Quantcast
Channel: Romania Megalitica
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

IMPORTANT! Expoziție de fotografie, PrinMehedinți, de Victor Bogdan Gheorghiță

$
0
0


Expoziție de fotografie
"#PrinMehedinți'',de Victor Bogdan Gheorghiță

Expoziția de fotografie "#PrinMehedinți" a fost vernisată miercuri, la Hotel Grand Continental din Capitală, autor fiind unul dintre fotografii noului val românesc, Victor Bogdan Gheorghiță.

El a afirmat că proiectul este un demers de fotojurnalism care urmărește Mehedințiul prin poveștile unor oameni din zonă.

"Am fost în Mehedinți, am stat acolo o perioadă de timp și nu am reușit să intru atât de mult în detaliu, dar am încercat să văd care sunt mentalitățile județului, ce are de oferit",
a declarat, pentru AGERPRES, Victor Bogdan Gheorghiță.

El a adăugat că îi place foarte mult zona, care are foarte multe forme de relief ofertante pentru ochiul unui artist.

Potrivit acestuia,"#PrinMehedinți"își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la zonele cu un potențial considerabil care, confruntate cu lipsa de viziune a autorităților, cad în amorțeală și uitare.

Scopul acestui vernisaj este atragerea atenției publicului asupra unor valori specifice județului Mehedinți, iar fotografiile respectă întocmai reperele artistice, fotograful reușind să surprindă elementele unice pe care le are de oferit a eastă zonă.

Artistul a spus că expoziția va rămâne în București două zile, după care va pleca spre Drobeta-Turnu Severin, iar în final va fi donată Consiliului Județean Mehedinți.

La vernisaj au fost prezenți politicieni locali din județul Mehedinți și numeroși invitați.

AGERPRES / (AS — autor: Petronius Craiu, editor: Marius Frățilă)
Sursa:  http://www.agerpres.ro/cultura/2015/05/21/expozitie-de-fotografie-prinmehedinti-de-victor-bogdan-gheorghita-23-23-05
---------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

„#PRINMEHEDINȚI” TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ DESPRE POTENŢIALUL TURISTIC AL MEHEDINŢIULUI
Unul dintre fotografii noului val românesc, Victor Bogdan Gheorghiţă, a iniţiat proiectul fotografic “#PrinMehedinti”, o radiografie artistică a vieţii în județul Mehedinți: cu probleme, istorii de success, locuri uimitoare și oameni cu poveşti interesante. Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri seară la Hotelul Grand Continental din capitală, iar, din luna iunie, fotografiile vor pleca într-un turneu în judeţul care le-a inspirit.

ionut

Practic, proiectul este un demers de fotojurnalism care urmărește Mehedințiul prin poveștile unor oameni din zonă. Proiectul a fost inițiat de către fotograful bucureștean Victor Bogdan Gheorghiță și finalizat cu sprijinul Consilierului Județean Ionuț Sibinescu. Proiectul a avut în centru promovarea județului ca o destinație optimă pentru turism și industrie, acest spațiu beneficiind de un potențial uriaș neexploatat, dar și de dorința comunității mehedințene de a se deschide către un nou orizont de oportunități.

fotograf

“#PrinMehedinți” își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la zonele cu un potențial considerabil care, confruntate cu lipsa de viziune a autorităților, cad în amorțeală și uitare, iar de aici până la situația dramatică în care se găsește județul Mehedinți, este doar un pas. Am reușit cu ajutorul lui Ionuț Sibinescu să surprind esenţa judeţului Mehedinți și să-l aduc aici cu mine, în această expoziție fotografică. Îmi doresc să fi reuşit să surprind cu adevărat oamenii şi locurile şi sper că am reușit să ofer fotografiilor adâncimea de care avea nevoie această idee și poveștile care oferă energie și autenticitate ” a declarat Victor Bogdan Gheorghiță.

expozitie

În “#PrinMehedinți” se urmăresc poveștile a trei familii. Familii diferite, din localități diferite, cu istorii diferite. Pe cât de divers au fost selecționate poveștile și contextul familiilor urmărite în proiect, pe atât de comun este obiectivul acestora: întoarcerea către comunitate și dorința de a reuși împotriva sorților.

ionut 1

“Nu este de ajuns să conștientizăm o problemă, de aceea eu cred că acest proiect este extrem de benefic locuitorilor județului Mehedinți. Ne-am reunit în speranța că #PrinMehedinți este începutul unui drum pe o pantă ascendentă pentru județul nostru. Suntem convinși că, odată ce am oferit puterea exemplului prin fotografiile lui Victor, vom reuși să dăm încredere și altor membri ai comunității locale sau de oriunde din țară, că Mehedințiul este un loc unde să începi o afacere, să trăiești socio-cultural și să te simți la fel de român ca oriunde în țară.”, a declarat Ionuț Sibinescu.

Scopul acestui vernisaj este atragerea atenției publicului asupra unor valori specifice județului Mehedinți. Fotografiile respectă întocmai reperele artistice, Victor Bogdan Gheorghiță reușind să surprindă elementele unice pe care le are de oferit Mehedințiul, dar și simplitatea cotidianului, redată într-o manieră unică.

tabara

‘’Vreau să vă atrag atenția asupra esenței acestui demers. Am avut norocul de a mă plimba prin multe locuri din această frumoasă țară, iar Mehedințiul este unul dintre acele locuri care îți rămân întipărite pe retină, de oriunde ai veni din lume. De la chipul lui Decebal cioplit în stâncă până la Ponoare, până la pălinca de smochine, am redescoperit moștenirea acestui neam.

Nu am înțeles niciodată de ce aceste obiective nu au fost promovate, în condițiile în care Mehedințiul este o zonă atât de bogată încât ar putea exista foarte ușor, numai prin turism. Îi sunt recunoscător acestui tânăr fotograf pe numele său Victor Bogdan Gheorghiță și lui Ionuț Sibinescu, cel care l-a îndrumat prin Mehedinți, că au reușit să ducă la final un proiect pe cât de ambițios pe atât de benefic. Este nevoie de cât mai multe inițiative de acest gen pentru a reuși să oferim avântul propice acestei țări pe care o iubesc nespus” a declarant invitatul de onoare al evenimentului, Cristian Tabără.

expo

Victor Bogdan Gheorghiță a adus arta în prim plan, iar Ionuț Sibinescu a semnalizat problemele sociale și economice, dar și exemplele care decurg promițător și care pot fi multiplicate, având ca scop dezvoltarea economică regională și îmbunătățirea vieții mehedințenilor.

Corina Macavei / http://www.ziare100.ro/prinmehedinti-trage-un-semnal-de-alarma-despre-potentialul-turistic-al-mehedintiului/
============================================
=======================================
=================================

Mai mult, Click here:
==========================

Expozitia „#PrinMehedinti”
==========================
======================================
=============================================

Constantin Brâncoveanu - Prinţul Aurului. TEZAURUL BRÂNCOVENESC DE LA BAIA DE ARAMĂ. FEBRA AURULUI - FILM DOCUMENTAR

$
0
0


FEBRA AURULUI - FILM DOCUMENTAR (ANTENA 3 / 24.11.2013)

Publicat pe 21 dec. 2013

O ÎNCERCARE DE A SE VERIFICA PE CALE ARHEOLOGICĂ IPOTEZA EXISTENŢEI UNUI TEZAUR DIN TIMPUL VOIEVODULUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, CARE, CONFORM UNOR MĂRTURII DOCUMENTARE, A FOST DEPOZITAT SUB BISERICA CU HRAMUL SFINŢII VOIEVOZI DIN ORAŞUL BAIA DE ARAMĂ (JUD. MEHEDINŢI). O ACŢIUNE OFICIALĂ CE A FOST SABOTATĂ ÎN MOD INTENŢIONAT. O TENTATIVĂ DE AFLARE A UNUI POSIBIL ADEVĂR, UN DEMERS ÎN INTERESUL STATULUI ROMÂN, CARE A FOST STOPAT ÎNTR-UN MOD NEAŞTEPTAT DE MURDAR.
UN FILM DOCUMENTAR DIFUZAT ÎN CADRUL EMISIUNII ÎN PREMIERĂ DE POSTUL ANTENA 3 ÎN ZIUA DE 24 NOV. 2013.

An attempt to verify the assumption of an consequential archaeological treasure of time Prince Constantin Brâncoveanu, which, according to testimony Documentary was deposited in the church dedicated to Holy Kings in town Baia de Arama (Mehedinţi county). Official action being intentionally sabotage. A tentative finding of a possible truth interest representation in romanian State that has been in an unexpected stop dirty.
A documentary broadcast in the show premiered Antena 3 on the 24 november 2013.



===================================================

PRESUPUSUL TEZAUR BRÂNCOVENESC DE LA BAIA DE ARAMĂ - FILM DOCUMENTAR (REALITATEA TV / 21.03.2009)

Publicat pe 14 feb. 2014

Documentarul reprezintă o investigaţie de presă realizată pe marginea unui subiect controversat şi foarte delicat, care priveşte presupusa existenţă a unui tezaur ce ar fi fost depozitat sub biserica Sfinţii Voievozi din oraşul Baia de Aramă, jud. Mehedinţi, în vremea voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu. Materialul a fost difuzat în ziua de 21 martie 2009 pe postul Realitatea TV în cadrul emisiunii Adevăr sau Provocare. Subiectul a fost reluat şi dezvoltat într-un alt material difuzat de postul Antena 3 în noiembrie 2013, care a fost realizat în timpul unei acţiuni oficiale de verificare în teren, care trebuia să confirme sau să infirme pentru totdeauna ipoteza existenţei acestui tezaur (Vezi documentarul FEBRA AURULUI din cadrul emisiunii În Premieră). Datorită unui concurs nefericit de împrejurări şi a diferitelor interese manifestate în jurul acestui subiect, această verificare legală pe cale arheologică a fost stopată încă din prima zi şi astfel nu a putut fi realizată.

The documentary is an investigation carried out on the release of a controversial and delicate , that the alleged existence of a treasure that had been stored in the church of the Holy Kings Baia de Arama , Mehedinti County , in the time of Prince Land Romanian Constantin Brancoveanu . The material was broadcast on 21 March 2009 by Reality TV station during the show Truth or Dare . The subject was taken up and developed in a different material broadcast on Antena 3 in November 2013 , which was conducted during a field verification of official action , which was to confirm or refute the hypothesis of the existence of this treasure forever ( see documentary the gold rush of the show premiered ) . Due to unfortunate circumstances contest and various interest manifested around this issue, the legal check about archaeological was stopped from day one and so could not be achieved .



==================================================

Constantin Brâncoveanu - Prinţul Aurului

Publicat pe 14 sept. 2014

Urmăriţi un reportaj realizat de Maria Buruiană, difuzat pe TVR1, la Reportajele Telejurnalului, despre misterele care învăluie averea Constantin Brâncoveanu şi despre extraordinara moştenire pe care ne-a lăsat-o.

I se spunea Altîn-Bey, Prinţul Aurului. Pungile sale cu galbeni cumpărau pacea de la turci şi întreţineau Scaunele Patriarhale din Orient. A construit palate, conace şi mănăstiri. Vorbe din bătrâni spun că un tezaur de aur din vremea dacilor le-ar fi adus moartea năprasnică lui Brâncoveanu şi feciorilor lui.



==================================================

Teodora Paunescu Tuca-Balada lui Constantin Brancoveanu



===================================================

Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum. Doamne,vino Doamne sa ne vezi! Un SCANDAL urias, aruncat in uitare! Implicat si Vaticanul? Ungaria a obţinut ilegal CODEX AUREUS şi BIBLIOTECA BATTHYANEUM din Alba-Iulia. Cat adevar? Cata manipulare? Important UPDATE

$
0
0

În politica diabolică a Ungariei şi a U.D.M.R., vizând dobândirea rapidă şi pe căi ilegale a peste 50 la sută dintre imobilele din Ardeal, s-a înregistrat recent un nou episod, extrem de periculos prin consecinţele sale, respectiv a fost împroprietărită comunitatea maghiară cu Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Solicitarea a fost făcută (în ultimii ani) de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care a reuşit să înfrângă Opoziţia corectă şi legală a primarului şi Consiliului local din Capitala Unirii.

Clădirea acestei biblioteci, împreună cu cele 115.992 unităţi bibliografice, din care: 1.778 manuscrise din secolul al IX-lea; 300 codice medievale (reprezentând 80 la sută din cele existente în România); 571 incunabule şi 24.000 cărţi vechi din secolele XV-XVIII, au fost date gratuit şi ilegal din proprietatea Poporului şi Statului Român în proprietatea comunităţii maghiare şi a Ungariei.
 
Cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă este Codex Aureus. Această carte a fost scrisă în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare. Această Evanghelie a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament, a fost pictată cu aur şi are coperţile din fildeş. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican. Manuscrisul Codex Aureus are o valoare inestimabilă.
 
În anul 1968, Regimul Ceauşescu a luat un împrumut de zece miliarde dolari S.U.A. de la F.M.I. şi Banca Mondială pentru realizarea unor mari investiţii în România, inclusiv retehnologizarea industriei.Împrumutul extern de 10 miliarde dolari S.U.A. a fost garantat de către Statul Român cu Codex Aureus. Poporul Român a realizat investiţii uriaşe în Regimul Ceauşescu, a plătit integral şi înainte de termen toată datoria externă. Regimurile post-decembriste au pus la cale şi au dat ilegal Ungariei şi comunităţii maghiare din România (care nu are personalitate juridică) atât Codex Aureus cât şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, cu tot fondul de carte. Programul de jefuire a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia l-a început Guvernul Radu Vasile, l-a continuat Guvernul Năstase şi l-a finalizat Guvernul Ponta III.
 
După Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi în baza Tratatului de la Trianon, din iunie 1920, Biblioteca Batthyaneum cu tot fondul de carte, inclusiv Codex Aureus a intrat în proprietatea Poporului şi Statului Român. Biblioteca se află pe str.Unirii nr.1-3 din municipiul Alba Iulia şi este înscrisă în cartea funciară nr.559 fiind identificată cu numărul topografic 1973/1. Titular al dreptului de proprietate a fost Biblioteca Naţională a României.
 
În vara anului 1998, Guvernul Radu Vasile (format din miniştri din partea P.N.Ţ.C.D., U.D.M.R., P.N.L. şi P.D.) a aprobat O.U.G. nr.13 din 7 iulie privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Atunci, ministru al Culturii a fost d-l Ion Caramitru, iar al Învăţământului era d-l Andrei Marga. Oare ştiau de Codex Aureus s-au află abia acum? Ordonanţa de urgenţă nr.13/1998, publicată în Monitorul Oficial nr.255 din 8 iulie 1998 a fost semnată de premierul Radu Vasile (Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!) şi contrasemnată de Gyorgy Tokay, ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţile naţionale. O.U.G.nr.13/1998 are trei articole (numerotate 1, 2 şi 2) şi a stabilit următoarele:
 
1. Clădirile şi terenurile aferente lor, cele înscrise în Anexă, trec gratuit în proprietatea comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
 
2. Se înfiinţează o Comisie specială paritară (Guvern-minorităţi entice) care verifică situaţia juridică a celor 17 imobile înscrisă în Anexă şi poate face noi propuneri pentru donaţii către minorităţile etnice.
 
3. Predarea-preluarea imobilelor se face pe baza unor protocoale redactate de Comisia specială paritară.

 
La poziţia nr.13 din Anexa la O.U.G. nr.13/1998 este înscrisă Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Este evident că O.U.G. nr.13/1998 nu se referă la restituirea fondului de carte şi a Codex Aureus către comunitatea maghiară din România şi către Ungaria. După cinci ani, prin Legea nr.458 din 12 noiembrie 2003, a fost aprobată O.U.G. nr.13/1998. Lucrările Senatului au fost conduse de d-l Doru Ioan Tărăcilă şi cele ale Camerei Deputaţilor de d-l Viorel Hrebenciuc.
 
Separat de legislaţia existentă, prin aceste două acte normative, s-a furat Poporului RomânBiblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, inclusiv Codex Aureus, care au fost date ilegal comunităţii maghiare care nu are personalitate juridică şi care niciodată nu a fost proprietara acestei biblioteci, a Codex Aureus şi a uriaşului fond de carte.
 
 
În mare secret, Ungaria şi U.D.M.R. au reuşit să fure, din nou, o mare parte din averea Poporului Român. Despre această uriaşă afacere imobiliară, pusă la cale prin O.U.G. nr.13/1998 şi înfăptuită în perioada 1998-2014, ştiu toţi candidaţii anunţaţi la funcţia de Preşedinte al României. De ce tac? De ce nu acţionează pentru oprirea retrocedărilor ilegale de clădiri, terenuri şi păduri, mai ales către unguri şi către Ungaria? Sunt complici cu U.D.M.R. sau i-au “sensibilizat” autorităţile din Ungaria?
 
Ceea ce s-a petrecut recent cu Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum dovedeşte că premierul Victor Viorel Ponta şi P.S.D. au adus U.D.M.R. la guvernare şi i-a oferit postul de vicepremier şi ministru al Culturii lui Kelemen Hunor cu scopul de a facilita un furt pios împotriva Poporului Român şi patrimoniului naţional!
 
Manipulatorii de opinie se străduiesc să-i convingă pe unii români că dacă premierul Victor Viorel Ponta a dat la unguri şi Ungariei Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia atunci merită să fie noul Preşedinte al României. În Israel şi în China o asemenea faptă este răsplătită cu dulcele glonţ al patriei. Guvernul Ponta III a dat ilegal unei biserici ungureşti şi implicit Ungariei, uriaşa Biblioteca Batthyaneum şi Codex Aureus.
 
Parchetul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) ar fi trebuit să se autosesizeze şi să pună sechestru asiguratoriu pe Codex Aureus, pe toate cărţile aflate în Biblioteca Batthyaneum, precum şi pe averile celor implicaţi în această afacere imobiliară îndreptată împotriva Poporului Român. Procurorii ştiu că, de regulă, criminalul se întoarce la locul crimei.
 
De loc întâmplător, premierul Victor Viorel Ponta a anunţat că se lansează, în cursa pentru alegerea Preşedintelui României, de la Alba Iulia, într-un Congres inedit al P.S.D., în ziua de 12 septembrie a.c, probabil, din faţa clădirii Bibliotecii Batthyaneum dată ilegal Ungariei, împreună cu Codex Aureus şi tot fondul de carte. Partidele politice parlamentare care, împreună cu U.D.M.R., au furat Poporului Român manuscrisul Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum şi-au stabilit candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie a.c. şi se laudă că unul dintre ei va ajunge, tot prin furt, Preşedinte al României.
 
Doamne, ocroteşte-i pe români !
 Data: 15 septembrie 2014 ; Gheorghe Funar
-----------------------------------------------------
 
 
 
Vaticanul vrea scumpa carte a Romaniei ?
POSTAT: 17 Februarie 2008
 
Codex Aureus, o carte aflata in patrimoniul Romaniei, atat de valoroasa incat pur si simplu nu poate fi estimata in bani, este ravnita de Vatican. Aflat la un loc cu alte 24.000 de carti vechi, celebrul manuscris, cu care se zice ca au fost garantate toate imprumuturile cu care Nicolae Ceausescu a 'construit' Romania moderna, se afla la Alba Iulia, intr-o cladire care a fost retrocedata in 2003 Arhiepiscopiei romano-catolice din zona.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) va cere in instanta si retrocedarea fondului de carte din aceasta casa',
trag un semnal de alarma cei care 'pazesc' astazi Codex Aureus.
Celebrul manuscris se afla in biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. In spatele  zidurilor groase mai sunt 24.000 de carti vechi, dintre care 300 de manuscrise medievale de o valoare uriasa.Cam80 la suta din totalul manuscriselor medievale care se afla acum pe teritoriul Romaniei sunt adunate la Batthyaneum.
In scurt timp romanii si-ar putea lua adio de la valoroasa carte Codex Aureus. Dupa ce Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia i s-a retrocedat cladirea Batthyaneum, acum va fi revendicat in instanta si fondul de carte adapostit de biblioteca.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) intentioneaza sa ceara in instanta, se aude, si retrocedarea tuturor cartilor. Daca este asa, ar fi o pierdere colosala pentru patrimoniul cultural roman',
ne-a declarat ingrijorata Ileana Darja, sef birou manuscrise medievale din cadrul Bibliotecii Battyaneum, unul dintre cei trei administratori ai colectiilor de carte de aici.
Acum, Codex Aureus este pazita cu glont pe teava, 24 de ore din 24. Daca vrei sa intri in cladire, bodyguardul, cu pistolul la brau, deschide, te legitimeaza si te conduce la secretariat. Pentru a ajunge insa la biblioteca, la etajul doi, trebuie sa fii obligatoriu insotit si de un administrator al colectiilor de carte. Altfel risti sa fii impuscat de unul dintre cei patru bodyguarzi ai cartilor, care pazesc bilbioteca in ture de cate sase ore, non-stop. Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca cel care este pe tura ar putea rata tinta, pentru ca oamenii fac sedinte de tragere lunar si nu au voie sa ia calificative mai mici de 'Bine'.
Gheorghe Marcu are 34 de ani si este deosebit de mandru de slujba pe care o are.
'Pazesc aceasta locatie de 13 ani. Nu are voie sa intre nimeni decat cu avizul conducerii bibliotecii. Putem folosi armamentul din dotare conform legii, ca orice politist, insa doar pe teritoriul bibliotecii. Este un pistol Carpati cu munitie de razboi si nu as ezita nici macar o secunda sa trag',
spune Gheorghe.
In cladire exista o incapere cu pereti si usa din otel, incuiata si sigilata. Incinta blidata este securizata si printr-un sistem de alarma. Aici se afla cea mai importanta piesa, 'Evanghelierul din Lorsch', sau mai simplu 'Codex Aureus', cea mai pretioasa carte pe care o are Romania in acest moment. Atat de valoroasa incat taranoastra garanteaza imprumuturile externe cu ea inca de pe vremea comunismului.
Toate constructiile ridicate din ordinul lui Nicolae Ceausescu, de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor au fost construite din imprumuturi externe.
La sfarsitul anilor ′60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a obtinut un imprumut de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei tarii si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, dictatorul a garantat cu aceasta carte.
'Valoarea ei este inestimabila. Nu se poate masura in bani. De aceea este un garant al imprumuturilor externe, chiar si dupa 1990. Acest volum nu iese din camera blindata decat rareori si numai cu cereri speciale. Pentru studiu este folosita o copie fidela, realizata in 1967',
ne-a mai spus Ileana Darja.
 
Papa are deja jumatate din volum
Manuscrisul a fost realizat intre anii 778 si 820, in timpul lui Carol cel Mare. Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea, a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua, ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-i-se copertile. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi, cardinal de Viena, care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub un clopot de sticla. In Romaniacartea a intrat in proprietatea statului in anul 1918.
Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele: Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes).
Copii ale Codex Aureus se vand cu 28.000 € bucata
 Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993 Evanghelierul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala Bibliotecii Nationale a Romaniei din Alba Iulia, si cea germana nu a fost incheiat, in mod ciudat, nici un fel de contract scris.
In 1996 germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute si semneaza un contract de realizare a unor copii cu editura elvetiana 'Faksimile Luzern'.
Landul Hessen a garantat editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Conform contractului, 'Faksimile' are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.
 Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de aproape 10 milioane de euro din care Romania n-a castigat nimic.
 
Fostul director al BNR a fost anchetat de politie
Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener al Editurii Luzern la acest proiect. Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului, iar saptamana trecuta a avut loc o noua infatisare, urmand ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa se dea si o sentinta in acest sens.
In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale (BNR), Dan Ion Erceanu, a fost demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta de judecata l-a gasit nevinovat si a fost repus in functie.
----------------------------------------
Codex Aureus  Parohia Ortodoxa Bucea
--------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
 
 

Codex Aureus, afacere de milioane de dolari

In anul 806, din ordinul imparatului Carol cel Mare al Frantei, a fost scrisa cu aur o carte care avea sa influenteze destinul Romaniei: Codex Aureus. Dupa mai multe secole de peripetii, volumul, de o valoare inestimabila, a ajuns in proprietatea sta.

