Ion Erceanu, a fost demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta de judecata l-a gasit nevinovat si a fost repus in functie.
----------------------------------------
Codex Aureus Parohia Ortodoxa Bucea
--------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
Codex Aureus, afacere de milioane de dolari
In anul 806, din ordinul imparatului Carol cel Mare al Frantei, a fost scrisa cu aur o carte care avea sa influenteze destinul Romaniei: Codex Aureus. Dupa mai multe secole de peripetii, volumul, de o valoare inestimabila, a ajuns in proprietatea sta.

Ca sunt sau nu utile Romaniei, toate constructiile lui Nicolae Ceausescu - de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor - au fost ridicate la ordinul fostului dictator din imprumuturi externe. La sfarsitul anilor '60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a cerut un imprumut de aproximativ zece miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei Romaniei si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, Ceausescu a garantat cu o carte: Codex Aureus. Acest vechi manuscris latin a fost realizat din porunca imparatului Carol cel Mare (742-814).
In anul 806 imparatul, incheind expeditiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, ajutat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperiala din Aachen a intemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica si scrierea caligrafica. La indemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericesti si a impus transcrierea in forma artistica a cartilor religioase si juridice. Influenta Orientului bizantin imbinat cu Occidentul crestin de inspiratie anglo-saxona si-a pus amprenta pe specificul national franc de la curtea lui Carol cel Mare. In aceasta inflorire culturala, vechile manastiri din jurul Rinului (ca Luxeuil, Corbie, St. Martin din Tours, Reichenau, St. Gall, Lorsch, Reims, Aix-La-Chapelle etc.) si-au organizat scriptoria dedicate copierii manuscriselor valoroase. Carol cel Mare si-a creat o biblioteca alcatuita din cele mai frumoase manuscrise si a daruit multe altele. In testamentul intocmit de el in 811, prevedea vanzarea cartilor din biblioteca personala, iar sumele "sa fie impartite saracilor".
Foi de pergament si litere de aur
De aceea exista pana astazi in muzee si biblioteci numeroase manuscrise carolingiene. Unul dintre ele este Codex Aureus. Acesta e scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde si numele de Codicele de Aur. Din cele 476 pagini (238 foi), 455 sunt ornamentate. Manuscrisul contine majuscule ornate la inceput de text, chenare intr-o larga paleta cromatica cu decor luxuriant care incadreaza textul scris pe doua coloane, portretele celor patru evanghelisti la inceputul fiecarei evanghelii, tabloul genealogiei celor trei semintii precedente nasterii lui Iisus si imaginea lui Iisus Hristos, denumita in tratatele de specialitate Majestas Domini.
Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-se copertele. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi - cardinal de Viena - care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub clopot de sticla protejat de complicate sisteme de alarma.
Bucati imprastiate in Anglia, Vatican si Romania
Copertele, lucrate in fildes, sunt conservate, una in British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma.
Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele "Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas" (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes). Fiecare pagina are textul scris "in folio", inconjurat de chenare de o mare varietate. Doar paginile care stau in fata au acelasi chenar, in rest sunt alte chenare, variate ideatic si coloristic. Revenind la episcopul romano-catolic Ignat Batthyani, acesta cumpara in 1792 o cladire care apartinuse calugarilor trinitarieni, ordin desfiintat de Imparatul austriac Iosif al II-lea, si-o transforma in "institut carturaresc". Aici ajung toate documentele stranse de episcop, inclusiv Codex Aureus. Fondatorul a lasat instructiuni de folosire a acestei locatii care si astazi sunt norme in vigoare privind obligatiile beneficiarilor pentru administrarea acestei biblioteci publice: "Biblioteca sa fie deschisa orisicui in ceasurile stabilite, dar nimeni sa nu fie admis acolo cu mantaua pe el, nici sa rasfoiasca vreo carte luata de la locul ei, daca nu i se va arata de catre custodele bibliotecii, ci fiecare sa rasfoiasca acea carte adusa de custode in camera destinata pentru lectura".
Contractul
Biblioteca "Batthyani" a ramas deschisa si dupa 1918, cand intra in patrimoniul national al Romaniei, conform intelegerilor international.
Ulterior, Batthyaneum devine o filiala a Bibliotecii Nationale. Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993, Evangheliarul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala BNR din Alba-Iulia, si cea germana nu a fost incheiat insa nici un contract. BNR primeste totusi 1000 de dolari, in conditii neclarificate. In 1996, germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute. De asemenea, partea germana considera ca acordurile verbale ale fostului director al filialei Alba-Iulia a BNR sunt suficiente si pentru garantarea drepturilor de facsimilare. In urma acestei ambiguitati, Administratia Parcurilor si Castelelor din Hessen a semnat un contract de realizare a unor facsimile cu Editura Faksimile Luzern (vezi facsimil). Landul Hessen garanteaza editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Partea romana este eliminata din afacere. Conform contractului, Faksimile are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.
Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de zece milioane de dolari. Landul Hessen isi rezerva dreptul de a produce copii doar pentru uz intern, dar fara cerneala de aur si argint, in asa fel incat copiile germane sa se deosebeasca cu cel putin 20% de formatul original si, implicit, de copiile realizate de Faksimile.
Erceanu arestat degeaba
Interesant este si faptul ca Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener de coeditie al Editurii Luzern la acest proiect. Scandalul urma sa izbucneasca insa abia dupa 1999, dupa ce Codex Aureus a participat la o expozitie desfasurata in Germania, la Lorsch. La acea expozitie au fost reunite toate componentele disparate, respectiv corpul din Romania, corpul de la Vatican si cele doua coperte. La intoarcere, manuscrisul romanesc prezenta semne vizibile de deteriorare, datorate conditiilor improprii de microclimat in care fusese expusa, defectiunilor care au aparut la instalatia de aer conditionat si a rasfoirii haotice, chiar daca initial fusesera clar delimitate paginile care puteau fi vazute. In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, este demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta constata ca directorul nu avea nici o vina, iar Erceanu isi reia functia.
In proces cu Germania
Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului de catre landul Hessen. Intre timp, mai precis in anul 2003, Biblioteca Batthyani a fost retrocedata Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.Ramane de vazut ce se va intampla cu cele 60.000 de volume, 1230 manuscrise si 560 de incunabile ale bibliotecii. Inclusiv Codex Aureus.
"Deocamdata platim chirie noului proprietar al imobilului. Asteptam o locatie pe care sa o gaseasca autoritatea publica din Alba Iulia, respectiv o cladire in care sa mutam colectiile",ne-a spus Elena Tarziman, noul director al Bilbiotecii Nationale a Romaniei.
26 Iulie 2007
Mai mult, cititi aici: Codex Aureus
sau aici: Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum
===========================================
sau aici: Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum
===========================================
==========================
===============
Important UPDATE
==========================
Important UPDATE
Monica Macovei,Codex Aureus,Biblioteca Batthyaneum,CEDO
Monica Macovei... a pledat impotriva Romaniei
===============
Important UPDATE
==========================
Important UPDATE
Monica Macovei,Codex Aureus,Biblioteca Batthyaneum,CEDO
Monica Macovei... a pledat impotriva Romaniei
------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------