In anul 806, din ordinul imparatului Carol cel Mare al Frantei, a fost scrisa cu aur o carte care avea sa influenteze destinul Romaniei: Codex Aureus. Dupa mai multe secole de peripetii, volumul, de o valoare inestimabila, a ajuns in proprietatea statului roman. In anii '70, Ceausescu a garantat imprumuturile externe cu aceasta carte. Manuscrisul se afla acum in Biblioteca Batthyaneum, oarecum proprietate a Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), filiala Alba Iulia. Spunem "oarecum", deoarece colectiile bibliotecii au ramas ale Romaniei, dar imobilul a fost retrocedat Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.


In ultimii 13 ani, Codex Aureus a fost subiectul unui scandal legat de fotocopierea ilegala a manuscrisului, urmat de arestarea directorului BNR. Pana acum s-a sustinut ca a fost vorba de un scandal provocat artificial, nefiind vorba de interese materiale, ci doar culturale. Prezentam contractul care arata ca au fost si sunt in joc zece milioane de dolari, o afacere din care Romania a fost exclusa. In mod straniu, printre cei implicati in contractul de facsimilare ilegala se regaseste, la pagina 3, punctul 9, Biblioteca Apostolica Vatican.


 Ca sunt sau nu utile Romaniei, toate constructiile lui Nicolae Ceausescu - de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor - au fost ridicate la ordinul fostului dictator din imprumuturi externe. La sfarsitul anilor '60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a cerut un imprumut de aproximativ zece miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei Romaniei si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, Ceausescu a garantat cu o carte: Codex Aureus. Acest vechi manuscris latin a fost realizat din porunca imparatului Carol cel Mare (742-814).

In anul 806 imparatul, incheind expeditiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, ajutat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperiala din Aachen a intemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica si scrierea caligrafica. La indemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericesti si a impus transcrierea in forma artistica a cartilor religioase si juridice. Influenta Orientului bizantin imbinat cu Occidentul crestin de inspiratie anglo-saxona si-a pus amprenta pe specificul national franc de la curtea lui Carol cel Mare. In aceasta inflorire culturala, vechile manastiri din jurul Rinului (ca Luxeuil, Corbie, St. Martin din Tours, Reichenau, St. Gall, Lorsch, Reims, Aix-La-Chapelle etc.) si-au organizat scriptoria dedicate copierii manuscriselor valoroase. Carol cel Mare si-a creat o biblioteca alcatuita din cele mai frumoase manuscrise si a daruit multe altele. In testamentul intocmit de el in 811, prevedea vanzarea cartilor din biblioteca personala, iar sumele "sa fie impartite saracilor".

Foi de pergament si litere de aur

 De aceea exista pana astazi in muzee si biblioteci numeroase manuscrise carolingiene. Unul dintre ele este Codex Aureus. Acesta e scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde si numele de Codicele de Aur. Din cele 476 pagini (238 foi), 455 sunt ornamentate. Manuscrisul contine majuscule ornate la inceput de text, chenare intr-o larga paleta cromatica cu decor luxuriant care incadreaza textul scris pe doua coloane, portretele celor patru evanghelisti la inceputul fiecarei evanghelii, tabloul genealogiei celor trei semintii precedente nasterii lui Iisus si imaginea lui Iisus Hristos, denumita in tratatele de specialitate Majestas Domini.

 Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-se copertele. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi - cardinal de Viena - care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub clopot de sticla protejat de complicate sisteme de alarma. 
Bucati imprastiate in Anglia, Vatican si Romania

 Copertele, lucrate in fildes, sunt conservate, una in British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma.

 Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele "Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas" (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes). Fiecare pagina are textul scris "in folio", inconjurat de chenare de o mare varietate. Doar paginile care stau in fata au acelasi chenar, in rest sunt alte chenare, variate ideatic si coloristic. Revenind la episcopul romano-catolic Ignat Batthyani, acesta cumpara in 1792 o cladire care apartinuse calugarilor trinitarieni, ordin desfiintat de Imparatul austriac Iosif al II-lea, si-o transforma in "institut carturaresc". Aici ajung toate documentele stranse de episcop, inclusiv Codex Aureus. Fondatorul a lasat instructiuni de folosire a acestei locatii care si astazi sunt norme in vigoare privind obligatiile beneficiarilor pentru administrarea acestei biblioteci publice: "Biblioteca sa fie deschisa orisicui in ceasurile stabilite, dar nimeni sa nu fie admis acolo cu mantaua pe el, nici sa rasfoiasca vreo carte luata de la locul ei, daca nu i se va arata de catre custodele bibliotecii, ci fiecare sa rasfoiasca acea carte adusa de custode in camera destinata pentru lectura".
Contractul

 Biblioteca "Batthyani" a ramas deschisa si dupa 1918, cand intra in patrimoniul national al Romaniei, conform intelegerilor international.

 Ulterior, Batthyaneum devine o filiala a Bibliotecii Nationale. Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993, Evangheliarul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala BNR din Alba-Iulia, si cea germana nu a fost incheiat insa nici un contract. BNR primeste totusi 1000 de dolari, in conditii neclarificate. In 1996, germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute. De asemenea, partea germana considera ca acordurile verbale ale fostului director al filialei Alba-Iulia a BNR sunt suficiente si pentru garantarea drepturilor de facsimilare. In urma acestei ambiguitati, Administratia Parcurilor si Castelelor din Hessen a semnat un contract de realizare a unor facsimile cu Editura Faksimile Luzern (vezi facsimil). Landul Hessen garanteaza editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Partea romana este eliminata din afacere. Conform contractului, Faksimile are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.

 Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de zece milioane de dolari. Landul Hessen isi rezerva dreptul de a produce copii doar pentru uz intern, dar fara cerneala de aur si argint, in asa fel incat copiile germane sa se deosebeasca cu cel putin 20% de formatul original si, implicit, de copiile realizate de Faksimile.
Erceanu arestat degeaba

 Interesant este si faptul ca Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener de coeditie al Editurii Luzern la acest proiect. Scandalul urma sa izbucneasca insa abia dupa 1999, dupa ce Codex Aureus a participat la o expozitie desfasurata in Germania, la Lorsch. La acea expozitie au fost reunite toate componentele disparate, respectiv corpul din Romania, corpul de la Vatican si cele doua coperte. La intoarcere, manuscrisul romanesc prezenta semne vizibile de deteriorare, datorate conditiilor improprii de microclimat in care fusese expusa, defectiunilor care au aparut la instalatia de aer conditionat si a rasfoirii haotice, chiar daca initial fusesera clar delimitate paginile care puteau fi vazute. In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, este demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta constata ca directorul nu avea nici o vina, iar Erceanu isi reia functia.
In proces cu Germania

 Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului de catre landul Hessen. Intre timp, mai precis in anul 2003, Biblioteca Batthyani a fost retrocedata Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.Ramane de vazut ce se va intampla cu cele 60.000 de volume, 1230 manuscrise si 560 de incunabile ale bibliotecii. Inclusiv Codex Aureus.
"Deocamdata platim chirie noului proprietar al imobilului. Asteptam o locatie pe care sa o gaseasca autoritatea publica din Alba Iulia, respectiv o cladire in care sa mutam colectiile",
ne-a spus Elena Tarziman, noul director al Bilbiotecii Nationale a Romaniei.
26 Iulie 2007
Mai mult, cititi aici: Codex Aureus

sau aici:  Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum
===========================================
==========================
===============
Important UPDATE
==========================




Important UPDATE
Monica Macovei,Codex Aureus,Biblioteca Batthyaneum,CEDO
Monica Macovei... a pledat impotriva Romaniei
------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ada-Kaleh. Insula înghiţită de lacul de la Porţile de Fier I. Secrete ingropate... definitiv!

$
0
0

Secretul insulei Ada-Kaleh,paradisul fiscal al României.Groaza de pe „Micul Gibraltar“ de pe Dunăre, înghiţit de lacul de la Porţile de Fier I

Insula, ce a fost catalogată drept un paradis fiscal al României, a avut o istorie zbuciumată, datorită poziţiei sale strategice, găsindu-se mereu fie sub stăpânirea turcă, fie sub stăpânirea austriacă. După construirea Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie de la Porţile de Fier I, Insula Ada-Kaleh a ajuns sub apele Dunării, iar cetatea a fost mutată pe Insula Şimian.

Insula Ada-Kaleh, “un mic Gibraltar”, cum l-au botezat istoricii, situată în aval de oraşul Orşova, avea o altitudine de 48 m, fiind dominată de dealul Alion, înalt de 317 m şi situat la nordul Dunării, iar la sud de Golubinska Planina. Lungimea insulei era de 1750 m, iar lăţimea 400-500 m.

În documentele medievale insula avea şi alte denumiri: Carolina, Porizza, Ciughene Adasia (Insula Ţiganului), Ada-I-Kebir (Ostrovul Mare). Denumirea Ada-Kaleh (Insula Cetăţii), se generalizează după 1788, devenind oficială din 1878. Insula Ada-Kaleh a fost stăpânită alternativ de turci şi austrieci. Primele fortificaţii au fost făcute de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, pentru a stăvili puhoiul turcesc. Insula a avut o istorie zbuciumată, datorită poziţiei sale strategice, găsindu-se mereu fie sub stăpânirea turcă, fie sub stăpânirea austriacă. Între 1718-1739, când insula a fost sub stăpânire austriacă, a fost construită cetatea de tip Vauban, în formă de stea.



Cetatea avea forma unui paralelogram şi era prevăzută cu bastioane, cazemate şi şanţuri de apărare. Fortificaţiile erau legate prin drumuri subterane.
Războaiele austro-turce de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul celui de al XVIII-lea, au demonstrat faptul că în zona Porţilor de Fier era necesară construirea unor cetăţi după un sistem nou, care să reziste artileriei.

Formă de stea alungită



În 1689, generalul Veterani din armata austriacă, vrea să construiască o cetate în formă pentagonală în această insulă. Propunerea este susţinută de contele Marsigli şi chiar se construiesc şanţuri şi palisade. Între 1716-1718, Eugeniu de Savoia cere viitorului guvernator al Banatului să reia problemele de construire a cetăţii. Lucrările preliminare pregătitoare sunt începute în august 1717, când se leagă insula de mal printr-un pod de vase pentru transportul materialelor. În 1737 fortificarea insulei era terminată. În afară de cetatea propriu-zisă se mai aflau două centuri exterioare de fortificaţii. Fiind condiţionată de configuraţia insulei, cetatea avea formă de stea alungită.


Fotografie inedită, realizată pe insula Ada Kaleh cu puţin timp înainte de inundarea ei FOTO: MEJDI IBRAHIM  
 
Era înzestrată cu obişnuitele bastioane şi cazemate legate prin galerii boltite lucrate din cărămidă, care formau o amplă curte interioară. Accesul în cetate se făcea dinspre est şi vest printr-un şir de porţi cu ancadramente de piatră făţuite, purtând amprenta stilului baroc. Zidurile înalte de 25 m erau lucrate tot din cărămidă şi prevăzute cu ambrazuri înguste la exterior şi evazate în interior, colţurile fiind lucrate din piatră şlefuită. Peste poarta de răsărit s-a ridicat o moschee care a fost reclădită în 1903 pe locul unei biserici a mănăstirii franciscane. Pe unul din pereţii porţii de răsărit se afla o inscripţie din 1739 care prea mărea victoria turcilor.
 


Cetate de tip Vauban, Ada-Kaleh a fost construită de către austrieci după pacea de la Karlowitz (1718). Ocupând o mare parte din teritoriul insulei, cetatea reprezenta una dintre cele mai importante fortificaţii de acest tip din Europa. Curând după terminarea ei cetatea a căzut în stăpânirea turcilor. Acest lucru era consfinţit prin pacea de la Şiştov care prevedea ca Ada-Kalehul să rămână sub stăpânirea turcilor, iar Orşova, din apropiere, revenea austriecilor.

Prin pacea de la Berlin (1878), Ada-Kaleh rămâne o oază musulmană pe Dunăre, proprietate a sultanului dar sub administrare austro-ungară, cu un statut special. În insulă exista un primar, un judecător şi un preot – musulmani, iar steagul arborat era cel turcesc. Din anul 1923, populaţia insulei a cerut alipirea acesteia la România.

Acoperită de apele Dunării

După construirea Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie de la Porţile de Fier I, Insula Ada-Kaleh a ajuns sub apele Dunării, iar cetatea a fost mutată pe Insula Şimian.


Fotografie inedită, realizată pe insula Ada Kaleh cu puţin timp înainte de inundarea ei FOTO: MEJDI IBRAHIM  
 
Dezinteresul pentru renaşterea paradisului pierdut, unde, conform legendelor, a poposit chiar Hercule, s-a produs imediat după terminarea Hidrocentralei Porţile de Fier I, aşa că nu mai interesau pe nimeni câteva vestigii ce nici măcar nu erau româneşti. Puţinul ce s-a mutat pe Insula Şimian a încremenit, năpădit de vegetaţie. Din păcate, dezinteresul arătat de comuniştii care au vandalizat insula de tot ce era frumos şi valoros a continuat şi după 1989. De-a lungul anilor, mai mulţi investitori străini au bătut la uşile administraţiei judeţului în speranţa de a pune mâna pe insulă, însă totul a rămas doar la faza de discuţii.



Insula Ada-Kaleh sau Carolina, aşa cum a fost numită, până în 1788, de austrieci, n-a aparţinut decât foarte puţin statului român. Având zidurile groase de până la 20 de metri, dispuse în două rânduri, cetatea era foarte greu de cucerit în luptă, singura şansă fiind cea a unui asediu îndelungat, menit să-i înfometeze pe localnici. Numai că se presupune că de pe insulă plecau o serie de tuneluri pe sub apele Dunării, ce răspundeau pe malul sârbesc. Aici se construiseră şcoli, o ţesătorie, o croitorie, una dintre cele mai mari fabrici de rahat şi halviţă şi, totodată, o fabrică de ţigarete.

Un paradis financiar

În cetate a poposit chiar şi regele Carol al II-lea, împreună cu Nicolae Iorga, fiind aşteptaţi în fermecătoarea grădină a lui Omer Feyzi de însuşi primarul insulei, Ismail Turhan. Atunci, aceasta era un adevărat paradis financiar, locuitorii fiind scutiţi de taxe vamale, impozite, serviciu militar şi nu plăteau nimic pentru lemnele de foc aduse de pe teritoriul României. O dată cu venirea la putere a comuniştilor, soarta insulei se schimbă radical. Au avut loc masive exproprieri şi deportări în Bărăgan, iar turcii de aici au fugit pe unde au apucat.


Fotografie inedită, realizată pe insula Ada Kaleh cu puţin timp înainte de inundarea ei FOTO: MEJDI IBRAHIM  
 
Cel mai bogat om din insulă, Ali Kadri, se retrage în Turcia, lăsându-şi impresionanta avere la mâna destinului, iar alte mari vile, precum a lui Regep Aga sau Maria Antonescu, au fost ocupate de diferite persoane de la Bucureşti, trimise aici de comunişti. Populaţia turcă ce dorea atunci să plece în Turcia, pentru a intra în posesia paşaportului, era condiţionată să-şi doneze întreaga avere statului român.
 
Înainte de acoperirea cu ape a Insulei Ada-Kaleh s-a încercat reconstruirea unei copii fidele pe Insula Şimian. Cu toate încercările, aici au fost construite doar ruine. Astăzi, pe Insula Şimian se văd doar cripte crăpate şi câteva morminte năpădite de vegetaţie.

Autor,     
Citeşte şi:

Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

Fotografie extrem de rară: covorul sultanului Abdul Hamid al II-lea, pe vremea când insula Ada Kaleh încă nu-şi dormea somnul sub ape

Hercule şi secretul care îl leagă de insula Ada Kaleh. Cum au ajuns columnele legendarului erou la Porţile de Fier

--------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeii egiptenilor - Secretele Zeilor by Claudiu-Gilian Chircu

$
0
0
 
O, Egipt! Egipt! Din știința ta nu vor rămâne decât legende, care vor părea incredibile generațiilor de mai târziu.– Lucius Apuleius
 
529221_328857893918916_2087129436_n
Conform teoriei oficiale, civilizația egipteană este a doua apărută în lume, după cea sumeriană.În jurul anului 3.100 î.e.n., Men / Menes sau Narmer a unificat Egiptul Inferior cu cel Superior, devenind primul faraon al întregii țări și, bineînțeles, întemeietorul primei dinastii.
 
Cercetătorii, în special egiptologii, se încăpățânează să ignore ceea ce egiptenii antici ne-au transmis prin mai multe surse, cum ar fi scrierile preotului Manetho, ale istoricului grec Herodot, Papirusul Torino sau Piatra Palermo:până la unificarea Egiptului de către primul faraon, țara a fost condusă de două dinastii de zei, una de semizei și una tranzitorie umană.
 
1459223_185387824998483_1786448234_nDespre religia egiptenilor, istoricul Plutarh spunea că este o ştiinţă întunecată şi enigmatică. Egiptenii îşi numeau zeii „ntr”, adică „neteru” sau „neter” la masculin şi „netert” la feminin, cuvinte ce au fost traduse în mod convenţional de către egiptologi prin „zei” şi „zeiţe”. Însă, în egipteana veche, „neter” înseamnă „gardian” sau, cu alte cuvinte, „veghetor”, un nume identic cu igigi” al sumerienilor.
 
Fiecare oraș important avea propriii „ntr” și mituri, însă zeii erau doar în aparență diferiți. Este posibil ca numele lor să provină din cel al lui Anșar, tatăl lui Anu în miturile akkadiene. Cum numele lui Anșar se scria „nșr” (în limbile semitice nu se scriu vocalele, ci doar consoanele), iar litera egipteană „ț” este echivalentă cu semiticul „ș”, Anșar devine în hieroglifele egiptene „nțr”, care a fost transformat apoi în „ntr” și citit „neteru” / „neter”.
 
ra_by_genzomanHeliopolis, cel mai important centru religios al Egiptului, venera Marea Eneadă, formată din Ra, Șu, Tefnut, Geb, Nut, Osiris, Seth, Isis și Nephtys. Ra sau Re, Soarele, era conducătorul panteonului. Zeul-soare, prezent în majoritatea culturilor, semnifică funcţia de zeu conducător. Aşa cum Soarele se află în centrul sistemului solar, cu planetele orbitând în jurul lui, la fel zeul conducător se afla în mijlocul celorlalţi zei, ce „orbitau” în jurul său. Deşi egiptologii au încercat să traducă numele zeului în diferite moduri, adevăratul sens se găseşte în sumeriană, unde printre multiplele sensuri ale cuvântului „ra” se află și cel de „conducător”.
 
Egiptenii l-au numit „Conducătorul” pe zeul din fruntea panteonului lor, atribuindu-i totodată și funcţia de zeu-soare, care să-i întărească autoritatea. Terminaţia „ra” se întâlneşte în numele multor zeităţi cu funcţii de conducere din diverse culturi. De exemplu, Indra este regele zeilor în hinduism. Numele său se traduce corect „conducătorul Indiei” sau „conducătorul Văii Indusului”.
 
Ra 2În Egipt, Amon-Ra nu reprezintă combinarea a două zeităţi rivale, aşa cum interpretează egiptologii. Cum cuvântul „amon” înseamnă „ascuns”, Amon-Ra era epitetul zeului considerat de egipteni„conducătorul ascuns”. Născut din oceanul Nun (haosul primordial), Ra era reprezentat ca un om cu cap de şoim, simbolul său fiind obeliscul.Cultul său a fost atestat pentru prima oară în jurul anului 2.865 î.e.n., în numele faraonului Reneb din Dinastia a II-a. A crescut în influenţă în timpul Dinastiei a V-a, când trei dintre faraonii acestei dinastii s-au declarat fiii săi.
 
Principalul centru de cult al lui Ra era numit de greci Heliopolis, de evrei şi de asirieni On iar de egipteni Iunu sau Anu. Numele Anu dovedeşte că egiptenii îl identificaseră pe Ra al lor cu zeitatea supremă din Mesopotamia, ceea ce se observă şi din numele zeiţei Anukis (Anuket în egipteană), care a fost tradus ca „fiica lui Ra”, deși nu numele lui Ra apare în cel al zeiţei, ci al lui Anu. Zeul Inpu a fost numit de greci Anubis, adică „de două ori Anu”.
 
În Cartea Morţilor se spune că Ra şi-a tăiat singur falusul, din care au căzut picături de sânge ce au dat naştere la două personificări ale intelectului: Hu („autoritate”) şi Saa („intelect”). Cei doi copii astfel născuţi sunt de fapt cei doi fii ai lui Anu, Enlil (autoritarul rege al Pământului) şi Enki (zeul inteligenţei şi al înţelepciunii). Un alt mit egiptean spune că primii copii ai lui Ra au fost Șu (aerul cald) şi Tefnut (umezeala). Din nou îi întâlnim pe cei doi fii ai lui Anu:Enlil (zeul aerului) şi Enki (zeul apelor).
 
În Textele Sarcofagelor e scris că Ra şi-a pierdut barba în „ziua răzmeriţei” iar în Cartea Morţilor că i-a nimicit pe „Copiii Revoltei”. Nu s-au păstrat legende care să explice despre ce revoltă este vorba, însă se pare că este aceeaşi despre care aminteau mesopotamienii: răscoala lui Enkiși a zeilor decăzuți Igigi împotriva lui Anu și Enlil. La sumerieni, zeiţa iubirii şi a frumuseţii, Inanna, a devenit consoarta lui An. Egiptenii au păstrat un mit asemănător în care Ra, fiind supărat, a fost înveselit de fiica sa, Hathor (zeiţa iubirii), după ce aceasta a dansat goală în faţa lui, apoi a început să-l gâdile. Nu ştiu ce au înţeles egiptenii antici din această poveste, dar când o zeiţă goală îl pipăie pe bătrânul Ra și îi dansează provocator, iar el iese din cameră foarte bine dispus, nu putem decât să ne gândim la sex. Se pare că preoţii ştiau adevărul din moment ce, în cadrul unei procesiuni din templul lui Hathor din Dendera, statuia ei era dusă din interiorul sanctuarului până pe acoperiş, unde fusese construită o capelă specială pentru ceremonia unirii zeiţei cu discul solar.
 
NUT-GEB-low2-9-135În religia heliopolitană, Geb sau Keb era zeul Pământului. Conducător primordial al Egiptului, era reprezentat iniţial ca un bărbat cu barbă, mai târziu fiind înfăţişat ca berbec, taur, crocodil sau bărbat cu cap de şarpe. În unele mituri chiar este numit  „tatăl şerpilor”.
 
La Heliopolis i s-a atribuit ca soţie Nut, zeiţa Cerului. A fost asociat cu vegetaţia dar şi cu Lumea Subterană. Numele său, care înseamnă în egipteană „pământ”, provine din cuvântul sumerian „gi”, ce are aceeaşi semnificaţie. Ca zeu al Pământului, reprezentat ca şarpe, crocodil sau berbec, asociat cu lumea subterană, Geb („Pământul”) este sumerianul Enki („Domnul Pământului”). Sora şi soţia sa, Nut, zeiţa Cerului, este aceeaşi Ninhursag, cea supranumită adesea „Regina Cerului”.
 
83434b1c5021dd45b00b9f7980eebad8În miturile vechi Geb era Enki,însă în cele mai noi se pare că l-a înlocuit pe Ra / Anu. Dacă în Mesopotamia cei mai importanți zei erau copiii Cerului și ai Pământului (An și Ki), egiptenii au adoptat și ei aceeași credință. Geb, personificarea Pământului, și Nut, zeița Cerului, au avut patru copii, deveniți cei mai importanți pentru egipteni: Osiris, Seth, Isis și Nephtys.
 
Primul dintre ei era Asar, numit de greci Osiris. Istoricii Plutarh şi Diodor din Sicilia spuneau că numele grecesc al zeului înseamnă „cel cu mulţi ochi”, fiind format din „os” = „mulţi” şi „iris” = „ochi”. Însă traducerea lor nu este una exactă, Osiris însemnând de fapt „ochiul deschis” („os” = „deschis”, „iris” = „ochi”). Hieroglifa numelui acestei divinităţi este compusă dintr-o zeitate îngenuncheată lângă un tron, deasupra căreia se află un ochi. Osiris, primul conducător al Pământului, a fost omorât de către fratele său mai mic, Seth, zeul furtunii, care i-a luat tronul. Astfel, Osiris a devenit conducătorul lumii de dincolo, Duat.Fiul lui Osiris și Isis, Horus, a preluat tronul tatălui său după o îndelungată luptă cu unchiul său uzurpator. Cu sceptrul regal şi cârja de păstor în mâini, Osiris era adesea reprezentat cu coarne de berbec desfăcute şi uneori cu o coroană în forma Lunii. Luna şi berbecul sunt simboluri ale zeului sumerian Enki, de asemenea fiu al divinităţii ce simboliza Cerul.
 
Principalul centru de cult al lui Osiris era oraşul Abju, numit Abydos de către greci. Casa subterană a lui Enki era Abzu, iar Abju şi Abzu sunt aproape identice, ceea ce înseamnă că egiptenii antici l-au identificat corect pe Enki cu Osiris. Prin construirea oraşului Abydoss, au încercat să-l determine pe zeu să locuiască printre ei, mutându-i casa din subteran pe Pământ. Soţia lui Osiris era numită de greci Isis (Asta în egipteană), al cărei nume a fost format prin dublarea primei silabe a numelui akkadian al zeiţei Iştar, consoarta lui Ea / Enki. Numele ei egiptean, Asta, provine din același nume akkadian.
 
Fiul lui Enki, Marduk, era numit în sumeriană Amar Utu („viţelul solar”), Isis era de multe ori înfăţişată cu cap de vacă iar Osiris era numit „taurul din Amenti”, ceea ce îl transformă în mod simbolic pe fiul lor, Horus,într-un viţel. Într-un mit alternativ, Horus este fiul lui Hathor, de asemenea considerată zeiţă-vacă. Hathor, zeiţa egipteană a iubirii şi a războiului, este o altă manifestare a zeiţei akkadiene a iubirii şi a războiului, Iştar, care în multe mituri este considerată mama lui Marduk. Iar coarnele de bovină ale zeiţelor-vaci sau ale zeilor-tauri ori viţei nu reprezintă altceva decât semiluna, simbolul principal al familiei lui Enki.
 
osiris_lv11_by_concept_art_house-d6i4ck9Se spune că Osiris a inventat flautulşi lira. El i-a civilizat pe oameni, scoţându-i din stadiul de semi-animale. Diodor din Sicilia scria că Osiris chiar i-a făcut să renunţe la canibalism. Tot el a descoperit viţa-de-vie, i-a învăţat pe oameni viticulturaşi pomicultura, cum să-şi construiască oraşe şi canale de irigaţie dar şi cum să-i cinstească pe zei.
 
Soţia sa, Isis, le-a dat muritorilor legile, limbaşi agricultura. În Mesopotamia, Enki este responsabil pentru toate aceste lucruri. În Despre Isis şi Osiris, istoricul Plutarh scria că, pentru unii egipteni, Seth simbolizează lumea solară iar Osiris pe cea lunară. Statutul de zeu lunar i-a fost acordat lui Osiris de către clericii heliopolitani, deoarece influenţele Lunii sunt asociate cu gândirea şi înţelepciunea, spre deosebire de cele puternice şi violente ale Soarelui. Ba chiar este numit „domn al coarnelor Lunii” în Cartea Egipteană a Morţilor.
 
Însă în Mesopotamia, zeul gândirii şi al înţelepciunii, cel asociat cu Luna, era Enki. Isis, soţia lui Osiris, era considerată o magiciană fără pereche iar în aceeaşi Carte a morţilor, Osiris se fereşte de atacurile demonilor prin bariere magice.
 
În Mesopotamia, Enki este cel care stăpânea magia la perfecţie. În Cartea morţilor, Osiris este numit „prinţ în împărăţia celor ce tac” şi „stăpân al tărâmului morţilor”. În Sumer, Enki avea titlul de Mare Prinţ. Numele egiptean al lui Osiris, Asar, nu este decât unul dintre epitetele akkadiene ale lui Enki, adică „Prințul apelor”. În capitolul 183 al Cărţii Morţilor, Osiris este numit „un-nefer”, adică „cel frumos”, epitetul lui Enki ca Dumuzi / Tammuz. Plutarh scria că Osiris a fost identificat cu Nilul iar Homer şi Thales îl considerau oceanul, Enki fiind în Mesopotamia zeul apelor. Chiar dacă în mod convențional Geb și Nut erau părinții lui Osiris, Ra este tatăl acestuia pentru Plutarh. Iar Ra, așa cum am văzut, era An al sumerienilor, tatăl lui Enki.
 
Osiris (2)Deși mesopotamienii au încercat din răsputeri să-l prezinte pe Enki într-o lumină pozitivă, latura sa malefică reiese din ipostaza demonului Pazuzu. Egiptenii au încercat același lucru cu Osiris,însă de la ei ne-au rămas mai multe detalii despre adevăratul chip al primului conducător al planetei noastre. Conform lui Plutarh, egiptenii spuneau că Osiris s-a născut de-a dreapta şi va muri de-a stânga. Cum dreapta semnifică binele iar stânga răul, putem înţelege că Enki a fost privit inițial ca o zeitate pozitivă şi mai târziu negativă, probabil după răzvrătirea împotriva tatălui său, alături de zeii Igigi.
 
Acesta este motivul pentru care Osiris era numit de multe ori „primul dintre cei de la Asfinţit”, vestul simbolizând stânga, iar estul dreapta. În Textele piramidelor există descrieri ale lui Osiris ca demon ameninţător care se bucură de vărsarea de sânge, rosteşte descântece răutăcioase împotriva unor persoane decedate şi conduce o „mafie” de asasini, numiţi „casapii lui Osiris cu degete care aduc durerea” sau „pescarii lui Osiris”. În Cartea morţilor, Osiris este numit „domn peste suflete, care seamănă teroarea”. În plus, este scris că tot Pământul tremură în faţa sa, că zeul Atum seamănă în inimile tuturor teroarea numelui lui Osiris, că emanaţiile sale distrug sufletele păcătoşilor, iar Thoth afirmă că zeii născuţi de Nut (Osiris, Isis şi fraţii lor) au inventat războaiele, au dezlănţuit dezastre, au făcut ravagii şi nedreptăţi și au inventat demonii (capitolul 175). Deşi de cele mai multe ori Osiris era reprezentat cu pielea verde, Plutarh susţine că zeul era negru. De altfel, Cartea Morţilor chiar îl numeşte „marele negru”. Egiptenii îşi numeau ţara Chemia (Kemi în limba coptă şi Kmit în egipteana veche), care înseamnă „negru”, aluzie la culoarea zeului lor preferat. Toate aceste descrieri ne duc cu gândul la un conducător diabolic al infernului, diferit de binefăcătorul omenirii, așa cum ne este prezentat de către adepții săi.
 
apophis-the-red-pyramid-14859658-646-900Dovezi concrete ale mitului osirian avem din timpul ultimului faraon al dinastiei a V-a, Djedkare Izezi, care a domnit între 2.414 – 2.375 î.e.n. Dacă Enki / Osirisîntr-adevăr s-a răzvrătit împotriva tatălui său, înseamnă că îl putem întâlni în religiile egiptene sub altă identitate înainte de această perioadă. Într-adevăr, un zeu-şarpe violent, atestat în Epoca piramidelor, despre care nu s-au păstrat prea multe informaţii, este Denwen. Tot ce ştim despre el este că a cauzat o conflagraţie pentru a nimici alte zeităţi și a fost contracarat de către un rege.
 
Probabil Denwen este un alt nume pentru Apophis (Apepîn egipteană), primul zeu al răului, mai târziu considerat demon, personificarea întunericului, haosului şi răului, oponent al luminii şi a lui Ma’at (ordinea sau adevărul), inamic al lui Ra, soţul demoniţei Taweret. Apophis are forma unui gigantic şarpe, crocodil, şopârlă sau dragon și mai este numit „Şarpele Nilului” sau „Şopârla malefică”. În Cartea morţilor, el locuieşte în lumea de dincolo unde, în fiecare noapte, atacă Barca lui Ra, luptându-se cu acesta şi cu însoţitorii săi, printre care și Seth, zeul furtunii. În realitate, această luptă zilnică nu este decât o reeditare a unei lupte din vremurile de demult, când Apophis l-a atacat pe Ra, întocmai precum Kumarbi pe Anu la hitiți.
 
Seth şi alţi zei au luptat alături de conducătorul lor, reuşind să-l învingă pe Marele Şarpeşi să-l închidă în lumea subterană. Acest mit îl identifică pe Apophis, Marele Şarpe, cu Enki și Osiris.Enlil, zeul furtunii la sumerieni, l-a trimis în lumea subterană pe Enki, fratele său mai mare, exact cum a făcut Seth, zeul furtunii la egipteni, cu fratele său, Osiris, şi cu Apophis. După apariţia cultului lui Osiris, acesta a fost considerat zeul cel bun iar Seth a fost echivalat cu Apophis şi etichetat ca zeul haosului şi al răului. Însă mitul original dovedeşte contrariul.
 
Warrior-Seth-StatueZeul furtunii şi al deşertului, considerat inițial o entitate benefică, Seth (numit și Set, Seteș, Sutekh, Setekh sau Suty), era cel care a luptat alături de Ra împotriva şarpelui uriaş Apophis. În secolul al XXI-lea î.e.n., la sfârşitul Dinastiei a VI-a, odată cu apariţia cultului lui Osiris, Seth a fost discreditat, fiind transformat de adepţii lui Osiris într-un demon. Însă faraonul Nehsy din Dinastia a XIII-a i-a reabilitat zeului imaginea, în secolul al XVII-lea î.e.n. Seth are ca simbol un animal neidentificat, ce pare a fi un măgar.
 
Ca zeu al furtunii, ce reprezenta estul (dreapta) şi Soarele, în timp ce fratele său mai mare avea ca simboluri vestul (stânga) şi Luna, Seth este sumerianul Enlil. Dacă mesopotamienii credeau că Enki, primul conducător al Pământului, „dormea” în lumea subterană, unde a fost trimis de către fratele său mai mic, care i-a luat tronul, fiind urmat la domnie de către Marduk, fiul lui Enki, egiptenii erau mai direcți. Pentru ei, Osiris, primul conducător al Terrei, a fost ucis de către fratele său mai mic, Seth, care i-a luat tronul, fiind urmat de Horus, fiul lui Osiris.
 
 
Horus 5 - CopyFiul lui Osiris și Isis era numit de egipteni Heru, Haru („şoimul”), Hor sau Har-Si-Ese („Horus, fiul lui Isis”), tradus de greci ca Horus. Egiptenii îl mai numeau Hopasherd („Horus copil”) iar grecii Harpocrate. Soţia sa se numea Hathor („casa / soţia lui Horus”). După ce Seth l-a ucis pe Osiris, luându-i tronul, Horus s-a luptat cu el pentru supremaţie, reușind în final să învingă și să moștenească astfel tronul tatălui său. Papirusul lui Hunefer spune că lui Horus nu i s-a dat doar tronul Egiptului, ci suveranitate asupra întregii lumi. După cum am văzut deja, Osiris era Enki la sumerieni iar Seth, Enlil. Pe lângă funcţia de zeu al Cerului, Horus mai era şi zeul războiului, întocmai ca Marduk. Prin urmare, Horus, fiul lui Osiris, este Marduk, fiul lui Enki. În ambele mituri, Osiris / Enki a condus Pământul, fratele său, Seth / Enlil l-a detronat, cedându-i mai târziu locul lui Horus / Marduk, care a devenit stăpânul lumii. Chiar dacă din Mesopotamia nu a supraviețuit vreun mit care să descrie o luptă directă dintre Marduk şi Enlil, ca la egipteni, putem presupune că acesta din urmă nu a renunţat la tron pe cale paşnică.
 
6a977a63c1e52fcbf50dfe14e765e5b7-d57xl15Înainte de apariţia cultului lui Osiris, fratele cel mare al lui Seth se numea Heru-Ur. Unii au tradus numele Heru prin „şoimul” („haru” în egipteană), influenţaţi de reprezentarea sa (apărea ca un şoim sau ca un om cu cap de şoim), alţii ca Horus. Prin urmare, Heru-Ur ar însemna„Horus cel Bătrân” sau „Șoimul cel bătrân”.
 
Acest Horus, fratele lui Seth, este o entitate diferită de Har-Si-Ese („Horus fiul lui Isis”) sau Horus cel Tânăr. Deşi traducerea „Horus cel Bătrân” a fost acceptată de majoritatea egiptologilor, e posibil ca Heru-Ur să însemne „Horus din Ur” sau „Șoimul din Ur”, Ur fiind un oraş-stat foarte important în Sumer. Şoimul din Ur nu poate fi decât zeul acelui oraş, adică Nanna, zeul Lunii, ceea ce ar însemna o echivalare între Horus cel Bătrân şi Nanna / Enki. Pe Piatra Shabaka e scris că cei doi fraţi, Horus şi Seth, s-au luptat pentru supremaţia Egiptului. Tatăl lor, Geb, a dat Egiptul de Sus lui Seth, iar pe cel de Jos lui Horus, hotarul fiind „limita celor două ţări”, adică vârful Deltei Nilului la Memphis.
 
Mai târziu, Geb s-a răzgândit şi i-a cedat lui Horus tot Egiptul, hotărâre acceptată amiabil de cei doi rivali. În Cartea morţilor,Horus e numit „Fiul cel mare” şi „Primul născut al lui Ra”. Ra era echivalentul egiptean al sumerianului An iar primul născut al lui An, „fiul cel mare”, era Enki. Zeul furtunii la egipteni, Seth, este zeul furtunii la sumerieni, Enlil. Şi Seth şi Enlil s-au luptat cu fraţii lor mai mari pentru supremaţie. Horus cel Bătrân şi Osiris, alături de Enki şi Nanna, reprezintă aceeaşi zeitate. În multe inscripţii, faraonul (indiferent de numele său), care se identifica cu Horus, este numit „fiul lui Hathor”. Acest epitet i-a încurcat pe egiptologi deoarece faraonul, ca Horus, este fiul lui Isis. Însă în mitul original, Hathor era mama lui Horus. Ea i-a cedat locul lui Isis odată cu apariția cultului lui Osiris, fiind nevoită să se mulţumească cu rolul de soţie a lui Horus. La fel a păţit şi Horus: din fratele lui Seth în mitul original, a „retrogradat” în postura de fiu al lui Osiris şi nepot al lui Seth.
 
3bef5799f8874f27f0a6aa53c57d7d9cÎmpărțiriea de către Geb a Egiptului între cei doi fii (cel Superior lui Seth / Enlil și cel Inferior lui Horus / Enki) nu simbolizează decât domeniile celor doi frați. Casa lui Enlil era Cerul, prin urmare a primit Egiptul de Sus, iar cea a lui Enki era lumea subterană, revenindu-i astfel în mod simbolic Egiptul de Jos. Această împărțire simbolică nu se găsește la egipteni doar în acest mit. Pentru ei, zeița-cobră Wadjet era protectoarea Egiptului Inferior, în timp ce zeița-vultur Nekhbet ocrotea Egiptul Superior. Cum simbolul familiei lui Enki era șarpele, iar al familiei lui Enlil era vulturul, cele două zeități protectoare ale Egiptului simbolizează, de asemenea, domeniile celor două clanuri divine.
 
ThothP4În Khmun (numit Hermopolis de greci) era venerată Marea Ogdoadă, în fruntea celor opt zei aflându-se Thoth / Djeheuty. Zeu-lună cu formă de ibis sau de babuin, despre care Plutarh scria că avea un braţ mai scurt decât celălalt, era patronul scribilor şi zeul cunoaşterii, inventatorul scrierii hieroglifice, al gramaticii, al matematicii, al legilor, al astronomiei şi al calendarului. Era scribul zeilor, mare maestru în arta magiei, care cunoştea ştiinţa vindecării. Preotul Manetho, citat de neoplatonicianul Iamblichus, scria că Thoth înțelegea misterele a „tot ceea ce este ascuns sub bolta cerească”. În inscripţia statuii faraonului Horemheb reprezentat ca scrib, Thoth este numit „fiul lui Ra”. La fel şi în Cartea morţilor, unde este numit și „fiul lui Aner”. Cum Ra era pentru egipteni An al sumerienilor, putem trage concluzia că Aner era un alt nume al lui Ra, care îl conține chiar pe cel sumerian. Printre epitetele lui Thoth se numără „Cel mai puternic dintre zei”, „Domnul cuvintelor sacre” sau „Taurul din Khemnu” (un nume alternativ al Heliopolisului). Consoarta sa era Nehmatauay ori Ma’at. Se spune că Thoth controla minele de turcoaz din Sinai („Sin al meu”), peninsulă care reprezenta teritoriul lui Sin, zeul akkadian al Lunii, identificat deja cu Enki. Ca zeu al Lunii, al cunoaşterii, maestru în arta vindecării şi a magiei, inventator al scrierii, matematicii, legilor, astronomiei şi calendarului, fiu al lui Ra / An, Thoth este fără îndoială sumerianul Enki.
 
De altfel, scriitorul Graham Hancock remarca același lucru în Fingerprints of the Gods („Amprentele zeilor”): „Thoth seamănă mult cu predecesorul său, Osiris, marele zeu din Textele Piramidelor și cel de-al patrulea faraon divin al Egiptului”. Egiptologul britanic Walter Brian Emery observa în Archaic Egypt („Egiptul arhaic”) că egiptenii și sumerienii adorau zeități lunare practic identice: Thoth și Sin. Iar eminentul egiptolog Sir Ernest Alfred Thompson Wallis Budge scria în From Fetish to God in Ancient Egypt despre aceiași zei: „similitudinile dintre cei doi zei sunt prea mari pentru a fi accidentale… Ar fi greșit să spunem că sumerienii au împrumutat de la egipteni sau egiptenii de la sumerieni ci, mai curând, intelectualii ambelor popoare și-au împrumutat sistemele teologice dintr-o sursă comună, excepțional de veche”.
 
he_who_balances_by_hbrutonPe lângă acest Thoth, se pare că mai exista o divinitate cu același nume. Reprezentat ca un babuin, primul era zeul suprem al orașului Hermopolis, conducătorul unui grup de opt divinități, zeul fertilității, al Lunii, al înțelepciunii și al magiei, cel care s-a creat singur prin gândire, inventatorul religiei și al astronomiei, nimeni altul decât Enki.
 
Cel de-al doilea Thoth a devenit zeul scribilor, mediatorul conflictelor dintre zei, creatorul alfabetului și al scrisului, scribul lui Osiris în lumea subterană. Aspectul său fizic era diferit de al primului, fiind reprezentat ca un om cu cap de ibis. Primul Thoth era zeul Lunii, iar al doilea prezintă conexiuni cu Soarele. Într-un mit, el a câștigat cinci zile de la Lună, pe care le-a alipit celor 360 existente în acel moment, inventând astfel anul solar de 365 de zile. Istoricul Manethon afirma că Thoth a scris 36.525 de cărți, o referire evidentă la cele 365,25 zile ale anului solar. Acest al doilea Thoth nu poate fi decât Nabu, fiul, ministrul, moștenitorul și scribul lui Marduk, zeul scrisului, al înțelepciunii şi uneori al apelor şi al fertilităţii câmpurilor. Ultimele atribute au fost moștenite de Nabu de la bunicul său, Enki, la fel cum al doilea Thoth le-a moștenit pe cele ale primului.
 
tumblr_m46du0qO7f1r9ru8eo1_500Grecii din Alexandria l-au combinat pe Thoth cu zeul lor, Hermes, rezultând Hermes Trismegistus („de trei ori mare”), zeul înțelepciunii și al scrisului, patronul astrologiei și al alchimiei, cel care conducea sufletele în lumea de dincolo. Dintre miile de texte atribuite lui, cele mai cunoscute sunt Tăblițele de Smarald, Asclepiusși Corpus Hermeticum. În cel din urmă, Hermes Trismegistus este descris ca un om care a devenit zeu sau ca un om ce era fiul unui zeu, descrieri cât se poate de exacte ale lui Nabu. În Hitat, o culegere din secolul al XV-lea, ce cuprinde texte ale cronicarilor copţi (creştinii din Egipt), se spune despre Hermes Trismegistus că „datele despre el sunt diferite. Se spune că ar fi fost unul dintre cei șapte Veghetori, cu misiunea de a veghea cele șapte case (planete) și că ar fi trebuit să îndeplinească poruncile lui Utarid (Mercur), a fost și numit după el; căci Utarid înseamnă în limba caldeenilor Hermes.
 
Conform altora, el ar fi cutreierat din diverse motive Egiptul și ar fi stăpânit țara ca rege; el a fost înțeleptul timpului său”. În acest citat regăsim ambele zeități numite de egipteni Thoth, adică atât pe Enki, cât și pe Nabu, dar și dovada că cel de-al doilea a primit numele primului. Remarcăm și că este numit unul dintre cei șapte Veghetori”, pasaj care ne amintește atât de cei șapte mari zei ai mesopotamienilor, cât și de funcția de Veghetor pe care o întâlnim și la „ochii Pământului” Igigi din Mesopotamia, și la„ochiul deschis” Osiris, dar și la zeitățile ce ocupau funcția de„Ochi al lui Ra” (cum ar fi Sekhmet, Hathor, Bastet, Wadjet și Mut) sau „Ochi al lui Horus”.
 
3559845484_867ff1298aÎncepând cu Regatul Vechi, zeul-şoim Sokar / Seker a fost considerat o manifestare a lui Osiris. Tot atunci, Sokar a fost combinat cu Ptah al Memphisului, atribuindu-i-se drept consoartă zeiţa-leoaică Sekhmet.În Regatul de Mijloc exista zeitatea Ptah-Sokar-Osiris. Conform Textelor Piramidelor, numele lui Sokar provine din „Sy-k-ri!” („Grăbeşte-te la mine!”), ultimele cuvinte ale lui Osiris către soţia sa, Isis, spuse ca strigăt de ajutor. Aşadar, Sokar era un nume alternativ al celui mai popular zeu din religia egiptenilor.
 
La Memphis şi în Nubia, zeul creator era Ptah. A fost identificat cu zeul-şoim Sokar, noua zeitate, Ptah-Sokar, fiind considerată o divinitate a lumii subterane.
 
ptah-1În Regatul de Mijloc a fost asimilat şi cu Osiris, conducătorul lumii subpământene, devenind cunoscut sub numele Ptah-Sokar-Osiris.
 
Conform Pietrei Șabaka, Ptah a creat lumea gândind-o, apoi rostind-o. Se spune că el este cel care a scos pământul Egiptului de sub ape, o poveste asemănătoare cu cea a lui Enki, care a făcut același lucru cu Sumerul. Iniţial zeu al fertilităţii, Ptah a devenit patronul artelor şi meseriilor, întocmai ca Enki.
 
Soţia sa era leoaica Sekhmet iar fiul lor, Nefertum, zeul florii de lotus. Soţia şi fiica lui Enki, Iştar, era reprezentată de cele mai multe ori călărind o leoaică. Ptah a creat ceremonia deschiderii gurii, oficiată de preoţi la înmormântări, pentru a elibera sufletul decedatului din corp. Pentru sumerieni, Enki este cel care le-a adus oamenilor ritualurile preoţeşti.
 
Ptah era reprezentat aidoma lui Osiris, ca un bărbat mumificat, cu barbă şi piele verde, ce ţinea în mâini ankh-ul (crucea egipteană), sceptrul wasşi djed-ul, simboluri ale vieţii, puterii şi stabilităţii. Numele Egipt derivă din numele egiptean al oraşului Memphis, Hikuptah („casa sufletului lui Ptah”), tradus în greacă prin Aiguptos, iar în latină Aegyptus. Memphis, oraşul lui Ptah, este locul unde se considera că s-a înecat Osiris, cel care s-a născut tot în aceeaşi zonă, la Rosetau, în Deşertul de Vest, lângă Memphis. Ptah şi Osiris împart acelaşi epitet, „Domn al adevărului”. Unul dintre epitetele zeului de la Memphis era „Ptah nefer-her” („Ptah frumos la chip”), epitet pe care l-au avut şi Osiris, şi mesopotamianul Dumuzi / Tammuz. Prin urmare, dacă Ptah este Enki / Osiris, soția sa, Sekhmet, nu poate fi decât Ninhursag / Isis iar fiul lor, Nefertum, Marduk / Horus.
 
Osoroapis sau Serapis a fost o divinitate antropomorfă cu atribute egiptene şi elenistice. De la Zeus şi Helios a preluat aspectele de suveranitate şi zeu-soare, de la Dionysos rodnicia în natură iar de la Hades şi Asklepios legăturile cu Viaţa de Apoi şi vindecarea. Numele zeului este compus din cele ale altor două divinităţi, Osiris şi Apis. Istoricul roman Tacitus a emis ideea originii lui Serapis în Asia Mică. Într-adevăr, Serapis era un alt nume al sumerianului Enki.
 
apis bull sun moon serpent snakeApisera o zeitate agrară cu aspect de taur, considerată iniţial reîncarnarea lui Ptah, apoi asociată cu Osiris. Pentru istoricul Mnaseas din Patrae, Dionisos, Osiris şi Serapis erau diferite nume ale lui Apis. Geograful Strabon (63 î.e.n. – 26 e.n.) scria în Geografia despre templele orașului Memphis: „unul dintre ele este închinat lui Apis, care este același cu Osiris”. Iar în 1857, Auguste Mariette nota în Le Sérapéum de Memphis, referindu-se la cavourile pe care le-a descoperit în Saqqara:optsprezece statui cu cap de om, purtând inscripția «Osiris-Apis, Marele Zeu, Stăpânul Veșniciei», erau împrăștiate de jur-împrejur”. Ceea ce demonstrează cât se poate de clar adevărata identitate a lui Apis.
 
Una dintre cele mai vechi zeităţi ale Egiptului era Khnum, zeul cu cap de berbec al apelor Nilului.
 
khnum_by_ptimm-d7qyd3lSe credea că el a creat oamenii şi alte zeităţi din lut, din acest motiv fiind numit „Olarul divin” sau Domnul care a creat lucrurile din el însuşi”.
 
În Elephantina, consoarta sa era Satis iar fiica lor, Anuket (numită de greci Anukis). Deși era considerat ba (suflet) al zeului-soare Ra, la Herwer apare ca ba a lui Geb, iar la Șașotep ca ba a lui Osiris. La Esna, Khnum este reprezentat cu cap de crocodil, el şi zeiţa Neith fiind consideraţi zeii creatori și părinţii lui Ra, numit aici şi Khnum-Re.
 
Consoartele principale ale lui Khnum sunt Nebt-uu şi zeiţa-leoaică Menhit, iar fiul cel mare şi succesorul său este Heka. Ca zeu al apelor, cu cap de berbec, creator al oamenilor, Khnum nu poate fi decât Osiris / Ptah / Enki. Acesta este motivul pentru care, în templul lui Ramses al II-lea din Beit el-Wali, alături de statuia lui Khnum se află statuile zeilor Satis, Anukis (soţia şi fiica sa în Elephantina), Isis şi Horus (soţia şi fiul său în Abydos).
 
a715f577ca5e3e9b155af8a3b26464e7Zeul-berbec Banebdjedet („Stăpânul ba al Mendes-ului”) era venerat în nord-estul Deltei Nilului împreună cu soţia sa, zeiţa-peşte Hatmehit, şi cu fiul lor, Harpokrates (Horus). Ca tată al lui Horus, Banendjedet este Osiris, iar berbecul şi peştele îl reprezintă pe Enki al sumerienilor. Pe o stelă din templul funerar al lui Ramses al III-lea de la Medinet Habu, în partea de vest a Tebei, există o relatare în care zeul Ptah-Tanen îi spune regelui, pe care îl consideră fiul său, că el s-a transformat în Banebdjedet pentru a se uni cu mama faraonului.
 
Pentru Plutarh, Banebdjedet era încarnarea lui Osiris. În PapirusulChester Beatty I, Banebdjedet este descris ca locuind în Setit (insula Seheil), aflată la prima cataractă a Nilului la Assuan, ceea ce îl identifică cu zeul Khnum. Într-adevăr, Banendjedet era un alt nume al lui Osiris, Ptah, Khnum sau Enki.
 
amun-king-godsTeba, capitala Egiptului în cel de-al doilea mileniu î.e.n., era oraşul zeului Amon („cel ascuns”), cel supranumit „Regele zeilor”, numit Amen sau Amun de către egipteni. După Plutarh, şi numele lui Hades (zeul lumii subpământene la greci) înseamnă acelaşi lucru. Numele său provine din anagramarea akkadianului Anum, unul dintre numele alternative ale zeului suprem An / Anu. Amon era reprezentat cu pielea albastră (culoarea apei), cap de berbec şi un falus enorm. Falusul reprezintă fertilitatea, la fel ca djed-ul lui Osiris, iar acesta, alături de coarnele de berbec şi apa, îl asociază cu Enki. La Teba, soţia lui Amon era Mut iar fiul lor, Khonsu, zeul Lunii. La Hermopolis, consoarta sa era Amaunet. Conform lui Plutarh, uneori Amon era echivalat cu Ptah, în templul lui Amon de la Karnak descoperindu-se chiar statuia lui Ptah.
 
Amon Kem-atef („Amon care şi-a desăvârşit forma”) era forma lui Amon ca o veche zeitate-şarpe. Iar cea mai veche zeitate-şarpe este Enki al sumerienilor sau Ea al akkadienilor. Cultul lui Amon ca şarpe este atestat de Herodot la Teba, unde vipera cu corn era sacră. Amon Kamutef („Amon, taurul mamei sale”) este forma itifalică a zeului. În Cartea morţilor, Amon este numit „fiul zeiţei Nut”, epitet care îl echivalează cu Osiris, dar şi „prinţ al zeilor”, la fel ca Enki şi Osiris. Cum taurul reprezintă fertilitatea, iar coarnele sale Luna, putem trage concluzia că acest „conducător ascuns” era Enki. Cel mai probabil a fost numit Amon („cel ascuns”) după ce a fost trimis în lumea subterană, unde nu mai putea fi văzut de către adepţii săi. Prin analogie, Amaunet sau Mut sunt Isis, adică Ninhursag a sumerienilor, iar fiul lor, Khonsu, este tot Horus, adică Marduk. În timpul Dinastiei a XX-a, Amon deţinea 160 de oraşe în Egipt şi 9 în Orientul Mijlociu. După ce oraşul Teba a fost distrus de arabi în anul 664 î.e.n., cultul lui Amon şi-a pierdut supremaţia în Egipt.
 
Egyptian_-_Amun-Min-Kamutef_-_Walters_542062_(2)Menu (Minîn greacă), al cărui cult îşi are originea în perioada pre-dinastică (mileniul IV î.e.n.), era zeul fertilităţii pentru egiptenii antici. Adorat mai ales în Coptos şi Akhmim, Min era reprezentat în multe forme, cel mai adesea ca bărbat cu pielea neagră, purtând pe cap pene uriaşe, având mâna dreaptă ridicată iar în stânga ţinându-şi penisul aflat în erecţie. În Regatul de Mijloc a fost asociat cu Horus, fiind numit Min-Horus. În Regatul Nou a fost echivalat cu Amon, purtând numele Min-Amen-kamutef („Min-Amon, taurul mamei sale”).
 
Alteori Isis este consoarta lui Min, iar Horus copilul lor. Într-o formă arhaică, Min este reprezentat în feşe de mumie, la fel ca Osiris şi Ptah. Ca zeu al fertilităţii, cu pielea neagră, asociat cu Horus (cel Bătrân) şi Amon, soț al lui Isis și tată al lui Horus (cel Tânăr), Min nu poate fi decât Osiris / Enki. Poziția mâinilor sale în reprezentările grafice este identică cu cea a lui Așșur în Asiria și Pazuzu în Mesopotamia, două dintre alter-ego-urile lui Enki.
 
Andjety („cel din Andjet”) din Busiris este considerat zeul din care s-a dezvoltat Osiris. Era reprezentat ţinând în mâini două sceptre iar pe cap coroana conică cu două pene a lui Osiris. În Textele sarcofagelor i se spune „taur al vulturilor”. În templul lui Seti I din Abydos, regele este înfăţişat arzând tămâie pentru Osiris-Andjety, care este însoţit de Isis.
 
Letopolis, oraş la nord-vest de Memphis, era principalul centru de cult al lui Kherty („cel de jos”), un zeu-berbec de care Ra trebuia să-l apere pe faraon. În Regatul Vechi, Kherty figura ca partener al lui Osiris. Putem ghici cine era „cel de jos”, zeul-berbec asociat cu Osiris, care voia să-i facă rău faraonului.
 
În Textele Sarcofagelor apare un zeu al grânelor, Neper, despre care se spune că „trăieşte după ce a murit”. Nu se ştiu alte lucruri despre el, dar sunt mari şansele ca acest Neper să fie Osiris, zeul care trăieşte în lumea de dincolo după ce a fost omorât în aceasta.
1380060-moon_knight_godCel mai vechi zeu-lună al egiptenilor era Yah, comparabil cu Thoth şi Khonsu, identificat uneori cu Osiris. Are ca simboluri Luna, ibisul şi şoimul. Importanța lui în Egipt este dovedită prin prezența sa în multe nume de persoane, cum ar fi Ahmose / Yahmose („moştenitorul lui Yah”), Yah-hotep („Yah este mulţumit”) sau Sit-Yah („fiica lui Yah”). Ca zeu-lună el este Osiris sau Thoth, ca şoim este Heru-Ur / Horus cel Bătrân iar ca ibis, Thoth, adică nimeni altul decât Enki.
 
isisgold_311153737Isis, cea mai importantă zeiță a panteonului egiptean, a servit drept model pentru multe regine, precum Nefertiti, Hatșepsut sau Cleopatra. Soţie a lui Osiris și mamă a lui Horus, numele ei a fost tradus convențional prin „Tronul”. Pentru Diodor din Sicilia, Isis înseamnă „Cea veche”. În realitate, numele său a fost format prin dublarea primei silabe a numelui zeiţei akkadiene Iştar, de unde provine și numele ei egiptean, Asta. Herodot scria că în Busiris („Lăcașul lui Osiris”), capitala celei de-a noua nome, se afla cel mai mare templu al ei. Identificată cu Pământul, îi era atribuită steaua Sothis (Sirius), în timp ce Osiris era constelația Orion. Potrivit PapirusuluiChester-Beatty, aflat în prezent la British Museum, Isis era „o femeie deșteaptă, mai inteligentă decât nenumărați alți zei… Nimic din cer și de pe Pământ nu-i era necunoscut”.
 
Conform lui Sir Ernest Alfred Thompson Wallis Budge în Egyptian Magicși The Gods of the Egyptians, Isis era pentru egipteni „tare de limbă”, adică stăpânea cuvintele puterii, „pe care le cunoștea cu pronunția corectă și nu se întreruprea în vorbire, fiind desăvârșită atât în darea poruncii, cât și în rostirea cuvântului”.
isis____smite_by_kala_a-d6f751qCa soție a lui Osiris / Enki și mamă a lui Horus / Marduk, identificată cu Pământul, expertă în magie, Isis este sumeriana Ninhursag. Pe o stelă descoperită în 1850, ce se află astăzi în Muzeul Egiptean din Cairo, este scris că faraonul Keops a pus temeliile „casei lui Isis, stăpâna piramidei, lângă casa Sfinxului”.
 
Considerând piramidele niște munți artificiali în miniatură, epitetul „stăpâna Piramidei” seamănă izbitor cu numele Ninhursag, adică „Doamna Muntelui Înalt” (Marea Piramidă de la Giza poate fi considerată cel mai înalt munte artificial). Cea mai bună dovadă că Isis era venerată de întreg mapamondul, ascunsă sub diferite nume în diverse religii, ne este oferită de scriitorul latin Lucius Apuleius Platonicus, care a trăit în secolul al doilea.
 
În Metamorfoze el scria: „Putere unică, sunt slăvită de întregul univers sub mai multe forme, cu variate ceremonii religioase, cu mii de felurite nume. Frigienii, primii născuți pe Pământ, mă numesc zeița din Pesinunt și mama zeilor; atenienii de baștină mă numesc Minerva Cecropiana; ciprienii, care plutesc pe valuri, Venus din Pafos; cretanii iscusiți în aruncarea săgeților, Diana Dictynna; sicilienii, care vorbesc trei limbi, Proserpina Stigiana; locuitorii din Eleusis mă numesc Bellona, unii Hecate, alții Nemesis Rhamnusia. Dar aceia care sunt primii luminați de razele divine ale Soarelui, când începe să răsară, și ultimii când ele se apleacă spre orizont, locuitorii celor două Etiopii și egiptenii cei puternici prin străvechea lor știință, numai ei mă cinstesc cu slujbele sfinte și închinăciunile ce mi se cuvin, numai ei mă numesc cu adevăratul meu nume de regină, Isis”.
 
bastet_by_mari_nad3e6o1mBastet (numită și Bast, Baast, Baset sau Ubasti), zeița-pisică a egiptenilor, era protectoarea Egiptului Inferior. Prin al treilea mileniu î.e.n. era reprezentată ca leoaică sau ca femeie cu cap de leoaică. În primul mileniu î.e.n., când pisicile au devenit animale de companie în Egipt, Bastet a început să fie imaginată ca o pisică sau ca o femeie cu cap de pisică.
 
Fiică și „Ochi al lui Ra”, Bastet era zeița parfumurilor, a pisicilor și a familiei. Deși grecii au identificat-o cu Artemis a lor, egiptenii au echivalat-o cu Sekhmet, Tefnut, Mut, Hathor și Isis. În mod surprinzător, egiptologii i-au tradus numele prin „Cea a vasului de parfum”, deși interpretarea exactă este mai mult decât evidentă. Pentru oricine are minime cunoștințe de limbă egipteană, Baast sau Bast se traduce corect „ba (suflet) a lui Asta (Isis)”. Iar această interpretare o leagă de aceeași zeiță numită Ninhursag de sumerieni.
warrior_of_the_celestial_flame_by_art_of_sekhmet-d4w46mm
La Memphis și Theba, consoarta lui Ptah era leoaica Sekhmet. A fost identificată cu Mut, consoarta lui Amon la Theba, și cu Amaunet, cea a lui Amon în Hermopolis. Cum Ptah este Enki / Osiris / Amon, soția sa nu poate fi decât Ninhursag / Isis. În templul lui Ptah de la Karnak se afla o reprezentare a lui Sekhmet, deși principala zeiță a templului era Hathor, ceea ce ne duce cu gândul la Hathor din miturile originale, fiica lui Ra și mama lui Horus.
 
Neith & Isis by ZerosabortDacă în Mesopotamia Ninhursag era adesea confundată cu fiica ei, ambele zeițe numindu-se adeseori Inanna / Iștar, același lucru s-a întâmplat și în Egipt cu Isis și Hathor. Zeiţă a iubirii, muzicii, bucuriei şi războiului, Hathor era mama lui Horus în mitul original, fiind înlocuită apoi cu Isis. De asemenea, ambele erau reprezentate cu capete de vacă. Prima Hathor, fiica și amanta lui Ra și mama lui Horus, era sumeriana Ninhursag ori egipteana Isis. A doua Hathor, soția lui Horus, o războinică feroce ce era cât pe ce să distrugă omenirea, este Ninsar / Iștar, sora și soția lui Marduk în Mesopotamia. Pentru a elimina confuzia dintre ele, în miturile în care apăreau împreună, cele două zeițe au fost numite ori Isis și Nephtys, ori Bastet și Hathor. Din nou întâlnim o confirmare a miturilor sumeriene: dacă Enlil s-a culcat cu Iștar / Ereșkigal, astfel născându-se Namtar, zeul morții, în mitul lui Seth și Nepthys ea era soția lui. Și aici zeița a dat naștere zeului morții, numit de greci Anubis. Unii cronicari, precum Plutarh, l-au considerat însă pe Anubis fiul lui Osiris, care și-a confundat soția, pe Isis, cu Nephtys.
 
anubis_by_airafInpu, numit Anubis de către greci, era unul dintre cei mai îndrăgiți zei ai egiptenilor. Conform unei tradiții, Anubis era fiul lui Ra și Nephtys. La Atfih, părinții săi erau Mnevis și Hesat. Pentru Plutarh, Osiris și Nephtys erau părinții zeului-șacal, iar în Textele Sarcofagelor, mama zeului era Hesat ori Bastet. Cu formă de șacal sau doar cu cap de șacal și corp de om, Anubis avea ca epitete „Khenty-Imentiu” („Primul dintre cei din asfințit”), „Tepy-dju-ef” („Cel care se află pe muntele său”) sau „Neb-ta-djeser” („Domn al pământului sacru”). În perioada greco-romană se credea că Anubis aduce lumină rasei umane și contribuie la viitorul ei fabricând filtre de dragoste eficiente.
 
Era reprezentat cu partea inferioară a corpului în formă de șarpe. În epoca piramidelor era înfățișat ca un șarpe ce domnea asupra Heliopolisului. Zeul originar al morții, a fost înlocuit în timp cu Osiris. La fel ca în cazul lui Thoth sau al lui Horus, și aici întâlnim două zeități cu același nume. Zeul-șarpe al morții, care aducea lumină rasei umane, „primul dintre cei din asfințit” (adică de stânga), fiul lui Ra, era cel numit Enki de sumerieni. Noul Anubis, cel devenit fiul lui Osiris, era Namtar, zeul morții în Mesopotamia. La un moment dat, Anubis a ajuns să se confunde cu Horus / Marduk. Cei doi nu apar niciodată împreună în mitologia egipteană, ci doar în unele reprezentări grafice. La fel ca în Mesopotamia, unde Nergal era aspectul negativ al lui Marduk, Anubis a devenit latura întunecată a lui Horus.
 
qeteshZeiţa sumeriană Qeteș a fost adoptată de egipteni din religia canaaniană. Alte nume ale ei erau Quadșu, Qudșu, Qodeș, Qadeș, Qadașu, Qadeșa, Qedeșet, Kedeșşi Kodeș, toate provenind din rădăcina semitică Q-D-Ș, ce înseamnă „Sfânta”. Qeteș este numită „amanta zeilor” (la fel ca Inana / Iştar), „stăpâna stelelor din cer”, „mare magiciană, amanta stelelor” („mare magiciană” era titlul lui Isis), „iubita lui Ptah” (titlul lui Sekhmet), „Ochiul lui Ra, cea fără egal” (la fel ca Hathor şi Sekhmet).
 
Pe Stela lui Kaha din Dinastia a XIX-a, Qeteș apare goală, călărind un leu, flancată de doi zei, întinzând flori de lotus către egipteanul Min (zeul fertilităţii) şi şerpi către canaanianul Reșep (zeul războiului). Cei doi zei nu sunt doar soţul şi fiul ei, ci și simboluri ale celor două aspecte ale zeiței. Era reprezentată întocmai ca Inanna / Iștar în Mesopotamia, iar în soțul și fiul ei îi recunoaștem cu ușurință pe Enki și pe Marduk. Prin urmare, Qeteș nu poate fi decât Ninhursag.
 
egypt46_large4103667-596544-ra_by_devonmilesPentru egiptenii antici, cel puțin după părerea egiptologilor, Soarele avea trei nume: Atum (sau Atem) la răsărit, Ra la amiază și Khepri (ori Khepra) la asfințit. Deși aceasta este părerea convențională a egiptologilor, e posibil să nu fie vorba despre o zeitate cu trei nume, ci de trei divinități-soare (conducători). Pentru popoarele din Mesopotamia, Consiliul Zeilor era prezidat de Anu. La dreapta lui stătea așezat fiul său mai mic, Enlil, iar la stânga se afla Enki. Dreapta și stânga nu erau doar locurile ocupate de acele zeități, ci și modul inițiaților de a descrie binele și răul. Soarele în poziție centrală, Ra, este Anu în Consiliul Zeilor. Atum de la răsărit este zeul din dreapta sa, Enlil, iar Khepri de la apus cel din stânga, Enki. Aton / Aten, zeul faraonului Akhenaton, provine din Atem / Atum. Primul templu al lui Aton a fost construit la Zarw, acolo unde principala zeitate era Seth, iar Atum și Seth sunt două dintre numele sumerianului Enlil. Când Akhenaton a impus cu forța cultul lui Aton, interzicând venerarea celorlalte zeități egiptene, inamicul public numărul 1 a devenit Amon / Enki. Astfel, putem concluziona că lupta dintre faraon și preoțimea de la Theba nu era doar una pentru putere, ci și o continuare a luptei dintre cei doi zei frați, prin adepţii lor.
 
TRI-10578509 - © - Trip1174904_largeZeița creatoare în Sais, unul dintre cele mai vechi orașe egiptene, era Neith, Nit, Net sau Neit, ce avea epitetul de „Stăpână a Cerului, Conducătoare a săgeților”. Era asociată cu Cerul nevăzut și infinit, spre deosebire de Nut, care îl reprezenta pe cel vizibil. Din epoca predinastică până în Dinastia a VI-a era numită „Deschizătoarea de drumuri”.
 
Este considerată cea mai veche zeiță, despre care se spunea că era „născută prima, în vremea când nu existau nașteri”, după cum nota George St. Clair în Creation Records Discovered in Egypt din 1898. Arheologul Flinders Petrie afirma că simbolurile ei se găseau încă din Egiptul predinastic. În cel de-al VI-lea secol î.e.n., Neith era considerată inventatoarea nașterilor, zeița războiului și a vânătorii, despre care se credea că păzește corpurile războinicilor după moarte, unul dintre simbolurile ei fiind două săgeți încrucișate pe un scut. La Esneh se credea că ea este cea care a apărut în apele primordiale pentru a crea lumea, nu Ra. După ce a scos pământul din apele oceanului cosmic, a dat naștere unui număr de 30 de zei. Deoarece a născut singură, fără ajutor masculin, era numită „Zeița-mamă fecioară”. Cei mai cunoscuți fii ai săi erau Sobek, Ra și Apophis. Neith era reprezentată ca o femeie ce purta coroana roșie a Egiptului Inferior, ținând în mână un arc cu săgeți sau un harpon. De multe ori purta sceptrul regal și ankh-ul (simbolul vieții). În timp a devenit personificarea apelor primordiale ale creației.
 
Într-o inscripție menționată de Barbara S. Lesko în The Great Goddesses of Egypt (1999) este numită „Zeiță unică, misterioasă și mare, care a ajuns să existe la început și a cauzat totul să existe (…) mama divină a lui Ra, care strălucește la orizont”. Într-adevăr, este înconjurată de mister, ținând cont că, deși era creatoarea lumii, lipsește din mituri, singurul său rol fiind cel de mediator al războiului dintre Horus și Seth. Se pare că misterul a înconjurat-o dintotdeauna, ceea ce reiese dintr-o inscripție din templul său din Sais: „Eu sunt tot ce a fost şi tot ce va fi. Până acum niciun muritor nu a reuşit să ridice vălul care mă acoperă”. Ceea ce ne determină să încercăm să i-l ridicăm, măcar parțial. Prima zeiță, mama zeilor și a Universului, personificarea apelor primordiale, nu poate fi decât Tiamat / Omoroca din Babilon sau Namma / Nammu a sumerienilor. Iar Nu / Nun („Abisul”), oceanul primordial din care Neith a creat lumea, supranumit „Tatăl zeilor”, este Abzu / Apsu („Abisul”) al mesopotamienilor. Chiar dacă lipsește aproape complet din miturile tuturor acestor trei culturi, ceea ce îi adâncește misterul, Neith / Namma / Tiamat este cea mai importantă zeitate, creatoarea întregii lumi.
 
ma__at_by_shawli2007-d3jm8bfPe Neith o întâlnim și sub aspectul lui Ma’at, principiul adevărului, echilibrului, ordinii, legii, moralității și dreptății. Cea mai veche menționare a ei, în Textele Piramidelor, o consideră o normă ce trebuie respectată de societate și de natură. Ca zeiță, ea era cea care a stabilit ordinea Universului la momentul creației, mersul stelelor, anotimpurile, destinele zeilor și muritorilor, dar și cea care avea grijă ca lumea să nu se întoarcă în haosul din care s-a născut. Era reprezentată ca o femeie tânără, ce ținea sceptrul regal într-o mână și ankh-ul în cealaltă, cu aripi pe fiecare mână și o pană pe cap. În împărăția lui Osiris, la judecata morților, pana ei era măsura care determina greutatea sufletelor. Mai târziu, când tuturor zeițelor le-a fost atribuită câte o pereche masculină, Thoth a fost considerat soțul ei iar Ra tatăl. Această ipostază o echivalează cu Ninhursag, deși originala Ma’at era zeița primordială Neith / Namma / Tiamat.
 
Heka_god_smUn alt aspect al ei, mai puțin cunoscut, pare a fi Heka, personificarea magiei. Era reprezentată ca un bărbat ce sugruma doi șerpi uriași încolăciți, considerat fiul lui Atum sau al lui Khnum. Heka este cuvântul egiptean care desemnează magia, însă tradus literal înseamnă „activarea Ka-ului”, care era esența vieții pentru vechii egipteni. În Textele Sarcofagelor se spune că Heka exista „înainte ca dualitatea să ia ființă”, ceea ce înseamnă că nu poate fi vorba decât despre ființa primordială, creatoarea vieții, adică Neith. Iar acei doi șerpi încolăciți pe care îi sugruma reprezintă dualitatea despre care vorbeau Textele Sarcofagelor. Magia, adică Heka, era parte importantă din viețile egiptenilor antici, pentru care religia se împletea întotdeauna cu viața de zi cu zi.
 
Se folosea ca formă de protecție împotriva zeităților supărate, a fantomelor, a demonilor și a vrăjitorilor care cauzau boli, accidente, sărăcie și sterilitate. Medicina era și ea privită ca o formă de magie, prin urmare preoții lui Heka îndeplineau și rolul de doctori. Ritualurile magice amestecate cu practicile medicale reprezentau o formă de terapie atât spirituală, cât și fizică. Prin urmare, Heka făcea parte din viețile egiptenilor mai mult decât alte divinități.
 
10420080_10205933792448636_3108877321149034871_nDin păcate, nici din vechile religii egiptene nu ne-a rămas mare lucru, iar ceea ce s-a păstrat a fost interpretat de egiptologi de cele mai multe ori eronat. Avea dreptate scriitorul latin Lucius Apuleius când spunea: „O, Egipt! Egipt! Din știința ta nu vor rămâne decât legende, care vor părea incredibile generațiilor de mai târziu”.
 
Cu tot zidul de ignoranță pe care ni l-au ridicat în fața ochilor majoritatea „specialiștilor” egiptologi, am reușit să descifrăm câteva dintre secretele Egiptului antic, așa cum ne-au îndemnat chiar ei, vechii egipteni, în ceea ce ar putea reprezenta un adevărat testament al lor, consemnat în Papirusul Anana: „Citiți voi, copii ai viitorului, și aflați secretele trecutului, atât de îndepărtate de voi, dar atât de aproape prin adevărul lor”. Iar secretele egiptenilor ne-au ajutat să completăm miturile incomplete mesopotamiene.
 
Astfel am putut afla că Enki a fost într-adevăr primul conducător al planetei noastre, care a fost închis în lumea subterană de către fratele său, Enlil, cel care i-a luat tronul. În cele din urmă, fiul lui Enki, Marduk, a primit conducerea Pământului după un îndelungat război cu unchiul său. Pentru a descoperi și celelalte piese lipsă din uriașul puzzle al istoriei Pământului, nu ne rămâne decât să continuăm decodificarea miturilor culturilor străvechi.
 
Anubis & Sekhmet
 
---------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Japonia megalitica - Japonia misterelor - Mystery of Japan - Greatest enigmas in Japan - Megalithic sites in japan

$
0
0
Megalithic tombs.
  • Furuichi Kofun group - Kansai. Group of 123 megalithic burial structures. 31 of these structures are formed into a keyhole form. These structures were built in the time period between the late 4th and early 6th centuries and are the largest tumulus. Site includes Ôjin-tennô-ryô Kofun - second largest tumulus in Japan, 425 m long.
  • Ishibutai Kofun - Kansai. Largest megalithic structure in Japan, a burial of once important person (possibly Soga no Umako). Today here are 30 enormous stones although earlier this structure was larger and covered with soil. Ceiling of the tomb is covered with two giant stones - 60 and 77 tons heavy.
  • Kitora Tomb - Kansai. A mound with a tomb for a single, important person. Tomb was created in the time period between the 7th and early 8th centuries AD. On the ceiling of the tomb is drawn star chart but on the walls are painted the oldest known zodiac murals in East Asia.
  • Nintoku-ryo Tumulus (Daisen Kofun) - Kansai. Largest ancient tumulus in Japan and whole world, 486 m long and up to 33 m high. Built, possibly, in the middle of the 5th century AD.
  • Takamatsuzuka Tomb - Kansai. Burial mound with amazing polychrome frescoes, created in the time period between the end of the 7th century and early 8th century AD. Mound has a diameter of 16 m and is 5 m high. Frescoes are rich with symbolism and show four male followers and four abigails together with Chinese constellations: the Azure Dragon, Black Tortoise, White Tiger, and Vermilion Bird.

 

 
Ishibutai-Kofun, an ancient burial tomb located in Asuka village
 
 
Built around the beginning of 7th century, scholars believed Ishibutai-Kofun is the burial site of one of the powerful leaders of Soga clan, Soga no Umako. The tomb is 7.8 meters in length, 3.4 meters in width and 4.8 meters in height and is composed of around 30 pieces of granite weighing approximately 2,300 tons.

tomb3

tomb2

The term Ishibutai is a combination of two Japanese words, “ishi” and “butai” which mean stone and stage respectively. Folk story says that once upon a time, a fox transformed into a woman and danced above the stones. Another story tells there was this traveling entertainer who used the large tomb stone as a stage in performing.


Admission fee is JPY 250 and the place is open daily from 8:30AM to 5PM. From Kashihara Jingu-mae station or Asuka station, you can take the Nara Kotsu Bus to Ishibutai-mae bus stop to visit the tomb.

tomb4

- See more at: http://www.rianesleisurefinds.com/nara/#sthash.FuV4fstp.dpuf

===========================
 
 
Daisenryo Kofun (Emperor Nintoku's tomb)
 
 
 
This is the largest keyhole-shaped tomb in Japan, measuring approximately 486 meters in length, 249 meters in diameter, 35 meters in height for the back circular mound, 305 meters in width and 33 meters in height for the front mound. Engishiki (the classical compendium of rules) named this tomb Mozu-no-mimihara-no-naka-no-misagi, and currently, the Imperial Household Agency has determined it to be the tomb of Emperor Nintoku, the 16th emperor, and is in charge of managing it. The mound is three-tiered with tsukuridashi (a space for religious ceremonies) on either side of the narrowest part of the tomb, and surrounded by three moats. The current outermost moat was re-dug in the Meiji Era. In the 5th year of the Meiji Era (1872), a rectangular stone coffin placed in a pit-style burial chamber was excavated from the front rectangular mound, and along with it, swords, fine armor, glass pots, dishes, etc. were discovered.

Also, the Sasenmonjyutaikyo (a mirror) and Tahoukantoutachi (a sword with animal engravings), among others, which are said to have been excavated from this tomb are currently in the collection of the Boston Museum of Arts in the United States. In addition, there have been more than ten smaller tombs called Baicho discovered around the tomb. Daisenryo is without a doubt the largest keyhole-shaped tomb in Japan, but there are doubts to other information regarding this tomb; recent excavation projects have revealed shards of Sue ware pots from the tsukuridashi, which would increase the possibility of the tomb being built from mid to late 5th century, raising archaeological controversy about whether it actually is the tomb of Emperor Nintoku. There is an approximately 2.8 kilometer walkway encircling the tomb, which takes an hour to walk around.

Sursa: https://www.osaka-info.jp/en/facilities/cat17/post_238.html
====================================================
 

 
What is Mozu-Furuichi Kofungun?
Construction age and composition of the tumulus cluster.
 
Mozu-Furuichi Kofungun is a group formed of monumental kofun spread across Sakai, Habikino and Fujiidera Cities in southern Osaka. Though divided into two areas ("Mozu" in Sakai and "Furuichi" in Habikino and Fujiidera), they have sufficient integrity and continuity to be treated as a single entity. More than 200 kofun were built within these tumulus cluster between the late 4th century and the early 6th century, and, 89 of these still survive today.
 
The largest of these tumuli is Nintoku-tenno-ryo Kofun (mound length 486m, the longest in Japan). Next comes Ojin-tenno-ryo Kofun (425m, 2nd longest in Japan), then Richu-tenno-ryo Kofun (365m, 3rd longest), Nisanzai Kofun (290m, joint 8th longest), Nakatsuhimeno-mikoto-ryo Kofun (290m, joint 8th longest) and Chuai-tenno-ryo Kofun (242m), in that order.
Mozu-Furuichi Kofungun
▲ Mozu-Furuichi Kofungun
 
In the whole of Japan, there are nearly 40 kofun with a mound length of 200m or more, and 11 of these are within Mozu-Furuichi Kofungun. No other region of Japan has such a large concentration of massive keyhole-shaped tumuli.
Many of these monumental kofun are surrounded by a series of moats, with smaller mounds called “baicho” (satellite tumuli) arranged on the outside of these.
In terms of their shape, there are 43 keyhole-shaped tumuli (including 12 scallop shell-shaped tumuli), 24 round tumuli and 22 square tumuli in Mozu-Furuichi Kofungun.
 
===============================================

 
 Masuda no iwafune
The Mysterious Rock Ship
=======================
There is a man-made object atop the mountain, with square holes made in a boulder inferred to weigh 800 tons. What could it be?
 
益田岩船
 
Masuda no Iwafune (Rock Ship of Masuda), near the top of Iwafune hill, is the largest carved stone object in the Asuka region. It is a huge boulder inferred to weigh 800 tons, with two square holes opened on the top. Clearly worked by human hands, it is not known who made it, when, or for what purpose.

 The true nature of this rock has long been debated. Various theories have emerged, such as its being equipment for ancient people’s astronomical observations, or the pedestal for stone inscriptions, but recently the most favored view is that it was abandoned in its original position in the midst of making it into a stone burial chamber. As there are fissures on the rock’s circumference, it may be that it was abandoned when these were noted during the work.
 
=========================================================
 
 

The mysterious monoliths of Asuka Nara and the Rock Ship of Masuda

The village of Asuka is located in the Takaichi District of the Nara Prefecture in Japan. Asuka is an ancient land with historical interest. It has its origins in the Tumulus Period (250-552 AD), also called Kofun jidai, which means Old Mound period.  This era of Japanese history is characterised by a particular type of burial mound that was popular at the time; specifically key shaped earthen mounds surrounded by moats.  One of the most unique features of Asuka is the multiple carved granite stones in peculiar shapes in various parts of the region. The largest and most unusual of the carved stones is the Masuda-no-iwafune (the 'rock ship of Masuda').

The stone carving, which stands near the top of a hill in Asuka, is 11 metres in length, 8 metres in width and 4.7 metres in height, and weighs approximately 800 tonnes.  The top of has been completely flattened and there are two one-meter square holes carved into it and a ridge line that is parallel to both holes. At the base of the stone are lattice-shaped indentations which are believed to be related to the process that was used by the builders to flatten the sides of the rock.

Masuda-no-iwafune - Rockship of Masuda

So what is the nature of this rock and what is its purpose? Who made it, when and why? Unfortunately, there are no definite answers to those questions, but numerous suggestions have been put forward to account for this unique and unusual structure.

In the region in which Masuda no iwafune is found, there are many Buddhist temples and shrines that may suggest the carving was made by Buddhists, perhaps for some kind of religious or ceremonial purpose.  However, Masuda no iwafune does not resemble the style or construction of any other Buddhist monument.

Another suggestion comes from the name of the rock itself, which translates to ‘the rock ship of Masuda’. It has been suggested that the stone was carved in commemoration of the building of Masuda Lake, which was once located nearby (now drained and part of Kashiwara City).

Another popular theory is that it was used as an astronomical observation point. Evidence for this perspective comes from the ridge line across the top of the rock which runs parallel to the mountain ridge in Asuka and lines up with the sunset on a certain day of the year called "spring doyou entry", which occurs 13 days after the sectional solar term ‘Pure Brightness’. This day was important in the lunar calendar and for early Japanese agriculture as it signalled the beginning of the agricultural season.  However, this perspective has been largely dismissed by scholars who do not recognise it as an ancient astronomical observing station.

Some historians believe that the rock is just the remains of a tomb that was designed for members of the royal family. However, this does not explain the unusual features, such as the square holes on top, nor have any bodies been found.  To account for this, some have suggested it was intended as the entrance of a tomb but was unfinished.

Interestingly, Masuda no iwafune bears a similarity to another stone block in Japan – theIshi-no-Hoden megalith, which is situated in Takasago city.  The Ishi-no-Hoden megalith measures 6.45m x 5.7 m x 5.45 m, and has similar ridges on the sides but without any visible holes – although some suggest that they are beneath the trees on the top of the rock.

Ishi-no-Hoden megalith
Ishi-no-Hoden megalith
 
Today, Ishi-no-Hoden is a shrine dedicated to the Shinto god Oshiko Jinja, but no one knows who originally built it and why.

Very little is known about the Masuda no iwafune stone carving and definitive evidence is still lacking with regards to who built it and why. The fact that there are so many other stone slabs and structures in the area suggests that the region was inhabited prior to the Tumulus period, but again, there is no proof to support this perspective.  In the end, the true origin and purpose of these enigmatic features of ancient Japan may be lost to the pages of history.
By John Black
 
 
Ishi-no-Hōden ; Alternative Name: 石の宝殿,Ishi-no-Houden
Sculptured Stone in Honshū
A mysterious dug-out cube monument in a quarry. Known as one of 3 greatest enigmas in Japan. Now worshiped as the god of the Ōshiko jinja shinto shrine. Although the structure of the top is concealed by pine trees, they suspect that there may be 2 holes like Masada-no-Iwafune and Kengoshizuka-kofun. The name of the nearest station is named after this site "Houden".

The German doctor Philipp Franz von Siebold (1796-1866), who entered isolated Japan disguising as a Dutchman, later presented his drawing of Ishi-no-Hōden in volume 1 of his books "NIPPON" (1832).
===============================================
 
 
 
 
Site Name: Kengoshi-zuka Kofun ; Alternative Name: 牽牛子塚古墳
A small tumulus, which was supposed to have been in an octagonal pyramid shape. The rock cut chamber inside is divided into 2 rooms.
 
==========================================================
 
 

 
Sakahuneishi
====================
It may be that those seeking answers are looking at these sites and monuments with a certain degree of 21st century and perhaps Western chauvinism, and that their lack of familiarity with ancient Japanese cultural practices means that they will remain blind to potentially obvious purposes and meanings behind them.  Though much of the our understanding today comes from the work of researchers and archaeologists native to Japan, so that explanation may not carry much weight. 

But archaeology in this part of the world is different from other places.  Quickly changing language systems, and an early habit of religiously/politically motivated revisionist history, added to the reluctance of locals to trust outsiders, definitely hinders efforts to bring meaning to these ancient artefacts from a time long gone.


In the end, the true origin and history of these enigmatic features of old-world Japan may be lost to the passage of time.  We can learn much from the study of ancient traditions, customs and languages, but not everything survives the long march of the ages.

Sursa: http://mysteriousuniverse.org/2014/02/masuda-no-iwafune-the-ancient-rock-ship-of-asuka-japan/

I love,Japan! -Admin Romania Megalitica
========================================
==========================================================
=====================================================================

News! Muzeul barajului de la Porţile de Fier I. Secrete despre insula dispărută Ada- Kaleh... la buna vedere!

$
0
0

Secrete despre insula dispărută Ada- Kalehşi cum s-a construit cea mai mare hidrocentrală din România - ce ascunde Muzeul Porţile de Fier I

Muzeul barajului de la Porţile de Fier I îşi aşteaptă turiştii cu braţele deschise. Prezintă piese de istorie şi etnografie din zona Porţilor de Fier, exponate legate de construirea hidrocentralei de pe Dunăre, dar şi o moară de apă, considerată precursoarea turbinei moderne Pelton. Turiştii pot coborî în Sala turbinelor, unde se pot admira cele şase turbine Kaplan.

Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I, o secţie a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier de la Drobeta Turnu Severin, a fost inaugurat în anul 1976 şi modernizat în 2001. În muzeu sunt expuse costume populare din zona Porţile de Fier, o bogată colecţie de ceramică şi o moară de apă, considerată precursoarea turbinei moderne Pelton, adusă din zona de nord a judeţului Mehedinţi.


Începerea oficială a lucrărilor la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I a avut loc la 7 septembrie 1964. Această construcţie este simetrică şi identică, având două centrale hidroelectrice despărţite de barajul deversor, cu o lungime de 441 m şi 14 guri deversoare, înălţimea barajului fiind de 74 m. Lacul de acumulare format are peste 2 miliarde metri cubi apă şi o lungime de 120 km. Trecerea vapoarelor se face prin cele două ecluze construite simetric faţă de axul barajului. Sistemul de ecluzare este în două trepte după principiul vaselor comunicante (diferenţa de nivel a apei este de 30 m).


„Este o secţie care a fost gândită, concepută şi realizată cu mulţi zeci de ani în urmă ca o necesitate în primul rând pentru prezentarea în amănunt a zonei, pentru promovarea zonei şi pentru promovarea obiectivului de interes naţional, sistemul hidroenergetic Porţile de Fier I. Secţia respectivă evocă şi aduce în faţa celor care ne vizitează obiective importante şi necesare a fi cunoscute în evoluţia regiunii Porţile de Fier sub aspectul biodiversităţii naturale, problematicii hidrologice, evoluţiei istorice a zonei, evocării şi păstrării în memoria colectivă a aşezărilor omeneşti, obiceiuri, tradiţii ale zonei şi, bineînţeles, pentru conservarea inventarului gospodăriilor multietnice din zona şi Parcul Natural Porţile de Fier”,
spune managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doiniţa Chircu.

Înainte de construirea Hidrocentralei de la Porţile de Fier I, Colectivul complex al Academiei Române a făcut cercetări complexe în zona viitorului lac de acumulare Porţile de Fier I. O parte din aceste cercetări au fost valorificate în cadrul expoziţiei. Zona Defileului Porţile de Fier a fost locuită încă din paleolitic. Cercetările au stabilit că aici s-au dezvoltat două culturi arheologice noi: Schela Cladovei în epipaleolitic şi Insula Banului în prima epocă a fierului. Expoziţia ilustrează faptul că aceste comunităţi umane au locuit aceasta zonă de acum 30.000 de ani până în zilele noastre. Acest lucru este demonstrat de o bogată ceramică aparţinând diferitelor culturi arheologice.

Baza de pornire a luptei împotriva statului dac


Zona aceasta a fost disputată de-a lungul secolelor de puterile militare care au acţionat pe acest segment al Dunării. În epoca romană, această zonă a jucat un rol important. Întărită cu numeroase fortificaţii, aceasta a constituit baza de pornire a luptei împotriva statului dac. Pentru a putea controla regiunea, romanii au construit un drum pe malul sudic al Dunarii, adesea tăiat în piatră, iar pe fluviu şi-au trimis o flotă militară. Armele de foc prezente în expoziţie sugerează lupta dusă de populaţia locală, ajutată de numeroase fortificaţii împotriva năvălitorilor. Primul aşezământ monahal din Ţara Românească a fost organizat în jurul Mănăstirii Vodiţa. Construită de călugărul sârb Nicodim în secolul al XIV-lea, aceasta a constituit un focar al ortodoxiei, care se opunea penetraţiei catolicismului în zonă.

Din expoziţie nu lipsesc obiecte din cultura Schela Cladovei, cea mai veche aşezare umană stabilă din Europa, aflată la marginea municipiului Drobeta Turnu Severin. Cei care trec prajul muzeului pot vedea aici şi un strămoş al turbinei moderne de astăzi, o moară de apă adusă din zona de nord a judeţului Mehedinţi, de la Isverna.


Un colţ din Ada-Kaleh

O parte din zona Porţile de Fier a fost disputată de cele două mari imperii ale vremii: Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman. În acest sens, austriecii au construit în Insula Ada-Kaleh o fortificaţie de tip Vauban, dar insula a revenit Imperiului otomanşi aici s-a stabilit o comunitate turcească. După primul război mondial, statutul acestei populaţii era neclar. În 1923, reprezentanţii comunităţii turceşti au cerut ca insula să facă parte din statul român. Până la inundarea insulei de lacul de acumulare Porţile de Fier I, populaţia se ocupa cu turismul, cele mai căutate produse fiind dulceaţa de trandafiri şi smochine, rahatul turcesc, ţigaretele.

În amintirea insulei dispărute Ada Kaleh,în muzeu a fost amenajat un interior în stil turcesc, unde sunt expuse piese reprezentative pentru populaţia aflată la interferenţa imperiilor habsburgic şi otoman. Practic, muzeografii de la Porţile de Fier au reuşit să conserve şi să expună aici obiecte şi un interior de clădire, de construcţie de pe insula Ada Kaleh, adică să păstreze vie memoria unei insule care a ţinut mult timp o civilizaţie cu tot ceea ce o caracteriza. Vedem aici două paturi joase, cu o înălţime de maxim 20 de centimetri, în stilul nomad pe care îl aveau turcii şi legat de simbolul credinţei musulmane pe pereţi sunt agăţate câteva tablouri ce conţin sentinţe din Coran, precum şi micul covoraş de rugăciune pe care este ţesută Cetatea de la Meca, acolo unde s-a început propăvăduirea Islamului.

Un “Gibraltar” pe mijlocul Dunării

Zona Porţilor de Fier a fost o zonă de graniţă, o zonă de interferenţă între Imperiul Habsburgic şi Imperiul Otoman, a fost disputată de-a lungul secolelor fie de turci sau de austrieci. Şi insula Ada-Kaleh s-a aflat în acest sector al Dunării. De aceea, pe insulă au locuit şi turci şi austrieci. Când austriecii au stăpânit această insulă, au construit aceea cetate cu rol de apărare, care a fost strămutată în aval de Turnu Severin la Insula Şimian. Atunci când turcii au stăpânit insula Ada-Kaleh a construit cea mai mare moschee la nord de Dunăre, acolo a fost aşternut şi un covor cu greutate de 480 de kilograme, care avea ca dimensiuni 15 metri lungime şi 9 metri lăţime. Am considerat că merită ca în muzeul nostru să amintim despre această faimoasă insulă, care era considerată un adevărat Gibraltar pe mijlocul Dunării”,
spune Mariana Drăghia, muzeograf la Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier.



În acest interior în stil turcesc sunt expuse o parte din obiectele conţinute în fondul Ada Kaleh al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier: două lăzi de zestre sau sandâcuri cum le numeau turcii, în care îşi păstrau hainele sau obiectele de valoare, sahanuri adică vase pentru păstrarea mâncării (mâncarea se ţinea caldă în mangalul în care se prepara cafeaua la nisip), narghileaua cu care se pipa tutunul aromat.

Incursiunea în Muzeul de la Hidrocentrala Porţile de Fier I se încheie cu coborârea în Sala turbinelor, unde se pot admira cele 6 turbine Kaplan. Acolo se coboară cu un lift, circa 20 de metri şi dintr-o pasarelă, dintr-o sală special amenajată pentru turişti, ei pot obţine informaţii despre acest important obiectiv economic şi strategic al României, sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier I.

by

Sursa: http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/secrete-despre-insula-disparuta-ada--kaleh-s-a-construit-cea-mai-mare-hidrocentrala-romania-ascunde-muzeul-portile-fier-i-1_558546e8cfbe376e357985e5/index.html
------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanzienele sau Dragaica,24 iunie. Tradiții de Sânziene. Ziua Universală a IEI. Sarbatoarea Sanzienelor – o sarbatoare populara, pagana, celebrata din cele mai vechi timpuri

$
0
0

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor – o sarbatoare populara, pagana, celebrata din cele mai vechi timpuri, care si-a castigat dreptul de a figura in calendarul religios-ortodox. In Moldova, crestinii ortodocsise roaga la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, in speranta ca vor scapa astfel de necazuri si de boli.


In traditia crestin ortodoxa, 24 iunie este ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, adus pe lume la batranete de Elisabeta, eveniment ce pregateste minunea nasterii Mantuitorului.
Sanzienele sau Dragaica, celebrate tot pe 24 iunie, reprezinta sarbatoarea iubirii si a fertilitatii, de aceasta legandu-se o serie de ritualuri pentru sanatatea oamenilor si belsug, ca si tot felul de practici prin care fetele isi afla sortitul si momentul in care se vor marita.





Sarbatoarea Sanzienelor isi are originile intr-un cult roman pentru zeita Diana, sustin unii specialisti, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din “Sancta Diana”, in timp ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav. Alti specialisti sustin ca sarbatoarea isi are originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, sanzienele fiind adesea reprezentate de traci inlantuite intr-o hora.


In Noaptea de Sanziene, femeile culeg tot felul de flori si ierburi, care, ulterior, vor fi folosite contra bolilor si altor rele.

sanziene 720x476 Traditii si obiceiuri de SANZIENE: Afla daca te casatoresti si cum faci sa ti visezi ursitul!

Legendele spun ca sanzienele, niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii, se prind in hora si dau puteri magice plantelor. Ele sunt zanele bune care fac culturile sa rodeasca, dau prunci sanatosi femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele si tamaduiesc bolnavii. Daca, insa, oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara si devin asemenea zanelor rele cunoscute in popor drept iele sau rusalii – descrise ca niste fecioare zanatice, cu o mare putere de seductie si cu puteri magice. Se crede ca in Noaptea de Sanziene, ielele se aduna si danseaza in padure, iar cine le vede ramane mut sau innebuneste.

Localnicii din satul bistritean Maieru pastreaza obiceiul vechi de cateva sute de ani ca, in ajunul sarbatorii de Sanziene, sa aprinda focuri prin care sar pentru a se purifica – jocul calusarilor.



In unele locuri, fetele culeg niste flori mici, galbene, numite sanziene, in muzica si chiuiturile flacailor, care sunt apoi impletite in forma de cerc pentru fete si de cruce pentru baieti. Aceste cununi se pun in casa, pe porti, la ferestre, pe suri, pe stupi si chiar pe ogoare, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.

Pentru a-si afla norocul in dragoste, domnisoarele arunca aceste cununi pe un acoperis – iar daca ele raman prinse inseamna ca tanara respectiva se va marita curand, sau peste vite: daca nimereste una tanara, fata se va casatori cu un tanar, iar daca i se prinde cununa intr-una batrana, un om in varsta ii va fi alesul.


Totodata, pentru a-si visa sortitul, fetele dorm in noaptea de Sanziene cu un buchetel din aceste flori sub perna.

De asemenea, exista o superstitie populara specifica acestei sarbatori, potrivit careia in ziua de Sanziene oamenii nu trebuie sa se imbaieze, deoarece vor spala fortele magice care ii inconjoara in aceasta zi. Insa, o alta superstitie spune ca indragostitii care fac impreuna baie in rau sau in mare de Sanziene se vor iubi toata viata.

Sursa: http://www.enational.ro/utile/calendar-ortodox/traditii-si-obiceiuri-de-sanziene-afla-daca-te-casatoresti-si-cum-faci-sa-ti-visezi-ursitul-306727.html/#ixzz3dz8rqsPx
============================================================



Tradiţii de Sânziene (Drăgaica) în Borşa, Maramureş ==================================================================
======================================================================


7.Zeii grecilor și romanilor - Secretele Zeilor. by Claudiu-Gilian Chircu

$
0
0

 

7. Zeii grecilor și romanilor.

Cuvântul grec pentru adevăr înseamnă: «a face vizibil ceea ce este ascuns». Adevărul este ascuns şi trebuie descoperit. Nimeni nu îl posedă în mod natural. El sălăşluieşte în adânc, nu la suprafaţă. Suprafaţa existenţei noastre se schimbă, deci este iluzorie. Adâncimea este eternă şi de aceea trainică…” – Paul Tillich (Cutremurarea temeliilor)
 
Principala
În secolul al XVII-lea î.e.n., Egiptul a fost invadat de hicsoși, păstori semiți din nord-vestul Mesopotamiei, numele poporului lor însemnând, în traducerea istoricului evreu Flavius Josephus, „regii păstori”. Hicsoșii și-au stabilit capitala la Zarw, pe care au redenumit-o Avaris, aflată la granițele estice ale Egiptului. După cum scria același Josephus în Contra Apionen, hicsosul Salitis a devenit faraon la Memphis, după el urmând Bnon, Apahmen, Apophis, Iannas și Assis. După ce au condus nordul Egiptului timp de aproape un secol, în jurul anului 1550 î.e.n. hicsoșii au fost izgoniți de către o alianță a prinților egipteni din Theba. Josephus afirma că Thoumosis i-a asediat cu o armată de 480.000 de soldați și i-a obligat să părăsească Egiptul. Astfel, 40.000 de familii de hicsoși au traversat deșertul Sinai și s-au stabilit în Iudeea, unde au construit orașul Ierusalim. Referindu-se tot la hicsoși, filosoful, istoricul și romancierul Hecateu din Abdera scria prin secolul al IV-lea î.e.n. în Istoria Egiptului că egiptenii i-au gonit pe străini din țara lor, majoritatea acestora emigrând în Iudeea, unde au întemeiat multe orașe (cel mai important fiind Hierosolyma), s-au împărțit în 12 triburi și și-au instituit legi și o religie proprie. O altă parte dintre aceștia, condusă de căpetenii eminente ca Danaos și Cadmos, au ajuns în Grecia. Hicsoșii izgoniți din Egipt în Canaan, unde au construit Ierusalimul, sunt cei pe care îi numim astăzi israeliți.
 
greece
Deosebit de interesantă este relatarea lui Hecateu. Istoricii consideră că grecii au venit din Asia, însă nu se știe nici când, nici în ce împrejurări. Hecateu spune că o parte dintre hicsoși s-a stabilit în Grecia, devenind poporul elen sau grec, cealaltă parte, plecată în Iudeea, devenind poporul israelit. Iar afirmație dovedește faptul că grecii și israeliții sunt același popor. Trebuie să recunoaștem că grecii au trăsături faciale semite evidente. Nasul cârn și mare, alături de culoarea ceva mai închisă a pielii, sunt trăsături fizice comune atât ale semiților din Orientul Mijlociu, cât și ale grecilor. Să nu uităm de spiritul comerciant mult dezvoltat, specific atât evreilor, cât și grecilor. O dovadă a originii lor semite se întâlnește până și în numele pe care și-l atribuie, acela de „eleni”. Grecii se consideră urmașii direcți ai lui Ellin, fiul lui Deukalion și Pirra, supraviețuitorii Potopului. Acest nume conține particula nord-vest semitică „el”, care înseamnă „zeu”, fiind probabil un derivat al lui Elyon, zeul suprem în panteonul canaanienilor. Poate cea mai clară dovadă că este vorba despre același popor se găsește în alfabet. Cel ebraic și cel grec sunt aproape identice, așa cum se poate observa din tabelul de mai jos:
 
Alfabet
Ajunși în Europa, grecii și-au adus cu ei propria limbă, tradițiile și religia, însă au dorit să-și creeze o identitate proprie, încercând să se rupă de originea lor semită. Au modificat denumirile literelor din alfabetul lor, păstrând totuși esența. Ba chiar au adăugat încă două litere, Ypsilon și Omega, fiind probabil influențați de tracii pe care i-au întâlnit în Europa. Prin oameni ca poetul Hesiod și-au creat o religie nouă, pornind de la cea de bază, a strămoșilor lor din Orientul Apropiat.
 
Nu au putut inventa una de la zero, ci au transformat-o pe cea veche. Din cei șapte mari zei sumerieni, grecii au creat mai multe divinități, la fel ca restul popoarelor antice. Romanii nu s-au obosit să inventeze o religie nouă, ci au preluat-o aproape în totalitate pe cea a grecilor, pe care au amestecat-o pe alocuri cu cea a etruscilor, schimbând doar câteva mici detalii.
 
Ouranos
 
 
 
 
 
 
Pe zeul Cerului, grecii l-au numit Ouranos („Cerul”), iar romanii Caelus sau Coelos. Era fiul și soțul zeiței Geea („Pământul”), cu care a avut 18 copii (12 titani, 3 ciclopi şi 3 hecatonchiri). Deoarece avea darul profeţiei, Ouranos ştia că unul dintre copiii săi îl va detrona. Aşa că i-a închis pe toţi în Tartar, închisoarea din adâncul Pământului. Unul dintre titani, Kronos, ajutat de mama sa, l-a castrat cu o seceră. Rănit, Ouranos şi-a luat zborul, lăsându-l pe Kronos conducător al Pământului. Niciun cult al lui Ouranos nu a supravieţuit până în epoca clasică. La fel ca An al sumerienilor, Ouranos era zeul Cerului iar consoarta sa, zeiţa Pământului. A fost castrat de fiul său şi izgonit în cer, asemenea lui Anu la hitiţi. Numele său latinizat, Uranus, este de origine sumeriană. Dacă îndepărtăm terminaţia „us” / „os, specifică limbilor greacă şi latină, ne rămâne numele Uran (aşa cum îl numea şi Nicolae Densuşianu în Dacia Preistorică), format din cuvintele sumeriene „ur” şi „an”. Primul cuvânt, ca substantiv propriu reprezintă oraşul sumerian Ur, iar ca substantiv comun se poate traduce prin „suflet”. Cel de-al doilea este fie numele zeului sumerian An, fie substantivul comun „cer”. Indiferent că traducem numele Uranus ca „An din Ur” sau ca „sufletul ceresc”, cert este că reprezintă aceeaşi entitate numită An de sumerieni sau Anu de către popoarele semite din Mesopotamia. Hinduşii consideră că spiritul suprem universal se numeşte Brahman, o combinare a numelor lui Brahma şi a lui An, similar cu „sufletul ceresc” Ouranos al grecilor. Cultul său nu era foarte răspândit în Grecia, la fel ca acela al lui Anu în Asiria și Babilon sau a lui Brahma în India, unde foarte puține temple i-au fost dedicate.
 
Gaia
Consoarta lui Ouranos se numea Gaia, Ge sau Geea (Terra sau Tellus pentru romani), fiind personificarea Pământului. Etrușcii, a căror cultură domina Italia în secolul al șaptea î.e.n. și care au fost asimilați de Republica Romană trei secole mai târziu, o numeau Cel. Numele ei grecesc provine din sumerianul „gi” sau „ki” („pământ”), la fel ca al lui Geb, zeul Pământului în Egipt. În religia sumeriană, Ki sau Ninhursag era soția lui An și considerată mama zeilor, la fel ca Geea a grecilor, idee preluată și de egipteni, unde zeul Pământului, Geb, era căsătorit cu zeița Cerului, Nut. În Geea o recunoaștem și pe Devi, zeița-mamă a Pământului pentru locuitorii Văii Indusului.
 
Ouranos și Geea au avut mai mulți copii, cei mai importanți fiind cei 12 titani. Aceștia s-au răzvrătit împotriva tatălui lor și au fost aruncați în Tartar, lumea subterană. Numele lor este de origine mesopotamiană, „an” însemnând în sumeriană „Cer” iar „tit” în akkadiană „țărână” sau „lut”, provenind din sumerianul „tiit”, care în traducerea scriitorului Zecharia Sitchin înseamnă „ceea ce este cu viață”. Prin urmare, cuvântul „titan” poate semnifica „viața Cerului” / „cei cărora le-a dat Cerul viață” sau „țărâna Cerului”, titanii fiind divinitățile Anunna / Anunnaki ale mesopotamienilor, „copiii Cerului și ai Pământului”. Însă, prin răzvrătirea împotriva tatălui lor și exilarea în lumea subpământeană, au devenit „zeii decăzuți” Igigi ai sumerienilor.
 
Kronos
Dacă în Mesopotamia conducătorul acestor divinități răzvrătite era Enki, fiul cel mare al împăratului ceresc, grecii l-au transformat în fiul cel mai mic, în încercarea de a se separa de religia originală, numindu-l Kronos (Saturn pentru romani și Satre sau Satres pentru etrușci). Ajutat de mama sa, Kronos a reușit să evadeze din Tartar, închisoarea subterană, și să-și atace tatăl, pe care l-a castrat, forțându-l să-și ia zborul. Apoi și-a eliberat frații și împreună au condus lumea. Acest episod este identic cu cel al hitiților, unde Kumarbi l-a castrat pe Anu, și foarte asemănător cu cel al egiptenilor, unde Apophis l-a atacat pe Ra, ori al indienilor, unde Șiva l-a atacat pe Brahma.
 
La sumerieni, Enki s-a răzvrătit împotriva tatălui său şi a devenit conducătorul Pământului, alături de zeii decăzuți Igigi. Secera era simbolul lui Kronos, forma ei fiind cea a semilunii, unul dintre simbolurile familiei lui Enki. Kronos s-a căsătorit cu sora sa, Rhea (Ops sau Opis la romani), și împreună au avut șase copii: Poseidon, Hades, Zeus, Demetra, Hestia și Hera. Rhea, de asemenea zeiță a Pământului, a fost identificată încă din antichitate cu Gaia, mama sa. Iar la sumerieni, Enki și sora sa, Ninhursag / Ki, zeița Pământului, au avut o relație. Traducerea numelui lui Kronos a rămas în continuare o enigmă pentru cercetători. Îndepărtând terminația „os”, specifică limbii elene, este posibil ca numele „kron” să provină din semiticul „qrn” („corn”). Chiar dacă titanul nu a fost reprezentat în Grecia cu coarne, știm deja că ele reprezintă semiluna (la fel ca secera cu care și-a castrat tatăl), simbolul clanului lui Enki.
 
În Theogonia lui Hesiod, Kronos și-a înghițit cinci copii, imediat după ce soția sa, Rhea, i-a născut. Cel de-al șaselea, Zeus, a reușit să fie salvat și, după ce a crescut, și-a eliberat frații și surorile din stomacul tatălui lor. Deși modificată, și această poveste este copiată din Sumer, unde Enki și-a lăsat însărcinată strănepoata, pe Uttu. Zeița Ninhursag a luat sămânța lui Enki din pântecele lui Uttu și a îngropat-o în pământ, astfel răsărind opt plante, pe care Enki le-a mâncat. Înghițindu-și propria spermă, zeul a rămas însărcinat. Însă, în lipsa unui uter care să-i permită nașterea, Enki s-a îmbolnăvit. Ninhursag l-a salvat, scoțându-i copiii nenăscuți din el, pe care și i-a implantat în propriul ei pântec. Hurienii și hitiții au păstrat și ei sarcina lui Enki, pe care îl numeau Kumarbi, de asemenea într-o variantă modificată. Când l-a castrat pe Anu mușcându-l de organele genitale, sămânța tatălui său i s-a scurs pe gât, lăsându-l însărcinat cu trei copii: Teșub / Tarhun, Aranzah / Tigris și Tașmișu. La fel ca Zeus, Teșub, zeul furtunii, și-a detronat mai apoi tatăl.
 
Aphrodite
Conform lui Hesiod, când Kronos l-a castrat pe Ouranos, testiculele lui au căzut în mare. Din spuma valurilor s-a născut Aphroditi, pe malul sudic al insulei Cipru. Numită de romani Venus („dorință sexuală” în latină) sau Venera (din care a rezultat verbul latinesc „venerari” sau „a venera” în română), ea era zeiţa frumuseţii, a dragostei şi a sexualităţii, întocmai ca Hathor la egipteni, Inanna în Sumer sau Iștar în restul Mesopotamiei. Etrușcii o reprezentau înaripată și o numeau Turan, nume ce stă la baza cuvântului pre-elenic „turannos” („conducător absolut”), devenit în greacă „tyrannos” și în latină „tyrannus”. Aphroditi era asociată cu marea, porumbeii, vrăbiile, lebedele, delfinii, merele, perlele, scoicile, trandafirii, lămâii şi caii și identificată cu luceafărul de seară sau planeta Venus, la fel ca Inanna sau Iştar.
 
Romanii chiar au botezat respectiva planetă cu numele ei. Istoricul Theopompus scria că Saturn / Kronos şi Venus / Aphroditi au creat toate vieţuitoarele Pământului, o părere asemănătoare cu cea a sumerienilor, care îi considerau pe Enki şi Ninhursag zeii creatori. Ca zeiță a dragostei, soră a lui Kronos, creatoare a tuturor viețuitoarelor, identificată cu planeta Venus, Aphroditi este Ninhursag / Inanna a sumerienilor, Isis a egiptenilor sau Rhea / Geea a grecilor. De fapt, chiar și numele ei îi trădează originea egipteană, Aphroditi însemnând în traducere liberă „zeitatea Africii”. Iar numele ei latin, Venus, provine din sanskritul „vanas” („frumusețe”, „dorință”), unul dintre epitetele zeiței Ușas, pe care am identificat-o deja cu Ninhursag.
 
Temându-se să nu fie detronat la fel ca tatăl său, Kronos și-a înghițit toți copiii pe măsură ce se nășteau, în afară de Zeus, care a reușit să scape. Când a crescut, Zeus și-a eliberat frații și, ajutați de unchii lor, ciclopii și hecatonchirii, au dus un război împotriva titanilor. Fiind învingători, Zeus și frații lui i-au închis pe titani în Tartar, închisoarea subterană, și au condus lumea de pe vârful muntelui Olimp. Numele lui Zeus provine din cel al indianului Dyaus Pitar, tatăl zeilor. Grecii l-au transformat în Dzeus Pater apoi în Zeus, iar romanii în Iuppiter sau Iovis. După apariţia creştinismului, Dzeus a devenit în latină Deus. Din Dzeus, în limba română a apărut Dzeu sau Dumnezeu (Domnul Zeu). În greaca modernă, Zeus este numit Dias, denumire care îi subliniază și mai evident proveniența din indianul Dyaus.
 
Zeus
Etrușcii îl numeau Tinia, Tin, Tinh, Tins sau Tina. Zeus era reprezentat întotdeauna cu fulgerul în mână, ceea ce îl transformă în zeu al furtunii. Cele mai multe dovezi în această privință găsim în Iliada lui Homer. Autorul îl numește pe Zeus „fulgerătorul din nouri”, „stăpânul furtunii” (ceea ce se traduce ca Enlil în sumeriană), „fulgerătorul ceresc”, „cel care-nvolbură nourii”, „nouraticul”, „viforaticul”, „iubitorul de fulgere”, „împăratul norilor” și „cel care tună-n văzduh”. În același poem, Zeus este numit „tunătorul” de către Agamemnon și Hektor, „Domnul stăpân peste nouri” de către Diomedes, „cel care bubuie-n nouri” de către Odysseus, Aineias și Hera, „cel care tună și fulgeră-n slavă” de către cei doi Aias și „cel care tună-n văzduh” de către Hekabe. Însă în Sumer, zeul furtunii care l-a detronat pe Enki era Enlil, fratele său mai mic. Cum a devenit acest zeu din fratele lui Enki / Kronos, fiul acestuia? Răspunsul îl găsim la hitiți, unde zeul furtunii, Teșub, era și fratele lui Kumarbi, dar și fiul acestuia. În încercarea de a-și ascunde rădăcinile mesopotamiene, grecii au eliminat rolul de frate și l-au păstrat doar pe cel de fiu. Astfel, Zeus / Enlil, din fratele lui Kronos / Enki, a devenit fiul acestuia. Ca moştenitor al lui Anu şi reprezentant al său pe Terra, Enlil primea nu doar tronul, ci şi titlurile tatălui ceresc, inclusiv pe cele de „zeu al Cerului” sau de „tată al zeilor”. Iar grecii i-au atribuit aceste funcții lui Zeus. În Iliada, Homer chiar îl numea „părintele zeilor și-al omenirii” și „părintele nostru din nouri”, cel de-al doilea epitet fiind preluat de creștini pentru zeul lor și transformat în „tatăl nostru care ești în ceruri”.
 
Poseidon
Dacă în Mesopotamia lumea era condusă de trei zei, Anu având Cerul, Enlil Pământul iar Enki apa şi lumea subterană, grecii au păstrat triada sumeriană însă l-au eliminat pe Anu / Ouranos, pentru a-i acorda mai multă importanță noului conducător, Zeus / Enlil. Pe lângă domeniul pe care îl avea deja, Pământul, acesta a primit şi domeniul lui Anu, Cerul. Grecii l-au păstrat în această treime pe Enki, numindu-l Poseidon. În cele mai vechi menționări ale sale, zeul era numit Posedaoși Posedawone, fiind rădăcina verbului latin „possidere” („a poseda”). Un alt nume vechi al său era Enesidaone, un evident cuvânt Sumerian din care provin epitetele Ennosidas (la Pindar) și Ennosigaios (la Homer). Romanii îl numeau Neptunus, nume derivat din Nethuns al etrușcilor.
 
Poseidon era zeul mărilor şi fratele cel mare al lui Zeus, având ca simboluri tridentul, peştele, taurul, delfinul şi calul. În Iliada, Homer îl numește pe Poseidon „al lumii cutremur” și „Zeul Cutremur”. Deşi originea numelui zeului rămâne necunoscută, cercetătorii au stabilit că Poseidon înseamnă „stăpânul Pământului” sau „soţul Pământului”. Din motive necunoscute au ignorat prima variantă, preferând-o pe cea de-a doua, sugerând că Poseidon şi zeiţa pământului, Demeter, au avut o legătură intimă, deşi nu există niciun mit care să confirme această ipoteză. După cum spunea mitologul german Walter Burkert, traducerea „soţul Pământului” e aproape imposibil de demonstrat. Deşi cercetătorii se încăpăţânează să accepte această variantă, deoarece nu există niciun mit care să ateste faptul că Poseidon ar fi fost la un moment dat conducătorul panteonului, prima traducere este cea reală. Atât Enki la sumerieni cât şi Poseidon la greci înseamnă acelaşi lucru. Tridentul şi peştele sunt simboluri ale ambelor zeităţi.
 
Taurul, unul dintre simbolurile lui Poseidon, reprezintă fertilitatea iar coarnele acestuia, semiluna lui Enki. Amândoi sunt zei ai apelor, ai căror fraţi mai mici au devenit regii Pământului. Pentru greci, Poseidon, împreună cu alţi zei, a încercat să-şi detroneze fratele, dar a fost prins şi pedepsit, la fel ca Enki pentru sumerieni. Tridentul și semiluna erau și simbolurile lui Șiva în India, pe care l-am identificat deja cu Enki. Ca o curiozitate, primul Thoth în Egipt era un alter-ego al lui Enki. În Hermopolis, orașul său, se afla în fruntea unui grup de 8 zeități, numit Marea Ogdoadă. Cum Thoth, Enki, Neptunus sau Poseidon semnifică aceeaşi zeitate, iar zeii erau echivalați cu corpuri cerești, Thoth înconjurat de 8 zei mai mici poate simboliza planeta Neptun cu cei 8 sateliţi naturali ai săi.
 
Hades
După ce i-au atribuit lui Zeus Cerul şi Pământul, iar lui Poseidon i-au lăsat mările, grecii s-au văzut în faţa unei dileme: cine să primească lumea subterană? Pentru că nu-i puteau oferi lui Zeus şi această lume, deoarece avea deja Cerul şi Pământul, i-au atribuit-o tot lui Poseidon. Însă, pentru a rezulta o trinitate la fel ca în mai toate religiile antice, l-au creat pe Hades, nume ce provine din cel al nord-vest semiticului Hadad. În greaca veche era numit Ades, preluat din sumerianul Adad. Etruscii îl numeau Aita sau Eita. Astfel, Poseidon rămânea doar zeul apelor iar Hades devenea latura întunecată a acestuia, stăpânul lumii subterane.
 
La fel ca Osiris al egiptenilor, Hades era judecătorul morţilor. De altfel, istoricul Plutarh considera că zeul Serapis nu se deosebeşte cu nimic de Hades şi nici Isis de soția acestuia, Persephoni. Tot Plutarh scria că, pentru greci, Zeus era creatorul tuturor lucrurilor bune, iar Hades cauza răului, recunoscând aici antiteza dintre cei doi frați întâlnită în mai toate culturile. Pentru Platon, Hades însemna „fiul blândeţii”, iar pentru Plutarh „cel ascuns”, întocmai ca Amon al egiptenilor. Grecii au atribuit numele zeului și domeniului acestuia, lumea subterană. Romanii l-au numit Dis Pater, Dispater sau Pluto, ultimul însemnând „bogatul”, aluzie la bogăţiile subterane, nume preluat din cel al lui Plutus, fiul Demetrei și zeul bogăției la greci. Ca opus al zeului furtunii și conducător al lumii subterane, Hades / Pluto / Aita este nimeni altul decât Enki.
 
Prometheus
Pe creatorul oamenilor, grecii l-au numit Prometheus („Chibzuitul”). El le-a oferit focul, scrisul, matematica, agricultura, medicina, ştiinţa şi înţelepciunea. Pentru aceste fapte, sumerienii îi acordau credit lui Enki. Prometheus era unul dintre titani, adică unul dintre primii zei care au condus planeta noastră. Deoarece Kronos era privit ca o divinitate malefică, personificare a haosului, nu putea fi considerat părintele omenirii. Prin urmare, grecii i-au creat o nouă imagine, una pozitivă, şi l-au numit Prometheus. Dar, la fel ca şi Kronos, Prometheus a fost pedepsit de către noul conducător, Zeus, fiind înlănțuit pe muntele Caucaz. A fost eliberat abia la finalul celui de-al doilea război al zeilor, Gigantomakhia. Pe creatorul oamenilor, egiptenii îl numeau Khnum, iar Kronos și Khnum sunt nume alternative ale sumerianului Enki.
 
Hera
Consoarta lui Zeus era cea mai tânără dintre surorile lui, Hera. Zeiță a familiei, a căsniciilor, a femeilor și a nașterilor, Hera avea ca animale sacre vaca, leul și păunul. Romanii au numit-o Iuno, Iunona sau Reginași au considerat-o patroana cetății Roma și a Imperiului Roman. Pentru etrușci, ea era Uni. Proveniența numelui ei grecesc, la fel ca a celorlalte divinități, este încă necunoscută cercetătorilor. Acest lucru se datorează ignorării a ceea ce este evident, adică a faptului că Hera nu este decât forma de feminin a numelui egiptean Heru (Horus pentru greci). Hera a grecilor este Isis a egiptenilor sau Ninhursag a sumerienilor. În Egipt, ea a fost soția lui Osiris / Heru-Ur, devenind mai târziu consoarta fratelui acestuia, Seth. Fiind sora geamănă a lui Osiris / Heru-Ur, nu e de mirare că grecii i-au atribuit forma feminină a numelui lui. Același lucru îl întâlnim și în Mesopotamia: Ninhursag a fost inițial soția lui Enki, devenind ulterior a lui Enlil; pe când era consoarta lui Enki a fost numită Ninki, după fratele și soțul ei.
 
Grecii chiar au inclus în mitologia lor o relație dintre Hera și Poseidon / Enki. Istoricul Plutarch scria că numele grecesc al zeiței este unul alegoric și o anagramare a cuvântului „aer”, ceea ce ne duce cu gândul la mitologia sumeriană, unde Ninhursag a fost redenumită Ninlil („Doamna furtunii”) după căsătoria ei cu Enlil. În Arcadia și în Hermione (lângă Argos), Hera era numită „Fecioara”. În ritualurile secrete din Nafplio, Hera își reînnoia anual fecioria. Să nu uităm că Ninhursag / Inanna era Marea Fecioară a Mesopotamiei. Vaca, unul dintre animalele sacre ale Herei, era simbolul zeițelor Isis și Ninhursag. Prin urmare, grecii au împărțit o singură divinitate în mai multe: ca soție a lui Ouranos / Anu ea era Gaia, ca soție a lui Kronos / Enki era numită Rhea, iar ca soție a lui Zeus / Enlil a primit numele Hera.
 
Dacă pentru sumerieni copiii zeului suprem erau trei, Enki, Enlil și Ninhursag, iar pentru egipteni patru (au adăugat-o și pe Iștar sub forma zeiței Nephtys), grecii și-au propus să îi întreacă, dublând numărul inițial. Astfel, pe Enlil îl găsim într-o ipostază (Zeus), pe Enki în două (Poseidon și Hades), iar pe Ninhursag în trei (Demetra, Hestia și Hera). Că toate trei reprezintă aceeași zeitate se poate observa cu ochiul liber, datorită asemănărilor evidente dintre ele.
 
Demeter
Hestia (Estiaîn greaca veche) era zeița fecioară a vetrei, a căminului, a arhitecturii și a familiei. Romanii o numeau Vesta, preotesele ei fiind celebrele fecioare vestale. La fel ca Hera, și ea este o zeiță virgină, protectoare a familiei. Demeter, numită Damaterîn greaca dorică și Ceresîn latină, era zeița recoltelor și a fertilității. Unul dintre epitetele ei era „Thesmophoros”, adică „Cea care aduce legea” sau „Cea care aduce ordinea divină”, Demeter fiind și patroana legii sacre și a ciclului vieții și morții. Ceea ce o aseamănă cu Ma’at a egiptenilor și cu Ușas a hindușilor. Damater înseamnă „Mama Pământ”, epitet care o identifică cu Geea. În Arcadia se credea că Demeter și Poseidon au avut o fiică adorată sub epitetul Despoina („Amanta”), adevăratul său nume fiind relevat doar celor inițiați în misteriile ei. Povestea seamănă cu cea a lui Enki și Ninhursag, care au avut o fiică, pe Ninsar / Iștar, zeița sexualității, numită adesea „Amanta zeilor”. În Sumer, ca zeiță a lumii subterane, Iștar a fost numită Ereșkigal. Același lucru se întâlnește și în Grecia: Demeter avea o fiică numită Persephoni, care a devenit zeița lumii subterane. Demeter, Hestia și Hera sunt, în concluzie, aspecte diferite ale sumerienei Ninhursag.
 
Ares
Ares, numit Arisîn greaca veche, Mars sau Martis de romani și Laran de etrușci, era fiul și mâna dreaptă a lui Zeus. Mama sa era regina zeilor olimpieni, Hera. Ares era zeul războiului crud și nemilos, spre deosebire de Athina, care patrona tactica și strategia militară. Acest zeu, numit de Walter Burkert în Greek Religion copleșitor, nesățios în luptă, distructiv și ucigaș”, era însoțit adesea în carul său zburător de sora sa, Enio („Discordia”), și de cei doi fii ai săi, Phobos („Frica”) și Deimos („Teroarea”). În Iliada, Athina îl numea „biciul orașelor, spulberul lumii”. Numele său din greaca veche, Aris, provine din anagramarea epitetului akkadian Asar, păstrat în această formă în Egipt și în Babilon, devenit Așur în Asiria, Asura în India și Ahura în Persia. Etrușcii își numeau zeii „aisar” („ais” la singular și, mai târziu, „eis”), cuvânt cu aceeași origine. Ținând cont de echivalarea lui Zeus cu Enlil, Ares, zeul războiului și mâna dreaptă a lui Zeus, este Ninurta, zeul războiului și mâna dreaptă a lui Enlil. Grecii i-au atribuit însă imaginea mesopotamianului Nergal, aspectul negativ al lui Șamaș / Marduk. Se parte că romanii au înțeles acest lucru, din acest motiv numindu-l Marte sau Martis, denumiri care provin din Martu, numele sumerian al lui Marduk.
 
Deși titanii Helios (Hlios în greaca veche și Helius sau Sol în latină) și Selini (numită Luna de romani) erau personificările Soarelui și Lunii, cei doi au fost înlocuiți de Apollon și Artemis, care i-au depășit în importanță. Apollon, Apellon, Apeilon sau Aploun, numit Apollo de romani, era zeul luminii, al Soarelui, al adevărului, al profețiilor, al vindecării, al muzicii și al poeziei. Cultul său a fost răspândit atât în Grecia și în coloniile grecești, cât și în întregul Imperiu Roman. Cu un apetit sexual deosebit de ridicat, se spune că Apollon a avut nu mai puţin de 69 de iubite şi 9 iubiţi, homosexualitatea fiind un fenomen absolut firesc în Grecia antică. Simbolurile sale erau arcul, lira, sabia şi tripodul sacrificial. Într-un mit, Apollon a fost exilat pe Pământ, timp în care a păstorit turmele lui Admet şi a construit zidurile Troiei alături de Poseidon. În timpurile elenistice, mai ales în al treilea secol î.e.n., Apollon a fost echivalat cu Helios, atunci ridicându-se în cinstea sa una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Colosul din Rhodos.
 
Apollon
Printre epitetele sale se numără „Phoebus” („Radiantul”), „Aegletes” („Lumina Soarelui”), „Phanaeus” („Aducătorul luminii”), „Lyceus” („Lumină”) sau „Lycegenes” („Cel născut dintr-un lup”). Nu încape îndoială că Apollon / Apollo este identic cu Utu / Șamaș din Mesopotamia, alter-ego-ul pozitiv al lui Marduk. La fel ca omologul său mesopotamian, Apollon era nu doar zeul Soarelui, ci și al oracolelor, al profeţiilor, al vindecării şi al medicinei. Amândoi aveau câte o soră geamănă, pe Iștar și pe Artemis. Apollon s-a luptat cu şarpele uriaş Python, mit ce amintește de cel al lui Marduk și Tiamat. Istoricii Plutarh şi Herodot îl identificau pe Apollon cu Horus al egiptenilor, adică același Marduk. Conform lui Plutarh, Horus a fost alăptat de Latona (numită Leto de greci), acest lucru identificându-l din nou cu Apollon, Leto fiind mama sa în miturile grecilor. În mod surprinzător pentru cercetători, deși Ares era fiul cel mare și mâna dreaptă a lui Zeus, moștenitorul tronului divin era considerat Apollon.
 
La fel ca în Mesopotamia, unde Ninurta era considerat fiul cel mare, mâna dreaptă și moștenitorul lui Enlil, însă tronul Terrei i-a revenit lui Marduk. Din fericire, mitologia egipteană face lumină în acest caz, relevându-ne că Horus / Marduk / Apollon s-a luptat cu unchiul și tatăl său adoptiv, Seth / Enlil, după victorie obținând tronul Pământului. Până și numele său îi trădează identitatea. Oficial, etimologia numelui său rămâne necunoscută, cercetătorii considerând că ar putea deriva din verbul „apollymi” („a distruge”). În Mesopotamia, aspectul distrugător al lui Marduk era Nergal, zeul Soarelui distrugător de la amiază, al bolilor şi al lumii subterane. Pe Nergal, hurienii îl numeau Aplu, etrușcii Apulu iar hitiții Apaliunas, considerându-l zeitatea ciumei. Este evident că Apollo / Apollon nu poate proveni decât din Aplu / Apulu, ceea ce îl identifică din nou cu Marduk. O altă legătură mai subtilă dintre cei doi este prezența numărului 7 în miturile lor. Unul dintre epitetele akkadiene ale lui Nergal era „Sibitti”, adică „Șapte”, în timp ce miturile grecilor susțin că Apollon s-a născut pe insula Delos în a şaptea zi a lunii Thargelion. Cum Pământul este a şaptea planetă din sistemul nostru solar, numărând din exterior către Soare, iar Marduk / Apollon a devenit ultimul conducător al Pământului, este firească introducerea acestui număr în miturile sale.
 
Artemis
Sora lui Apollon și fiica lui Zeus era Artemis, numită inițial Atemito sau Atimite. În Lydia era venerată sub denumirea Artimus. Romanii o numeau Diana, nume provenit din „dhyana” al indienilor, acea stare meditativă ce duce la o conștientizare profundă a sinelui în hinduism, budism și jainism. Pentru etrușci, ea era Aritimi sau Artumes. În mitologia greacă, a înlocuit-o pe Selene ca zeiță a Lunii fiind, de asemenea, și zeița vânătorii, a animalelor sălbatice, a sălbăticiei, a nașterii și a virginității. Era reprezentată adeseori purtând un arc și săgeți. Ca soră a lui Apollon / Marduk, ea este Ninsar / Iștar. A preluat fecioria de la mama sa, din cauza confuziei la nivel mondial dintre ele. Dacă mesopotamienii considerau că a avut o relație cu tatăl ei, pe care egiptenii îl identificau cu constelația Orion, unul dintre iubiții ei în mitologia greacă era uriașul Orion. Artemis este venerată și astăzi în wiccanismul dianic, o religie neopăgână bazată pe magie.
 
Persephoni
Fiica zeiței Demeter era Persephoni sau Kore / Core („Fecioara”), soția lui Hades, regina lumii de dedesubt și zeița agriculturii. Alte variante ale numelui său erau Periphona, Persephonia, Persephatta, Persephassași Phersephassa. În dialogul Kratylos, Platon o numea Pherepaphapentru că este înțeleaptă și atinge tot ce se află în mișcare”. Existența unui număr mare de variante sugerează că pronunția numelui ei era dificilă pentru greci, ceea ce demonstrează că și această zeiță a fost importată în cultura greacă. Romanii o cunoșteau sub numele Proserpina sau Proserpineși o echivalau cu una dintre zeitățile lor autohtone, Libera. Pentru etrușci, ea era Phersipnai, Phersipnei sau Proserpnai. Homer o descria ca fiind o formidabilă și maiestuoasă regină a lumii subterane, ce aplică efectele blestemelor asupra sufletelor decedaților.
 
Deși era considerată fiica lui Zeus, în Arcadia, unde era numită Despoina („Amanta”), tatăl ei era Poseidon. Persephoni este copia fidelă a sumerienei Ereșkigal, nimeni alta decât Iștar. Până și răpirea este prezentă în miturile amândurora, ambele fiind duse cu forța în lumea subterană și violate. La greci era soția lui Hades / Enki, iar în Mesopotamia a devenit la un moment dat consoarta tatălui ei, căruia i-a născut o fiică. Prezintă multe asemănări și cu Kali și Nirrti ale indienilor, aceeași entitate numită Iștar de akkadieni. Grecii i-au schimbat puțin povestea, atribuindu-i o parte din cea a tatălui ei. În mitologia elenă, ea a fost nevoită să petreacă jumătate de an în lumea subterană și jumătate cu zeii de deasupra. În Sumer, după ce a fost salvat parțial de Inanna din lumea subpământeană, Dumuzi a trebuit să-și petreacă jumătate de an pe Pământ și jumătate în lumea cealaltă. Iar în Egipt, unul dintre epitetele lui Osiris era „cel care sălăşluieşte în Orion cu un anotimp în cer şi un anotimp pe Pământ”.
 
Hermes
Tot în Grecia îl întâlnim pe Hermes (sau Ermisîn greaca veche), mesagerul zeilor, zeul călătorilor, al hoţilor, al păstorilor, al literaturii şi al invenţiilor. În greaca miceniană, numele său era Emaa sau Emaha. În miturile originale, Hermes (Mercurius pentru romani și Turms pentru etrușci) era zeul fertilităţii şi inventatorul focului, asemenea sumerianului Enki. Unul dintre simbolurile lui Hermes era caduceul, toiagul cu doi şerpi încolăciţi în jurul lui şi o pereche de aripi în vârf, simbolul lui Ningișzidda / Enki în Sumer. Numele său este format din „her”, care pare a proveni din cel al zeiței Hera, și „mes”, adică „mijloc” în greacă.
 
El era cel care făcea legătura între zei şi oameni, mijlocitorul sau mediatorul, aşa că a doua parte a numelui semnifică rolul său. Hermes s-ar putea traduce ca „Mediatorul zeiţei Hera” însă, ținând cont că Hera e forma de feminin a numelui egiptean Heru (Horus pentru greci), o interpretare mai corectă ar fi „Mediatorul Horus (cel Bătrân)”. Această variantă îl identifică cu Enki, ceea ce rezultă și din ipostaza sa de zeu al fertilității, inventator al focului și purtător al caduceului. Grecii l-au identificat pe Hermes cu egipteanul Thoth, adică același Enki, în Alexandria elenistică luând naștere Hermes Trismegistos din combinarea celor doi. Dacă în Egipt existau două divinități cu numele Thoth sau Hermes Trismegistos, același lucru s-a întâmplat și în Grecia.
 
Primul Hermes, zeul fertilității, reprezentat ca un păstor matur, cu barbă, este fără îndoială Enki. Al doilea, ilustrat ca un tânăr (pentru a se sublinia faptul că nu era unul dintre zeii cei vechi), mesager al zeilor și călăuză a spiritelor în lumea subterană, este al doilea Thoth, fiul, ministrul, moștenitorul și scribul lui Marduk, numit Nabu de babilonieni și Mitra de hinduși. Despre cele două zeități numite la fel au amintit mulți autori antici, printre care și preotul egiptean Manethon, care susținea că al doilea Hermes a restaurat înțelepciunea primului Hermes. Grecii și romanii i-au atribuit celui de-al doilea Hermes planeta Mercur, la fel ca babilonienii lui Nabu. Numele mamei lui Hermes, pleiada Maia, provine din cuvântul indian „maya”, care înseamnă „iluzie” și „magie”, fiind în același timp un concept „care există, dar se modifică în mod constant, fiind astfel ireal din punct de vedere spiritual” sau „puterea ori principiul care ascunde adevăratul caracter al realității spirituale”. În India, Maya este numele mamei lui Buddha, al regelui lumii subterane și al uneia dintre manifestările zeiței hinduse Lakșmi.
 
Dionysos
Dionisos pentru greci, Bacchus pentru romani și Fufluns sau Puphluns pentru etrușci era zeul viţei-de-vie, al nebuniei ritualice şi al extazului. În cea mai veche menționare a sa, de prin secolele XII-XIII î.e.n., era numit Diwonuso. Mai târziu a fost denumit Dionusosîn Beotia, Deonusosși Deunusosîn Ionia, Dienusosîn Thesalia și Dinnusosîn Aeolia. Numele său a fost tradus ca „zeul copacilor”, indicându-i funcţia de divinitate a naturii, sau prin „zeul din Nysa”, locul naşterii sale în mitologia greacă. Era mereu înconjurat de satiri, fiinţe care au dat imaginea demonilor în creştinism.
 
Considerat eliberatorul oamenilor din jugul zeilor (la fel ca Prometheus) prin vin, muzică şi dans, Dionisos era reprezentat într-un car tras de lei sau de tigri, ţinând în mână tirsul, un baston asemănător caduceului lui Hermes. A fost ucis în războiul cu giganţii, apoi înviat, întocmai ca Osiris al egiptenilor sau ca Dumuzi / Tammuz al mesopotamienilor. Printre epitetele sale se numără „Adoneus” („Conducătorul”), „Aesymnetes” („Domnul”), „Eleutherios” („Eliberatorul”), „Enorches” („Cu testicule”), „Erikryptos” („Complet ascuns”), „Pseudanor” („Omul fals”). Epitetul „Adoneus” este unul cel puţin bizar, ţinând cont că Dionysos nu a fost conducător în niciunul dintre miturile cunoscute astăzi. În schimb, seamănă foarte bine cu Adonai, unul dintre epitetele dumnezeului biblic, care provine din egipteanul Aton, şi cu Adonis, un alt personaj din mitologia greacă. „Enorches” face referire la funcţia sa de zeu al fertilităţii, lucru subliniat şi prin orgiile la care se spune că lua parte foarte des.
 
Apetitul său sexual foarte ridicat îl identifică cu egipteanul Min, care în Textele Sarcofagelor era numit „vânătorul de femei”. „Erikryptos” înseamnă acelaşi lucru ca şi Amon la egipteni. Herodot spunea că „Osiris în limba elenă înseamnăDionisos”. Hellanicos din Lesbos scria că preoţii egipteni îl numesc Osiris pe Dionisos. Diodor din Sicilia susţinea că lui Osiris i se mai spune Dionisos sau Hades. Pentru Heraclit din Efes, Hades şi Dionisos devin acelaşi zeu când sunt cuprinşi de furie sau când sunt în delir. Mnaseas afirma că Dionisos, Osiris şi Serapis sunt diferite nume ale lui Epaphos (Apis pentru egipteni), fiul lui Zeus şi a lui Io. Un alt cronicar, Anticlide, nota că Isis era soţia lui Dionisos. Atât Plutarh cât şi Diodor din Sicilia relatau că iedera, pe care grecii i-au dedicat-o lui Dionisos, era numită de egipteni „chenosiris”, adică „iarba lui Osiris”, pentru ei Dionisos, Hades sau Osiris reprezentând aceeaşi divinitate. Într-adevăr, acest zeu al fertilităţii, care a fost ucis şi înviat, purtător al caduceului, este Enki al sumerienilor.
 
Adonis
Cultul lui Adonis („Domnul”) a apărut în insula Lesbos în jurul anului 600 î.e.n., fiind adresat exclusiv femeilor. Adonis era un zeu al vegetaţiei, de o frumuseţe nemaintâlnită (asemeni sumerianului Dumuzi sau akkadianului Tammuz). Deoarece îl doreau şi Persephoni, şi Aphroditi, a fost nevoit să petreacă o treime din an alături de prima şi două treimi lângă a doua, un mit foarte asemănător cu cel al Persephonei, al lui Dumuzi / Tammuz și al lui Osiris. Într-un final, Adonis a fost ucis, dându-şi duhul în braţele Aphroditei. Numele său este aproape identic cu Adonai al evreilor şi cu Adoneus, unul dintre epitetele lui Dionisos. Ca zeu al vegetației și iubit al Afroditei, mort și înviat, el este Enki, Dumuzi sau Osiris. De altfel, se presupune că s-ar fi născut în Byblos, oraş foarte important pentru cultele lui Osiris şi Dumuzi.
 
Hephaestus
O altă reprezentare a lui Enki ca fiu al lui Zeus este Hephaistos, numit Vulcanus sau Volcanus de romani și Sethlans de etrușci. În greaca veche era denumit Hphaistos. Cele mai vechi inscripții îl numesc Apaitijo, Haphaistiosși Haphaistion. Fiu al zeilor supremi Zeus și Hera, el era zeul tehnologiei, meşteşugurilor, sculptorilor, artizanilor, metalurgiei, focului şi vulcanilor. Exilat de Zeus de pe muntele Olimp, a fost nevoit să trăiască pe Pământ, în insula Lemnos.
 
El era făurarul zeilor, la fel ca Gibil / Enki la sumerieni sau Ptah la egipteni. Datorită titlului „conducătorul suprem al meşteşugului”, Herodot chiar l-a echivalat pe Hephaestus cu Ptah. Deşi urât şi şchiop, Hephaistos era căsătorit cu zeiţa frumuseţii, Aphroditi. Cum ea era cunoscută ca Isis în Egipt, Ninhursag în Sumer sau Iştar în Babilon, întâlnim o nouă conexiune cu Enki, identitatea reală a lui Hephaistos fiind cât se poate de clară.
Athina, numită și Athinaia, Athinaii, Athana sau Athini, supranumită adesea Pallas, era zeița virgină a înțelepciunii, a curajului, a inspirației, a civilizației, a justiției, a strategiei, a matematicii, a artelor și a meșteșugurilor. Din secolul al doilea î.e.n. a fost echivalată cu Minerva a romanilor, copia zeiței Menrva a etrușcilor care, la rândul ei, provine din Menerwa, numele latin al zeiței Lunii la vechii italici, Meneswa.
 
Athena
Printre epitetele ei grecești se numără „Parthenos” („Fecioara”) și „Promachos” („Prima luptătoare”). Avea ca simboluri bufnița și ramura de măslin. Se spunea că nu a fost născută natural, ci a țâșnit din capul lui Zeus. „Când zeul și-a pus în cap să facă lumea printr-un cuvânt, primul lui gând a fost Athina”, scria Sfântul Iustin în secolul al doilea, această poveste fiind foarte asemănătoare cu cea din Memphisul egiptean, unde Ptah a creat lumea din capul său, gândind-o. În altă variantă, Zeus a lăsat-o însărcinată pe oceanida Metis apoi a înghițit-o, Athina fiind nevoită să iasă din capul tatălui ei atunci când a sosit momentul să se nască. Istoricul fenician Sankhouniathon o considera fiica lui Kronos și sora lui Zeus. Pallas și Triton joacă și ei rolul de tată al Athinei în miturile vechi. Nașterea ei supranaturală, diferită de a celorlalte divinități, îi indică unicitatea.
 
Grecii au identificat-o cu Neith a egiptenilor, adică zeița-mamă primordială numită Namma de sumerieni, Tiamat de babilonieni și Aditi / Șakti de hinduși. Până și virginitatea Athinei o identifică cu Neith, care era numită „Zeița-mamă fecioară” deoarece a dat naștere lumii și zeilor fără ajutor masculin. Prin atributele ei se aseamănă și cu Ma’at a egiptenilor, principiul adevărului, echilibrului, ordinii, legii, moralității și dreptății, aceeași Neith / Namma / Tiamat / Aditi / Șakti. Deși grecii nu au specificat acest lucru în miturile lor, inițiații știau că Athina / Minerva era zeița creatoare a lumii. Astfel înțelegem importanța care i-a fost acordată din cele mai vechi timpuri până astăzi. De exemplu, în Roma făcea parte din triada capitolină, alături de Iuppiter și Iunona. Și la etrușci se găsea într-o treime divină, alături de cei doi zei conducători ai panteonului. Al treilea grad al grupării masonice Illuminati se numește „Minerval” sau „Fratele Minervei”. Inițierea în ritualurile Ordo Templis Orientis, organizația lui Aleister Crowley, poartă același nume. Cea mai veche lojă masonică din orașul britanic Kingston Upon Hull se numește „Loja Minerva”. Institutul Pregătitor al Forțelor Armate din India poartă tot numele Minerva. Imaginea ei apare pe Medalia de Onoare a Statelor Unite, cea mai înaltă distincție militară americană, pe Sigiliul Californiei, pe sigla Union College din New York și pe cea a Societății Max Planck din Germania. I-au fost ridicate statui în întreaga lume, inclusiv în timpuri moderne, iar la începutul secolului al XX-lea, președintele Guatemalei, Manuel Jose Estrada Cabrera, chiar a încercat să reînvie cultul Minervei în țara sa.
Ekati sau Hekate era zeița vrăjitoriei, a răscrucilor, a Lunii și a necromanției. În Oracolele Caldeene era privită ca o conducătoare a Pământului, mărilor și Cerului, ca salvatoare, mamă a îngerilor și suflet cosmic al lumii. Era una dintre principalele zeități protectoare ale orașului Athena, aducătoare de prosperitate și de binecuvântări întregii familii. Romanii o numeau Trivia, considerând-o și divinitate a lumii subterane.
 
Hekate
Era reprezentată uneori ca o zeitate triplă, ce ținea în mâini o torță, o cheie, șerpi, pumnale și numeroase alte obiecte. Deși în unele tradiții este mama monstrului Skilla, era considerată tot o zeiță fecioară. În scrierile ezoterice grecești, inspirate din cele egiptene, este descrisă cu trei capete: unul de câine, unul de șarpe și unul de cal. Pentru antici era mediatoarea dintre cele două tabere de zeități, olimpienii și titanii, dar și dintre muritori și divinități. În Tracia și în Grecia erau sacrificați câini în cinstea ei. În Theogonia, Hesiod scria că „Zeus, fiul lui Kronos, o cinstea mai mult decât pe toți ceilalți. El i-a dat daruri splendide, pentru a avea o parte din pământ și din marea neroditoare. Ea era cinstită de asemenea în cerul înstelat și onorată excesiv de zeii nemuritori. Până în ziua de astăzi, orice om de pe pământ care oferă sacrificii bogate și rugăciuni conform obiceiurile, o cheamă pe Hekate (…) Fiul lui Kronos nu i-a greșit și nici nu a luat ceva din ce era partea ei printre foștii titani; dar ea deține, cum împărțirea a fost făcută de la început, privilegii atât pe Pământ, cât și în Cer și în mare”. Această onoare acordată de Zeus se pare că se datorează faptului că ea a fost singura titanidă care l-a ajutat în războiul împotriva titanilor.
 
Printre epitetele ei se numără „Kleidouchos” („Deținătoarea cheilor”), „Phosphoros” („Aducătoarea luminii”), „Propylaia” („Din fața porții”), „Soteira” („Salvatoarea”) și „Trimorphe” („Cu formă triplă”). Bineînțeles că și etimologia numelui ei este necunoscută cercetătorilor care încă mai au curajul să se considere specialiști. Ei bănuiesc că Hekate a fost importată din Anatolia, fără să reușească să vadă că zeița nu este decât versiunea feminină a zeului Heka, personificarea magiei la egipteni. Erau reprezentați asemănător, el sugrumând doi șerpi uriași iar ea ținând în mâini două torțe. Cum „heka” este cuvântul egiptean care desemnează magia, dar tradus literal înseamnă „activarea Ka-ului”, adică esența vieții pentru vechii egipteni, zeitățile Hekate și Heka o reprezintă tot pe zeița primordială, creatoarea Universului, Neith / Namma / Tiamat / Aditi / Șakti / Athina / Minerva. În Textele Sarcofagelor chiar se spune că Heka exista „înainte ca dualitatea să ia ființă”. Astfel înțelegem de ce „era cinstită de asemenea în cerul înstelat și onorată excesiv de zeii nemuritori”, după cum nota Hesiod. Și egiptenii, și grecii, o respectau mai mult decât pe celelalte zeități, cerându-i protecția împotriva zeităților supărate, a spiritelor malefice și a bolilor. Hekate este venerată și astăzi în neopăgânism, în wiccanism și în alte diverse practici oculte.
 
Nix
Tot ea pare a fi și Nix (sau Nox pentru romani), personificarea nopții. Prezentă la momentul creației lumii, Nix era un personaj cu o excepțională putere și frumusețe, fiind temută până și de Zeus. În Theogonia, Hesiod susținea că Nix s-a născut din Khaos, haosul primordial, alături de Erevos / Erebus (întunericul). Cei doi au dat naștere primelor zeități, la fel ca Tiamat în Babilon, Namma în Sumer ori Neith în Egipt, cum ar fi Aithir (strălucirea) și Hmera (ziua). Apoi, Nix a născut singură alte entități, printre care gemenii Ypnos (somnul) și Thanatos (moartea), pe care Hesiod îi numea „divinități întunecate, nicicând luminate de razele fierbinți ale Soarelui”. Thanatos, numit de romani Mors sau Letumi, este aproape identic cu Namtar, fiul și vizirul zeiței Ereșkigal în Mesopotamia, dar și cu cel de-al doilea Anubis al egiptenilor. În tragedia ateniană Alkistis, scrisă de Euripidis în 438 î.e.n., Thanatos este descris purtând haine negre și o sabie. Adesea era reprezentat cu aripi, cu o sabie la brâu și cu o torță întoarsă în mâni, reprezentând stingerea vieții. Când frica de moarte a început să se diminueze, raiul din viața de apoi devenind tot mai atractiv, Thanatos a fost imaginat ca un adolescent de o frumusețe răpitoare, ce înlesnea trecerea liniștită în lumea de dincolo.
 
Thanatos
Uneori era portretizat ca un copil somnoros în brațele mamei sale, Nix, sau ca un tânăr ce ținea un fluture (cuvântul grecesc „psikhi” înseamnă și „fluture”, și „suflet”, și „viață”). În multe sarcofage romane apare ca un băiat înaripat, aidoma lui Eros („Dorință”), numit de romani Cupido sau Amor („Iubire”). „Eros cu picioarele încrucișate și cu o torță întoarsă a devenit cel mai frecvent dintre toate simbolurile morții”, observa istoricul și arheologul britanic Arthur Bernard Cook. Dacă de obicei Eros era considerat fiul Aphroditei și al lui Ares, în cele mai vechi surse grecești era unul dintre zeii primordiali, născut din Khaos. În misteriile orfice și eleusine, Eros era fiul lui Nix, întocmai ca Thanatos.
 
Cupidon
Pe lângă înfățișarea identică, ambii aveau câte un frate geamăn și purtau câte o torță, iar aceste asemănări duc la concluzia că nu avem decât două aspecte diferite ale aceleiași divinități. Cu toate astea, anticii au observat că este vorba despre mai multe zeități cu același nume. Politicianul și filosoful roman Marcus Tullius Cicero credea că au existat trei zei cu numele Cupido și trei zeițe numite Venus: primul Cupido era fiul lui Mercurius și al Dianei, al doilea al lui Mercurius și al celei de-a doua Venus, iar al treilea al lui Mars și al celei de-a treia Venus. Dacă Cicero avea dreptate, unul dintre acești Eros / Cupido este Thanatos, Namtar și cel de-al doilea Anubis (despre care se credea în perioada greco-romană că prin filtrele sale de dragoste contribuia la viitorul omenirii).
 
EndPe lângă aceste principale zeități, pentru greci existau multe altele, mai puțin importante, semizei și tot felul de creaturi fantastice. Remarcăm importanța deosebită acordată numărului 12, numărul principalilor titani dar, al marilor zei olimpieni și al muncilor semizeului Herakles. Mitologia grecilor nu doar ne-a confirmat identitatea zeilor întâlniți în toate culturile, ci ne-a și oferit detalii suplimentare despre luptele dintre ei. Dacă din miturile Mesopotamiei abia ieșea la iveală un conflict între cele două tabere de divinități, relatat de egipteni și de indieni, din legendele grecilor aflăm că au avut loc două mari războaie ale zeilor, numite de eleni Titanomakhia și Gigantomakhia. Pentru a afla detalii suplimentare despre aceste divinități, cât și povestea lor, trebuie „scormonit” în continuare trecutul. Iar următorul loc pentru „săpături” este cel de origine al grecilor, Canaanul.
 
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Misterul Sfinxului din Carpati. Sfinxul și Babele din Munții Bucegi

$
0
0

Două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României,Sfinxul și Babele,se află în Parcul Național Bucegi situat în partea estică a Carpaților Meridionali, cu o suprafață de 32.497 ha desfășurată pe teritoriul administrativ a trei județe: Dâmbovița, Prahova și Brașov. O jumătate din această suprafață este cuprinsă pe teritoriul județului Dâmbovița, iar cealaltă jumătate este împărțită aproximativ egal între județele Prahova și Brașov.

Sfinxul și Babele, create în timp de zeci sau chiar sute de mii de ani, reprezintă martori de eroziune, potrivit geoturism.ro, în care factorul geologic răspunzător este eroziunea eoliană, manifestat prin procese de distrugere, transport și sedimentare a materialului rezultat; în acest fel s-a erodat alternanța de gresii și calcare rezultând forma de acum.

Situat la 2.216 m, cu o înălțime de 8 metri și o lățime de 12 metri, Sfinxul, un conglomerat uriaș și solitar, atrage prin forma sa, pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Unii l-au asemuit cu capul unui dac, iar alții cu Sfinxul din Egipt.

Tot aici se înalță un grup de stânci, care sub acțiunea vântului și a ploii, a înghețului și dezghețului, au luat forma unor ciuperci, fiind cunoscute sub numele"Babele". Datorită apropierii lor de Sfinx, acestea au fost numite și ''Altarele ciclopice din Caraiman''. Unele legende spun că acestea au fost altare dacice unde se aduceau jertfe zeilor.


























Babele reprezintă și numele culmii muntoase aflate în partea central-nordică a masivului Bucegi, de unde se poate pleca spre alte puncte de interes, cum sunt Vârful Omu (2.505 m) sau Crucea Caraiman.
În jurul Sfinxului și al Babelor s-au născut o mulțime de legende, unele spun că sunt naturale, altele că ar fi o creație a omului; altele vorbesc despre transformarea Babei Dochia în stană de piatră sau că aceste pietre așezate în vârf de munte emană energii pozitive ce au apărat țara de cotropitori. De asemenea, există și unele ipoteze conform cărora Sfinxul ar fi o stâncă megalitică.


























Sus pe Platoul Bucegi se poate ajunge cu telecabina din Bușteni sau pe traseul montan Bușteni-Valea Jepilor-Cabana Piatra Arsă-Cabana Babele.

Parcul Natural Bucegi este unitate cu personalitate juridică a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva și una dintre cele 27 de arii protejate din Romania, potrivit www.bucegipark.ro. Zona munților Bucegi, despre care există referiri din secolul al XV-lea, a fost propusă pentru protejare încă din 1936, datorită peisajelor inegalabile și a diversității speciilor de plante și animale. Regiunea a fost oficializată pentru prima dată ca Parc Național, prin ordinul ministrului mediului nr. 7/1990, iar prin Legea 5/2000, i s-a conferit statutul de Parc Natural, ale cărui limite au fost stabilite prin HG nr. 230/2003.

Denumirea Bucegi vine de la ''Buciac'' sau ''Buceci'' așa cum apare în denumirile medievale ale secolului al XVI-lea, acest cuvânt având semnificația de pădure de fag, care de altfel acoperă o bună parte din versanții sub 1.000 m altitudine ai acestei culmi montane.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)
Sursa: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/07/01/monumente-ale-naturii-sfinxul-si-babele-din-muntii-bucegi-13-01-34
---------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEO:
====================





----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în 20 iulie

$
0
0

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI:  Sfantul Ilie cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinosi, a fost un mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc. Mare prooroc Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide si a inchide cerurile"

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI:  Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit în 20 iulie, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). De la această cetate provine numele de Tesviteanul al proorocului.

În această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii - se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Tradiţii pentru spor şi sănătate

În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor". Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţii pasionaţi să fure mierea de mană.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Este bine să facem provizii de busuioc , o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spirituală.

În multe zone din Moldova, în această zi, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca lor. Chiar dacă grâul nu s-a treierat în localitatea respectivă, gospodinele nu renunţă la tradiţie: ele se îmbracă în haine de sărbătoare şi merg în câmp să secere câţiva snopi. Apoi, femeile scutură snopii, adună boabele, le pisează şi fierb grâul pe care-l îndulcesc cu miere.

În mediul urban şi rural, în ziua praznicului, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că, oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul. În schimb, tot prin tradiţie, gospodarii nu trebuie să mănânce în această zi mere de vară nesfinţite, pentru a fi apăraţi de trăsnete. O altă datină spune că persoana care nu ţine seama de această tradiţie, pe lumea cealaltă va avea parte numai de mere.

În unele sate, există şi obiceiul ca femeile să ducă la biserică numai mere văratice pentru a fi binecuvântate. În acest caz, tradiţia transmisă din generaţie în generaţie spune că, pentru aceste femei, după moarte, merele sfinţite se vor transforma în mere de aur.

Tradiţia spune că, până în ziua praznicului, pentru a nu-l supăra pe Prooroc, nu se mănâncă mere, fructele preferate ale Sfântului Ilie. Abia după ce se sfinţesc la biserică, credincioşii împart mere copiilor, prietenilor, rudelor şi săracilor. Respectând această tradiţie, merele dulci se păstrează mai bine şi devin mai gustoase.

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Ritual pentru protecţia recoltelor


Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Este bine să facem provizii de busuioc , o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spiritualăDacă tună şi fulgeră în această zi, alunele şi fructele din livezi vor avea viermi.

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Ritual pentru soartă

În multe zone rurale, în mod discret, în ajunul sărbătorii, fetele nemăritate merg în lanurile de cânepă. Îmbrăcate în cămăşi albe, ele se scaldă în roua aşternută pe cânepă. Fata care visează un lan de cânepă verde se va căsători cu un băiat tânăr. În schimb, fata care visează un lan de cânepă uscată se va căsători cu un bărbat mai în vârstă.

Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, ziua prăznuirii sale fiind marcată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc.

Sfântul Prooroc Ilie este una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, putând fi considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.

Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.
Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut, la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerând cã Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Vechiul Testament istoriseşte despre faptele lui Ilie în cărţile numite Regi, de unde aflăm că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu va lepăda credinţa în zeul Baal. Şi pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani şi jumătate, explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Sfântul Ilie a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Potrivit tradiţiei locului, aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai. În peştera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfăţişat ca fiind hrănit de corbi. "Şi a zis Domnul către Ilie: «Du-te de aici, îndreaptă-te spre răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo!» Şi a plecat Ilie şi a făcut după cuvântul Domnului; s-a dus şi a şezut la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului", se scrie în Vechiul Testament.

Corbii îi aduceau pâine şi carne, iar apă bea din pârâu. Hrana era adusă de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe de pâine şi de carne. Pâinea unită cu carnea preînchipuia, astfel, Euharistia, trupul Domnului.

Spre sfârşitul anilor de secetă, pentru cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune regelui să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel, unde să se roage lui Dumnezeu mai întâi prorocii lui Baal, iar apoi el. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal, reuşind să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu reuşiseră să facă.

Sfinţii Părinti spun că Moise şi Ilie au fost prezenţi la Schimbarea la Faţă de pe Tabor, pentru a li se îndeplini dorinţa de a vedea faţa lui Dumnezeu prin faţa schimbată în lumina lui Hristos. În viaţa lor pământească, ei nu au reuşit să vadă faţa lui Dumnezeu - Moise a văzut doar spatele lui Dumnezeu, pe Muntele Sinai, iar Ilie s-a retras într-o peşteră atunci când Dumnezeu a trecut în adiere de vânt.

În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

În cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul care i l-au pricinuit. Şi, pentru că dracii înspăimântaţi se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar iîn trupul unor animale, Sfântul Ilie trăsneşte năprasnic, pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.

În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Iar dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacăn vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură. Tot tradiţia spune că nu era voie să se consume mere pâna la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu cădea grindina, obiceiul acesta fiind păstrat şi astăzi. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. Tot de Sfântul Ilie, românii îşi aminteau şi de sufletele morţilor, în special de cele ale copiilor. Femeile chemau copii străini sub un măr, pe care îl scuturau ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se considera că morţii se veselesc.

Bisericile sunt pline, în această zi, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sfântul Ilie), iar la casele gospodarilor se organizează praznice mari.

Se credea şi se mai crede şi astăzi că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun că, după ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară. În această perioadă, la sate, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. Recoltarea mierii se face, şi acum, în multe locuri, potrivit datinei, numai de către bărbaţi curaţi trupeşte şi sufleteşte, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi la acest moment festiv, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuică îndulcită cu miere.

Ziua Sfântului Ilie marchează şi miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. În vechime, se obişnuia ca, tot în această zi, să se organizeze întâlniri ale comunităţilor săteşti de pe ambii versanţi ai Carpaţilor, târguri, iarmaroace şi bâlciuri, unele păstrate până în zilele noastre.
În zona Sibiului, Ilie este considerat un sfânt mânios, care i-ar pedepsi pe cei care lucrează în 20 iulie. Şi pentru că îl ştia mânios, Dumnezeu nu i-a spus niciodată când este ziua lui, te reamă să nu aducă urgie peste oameni, spune legenda.

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina. Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.


SFÂNTUL ILIE, TRADIŢII ŞI OBICEIURI:  Sfantul Ilie cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinosi, a fost un mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc. Mare prooroc Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide si a inchide cerurile".

Sursa RTV.NET: http://www.romaniatv.net/sfantul-ilie-2015-ce-trebuie-sa-faci-de-sf-ilie-ca-sa-ai-spor-tot-anul_233392.html#ixzz3gI6UyNFk
-----------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vizitati acum, Biserica Neagra din Brasov. Cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa. 'Maine'... pot fi... 'ceva probleme'!

$
0
0

Colectie inestimabila si unica in Europa,
in pericol intr-o biserica celebra din Romania.

Cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa se afla in tara noastra, la Brasov, iar pericolul care o paste este pe cat se poate de real, pe atat de stupid.
Covoarele vechi de peste 500 de ani sunt atacate de spray-ul modern antimolii cu care au fost tratate, informeaza un comunicat de presa al Bisericii Evanghelice din Romania.

La aceasta concluzie a fost foarte greu si costisitor de ajuns: a durat doi ani, iar testele au costat 150.000 de euro. Banii au fost adunati din donatii, mai ales de la fundatii din Germania.

Specialistii in chimie si tesaturi sunt siguri acum ca spray-urile antimolii au stricat covoarele turcesti aflate in Biserica Neagra din Brasov.

"Aceasta contaminare ne temem ca a contribuit la o deteriorare mai rapida a fibrei pentru ca chimicalele sunt prezente in fibra in forma de cristale, care fac o presiune asupra acestor fire sensibile", a declarat coordonatoarea proiectului, Agnes Ziegler, pentru Digi24.

Acum e nevoie de un aparat special, care sa reconditioneze covoarele. "Exista intr-o forma mai mica pentru textile mai mici, dar trebuie sa fie construit probabil in Germania la Berlin, tot unul mai mare care sa fie destul de incapator incat sa putem spala si covoarele", a explicat Frank Ziegler, sef birou la Biserica Neagra.



Biserica Neagra detine cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa. In lacasul de cult sunt expuse 50 de covoare din colectia totala de 200 provenind din Anatolia si datand din perioada otomana, cel mai vechi chiar din secolul XV.

Covoarele sunt tesute din lana, cu vopsele naturale extrase din ceapa sau diverse insecte, fiind extrem de sensibile la toate schimbarile de temperatura, umezeala, praf. De aceea, restul colectiei sta ferit de lumina si umiditate.

Si la un muzeu din Ungaria exista o colectie impresionanta de covoare de acest tip, insa Biserica Neagra a reusit sa il depaseasca, informeaza Monitorul Expres.
  
In total, peste 350 de tesaturi vechi de 500 de ani, din patrimoniul mai multor biserici din Transilvania, au fost studiate, pentru a descoperi de ce se deterioreaza.
  
"La Biserica Neagra si in celelalte biserici evanghelice din Transilvania, detinatoare de covoare otomane, s-a desfasurat o analiza de inalta tehnologie pentru a determina gradul de contaminare a fiecarui covor in parte si s-a amenajat un depozit specializat, precum si un centru de competenta in conservarea covoarelor, care va servi pe viitor ca si punct de decontaminare folosind noua tehnologie proaspat dezvoltata", a precizat Christian Plajer, prim-preotul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Parohia Brasov, intr-un comunicat remis presei.


Sursa: http://www.ziare.com/cultura/colectie/colectie-inestimabila-si-unica-in-europa-in-pericol-intr-o-biserica-celebra-din-romania-1374776?
----------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blog Temporar... inchis!

$
0
0

Cu lumini si umbre... a fost frumos!
Multumesc!

Romania,geografia sacra. Un mare mister planeaza asupra istoriei lumii: civilizatia antedeluviana, cu punctele sale geografice sacre, avand puteri miraculoase, inexplicabile la nivelul stiintei actuale

$
0
0


In aceasta geografie sacra se inscrie si Romania, cu altarele sale ciclopice si chipurile de zei sculptate in rocile masivelor muntoase, cu necropolele de uriasi, acei stramosi indepartati pomeniti de toate miturile lumii si de cartile sfinte!
Marcahuasi, „Monumentul Umanitatii”
1 marcahuasi monumentul umanitatii 242x300 Geografia sacra a Romaniei
„Capul unui Inca” sau „Monumentul Umanitatii” din Platoul Marcahuasi, Peru, infatiseaza 14 tipuri umane
Profesorul peruan Daniel Ruzo (1900-1991) – doctor, arhitect, filosof, istoric, facand parte dintr-o organizatie cu adevarat oculta – isi propusese sa scoata la lumina aceasta magnifica istorie straveche. El a fost cel care s-a straduit sa descifreze mesajele incifrate in piatra ale civilizatiei de dinainte de Potop. Totul a pornit cand prietenul sau Enrique Dammert i-a aratat o fotografie a unei stanci cu chip de om de pe Platoul Marcahuasi, din Peru, aflat la o altitudine de 3.600 de metri. Era in 1952. Chipul maiestuos al unui inca i-a „vorbit” imediat si l-a cuprins o pasiune care avea sa-l tina toata viata. Noua ani si-a petrecut Ruzo in Anzi, cartografiind o parte a unei geografii sacre care se intindea pe tot Pamantul. Samanii i-au spus ca imensele fete sculptate in stanca – in roca la fel de dura ca obsidianul – de pe Platoul Marcahuasi,  sunt „de dincolo de valul timpului”. Ceea ce, mai precis, se refera la mii de ani inainte de Potop. Figurile infatiseaza animale – cele mai multe care n-au trait in aceasta regiune, ca rinoceri, camile, lei, broaste testoase – si tipuri umane indigene, negroide, caucaziene, asiatice. Numai „Capul unui Inca”, prima sculptura cercetata de Ruzo, infatiseaza 14 tipuri umane, de aceea a si denumit-o „ Monumentul umanitatii”. Platoul peruan este strabatut de vaste galerii si tuneluri care alcatuiesc o misterioasa retea cu functionalitate religioasa, dat fiind artefactele sacre gasite in subterane.
Calea zeilor Soarelui
2 sphinx 300x200 Geografia sacra a Romaniei
Daniel Ruzo considera Sfinxul din Bucegi reprezentant al celei mai vechi civilizatii
Dr. Daniel Ruzo a descoperit ruinele unui oras preistoric fortificat, care se desfasura pe o suprafata de peste doi kilometri patrati si care cuprindea, in cele patru puncte cardinale, varfuri sculptate si altare impresionante. Toate acestea puteau fi observate cu precizie in anumite conditii de luminozitate, dar care nu sunt aleatorii, ci tin de solstitii. Si toate au o legatura cu constructiile subterane. In urma acestor descoperiri, publicate in lucrarea sa  „Pe urmele Zeilor Soarelui” – dat fiind ca totul indica un cult solar stravechi –  Ruzo a pornit o serie de cercetari in toate colturile lumii, atragand atentia asupra acestei civilizatii puternice, pierduta in negura timpului. Toti „marii” istorici au refuzat teoria lui, preferand sa creada ca sculpturile megalitice in stanci sunt fantezii geologice sau rezultat al intemperiilor. Doar cele evidente, de pe peretii masivelor ce faceau odata parte din civilizatia hitita sunt recunoscute ca atare, dar ele sunt mult mai recente. Ruzo este cel ce a descoperit, in 1961, la peste 50 de metri in spatele templelor tebane al lui Mentuhotep al II-lea, al Reginei Hatsepsut si al lui Tutmes al III-lea, un imens perete de granit acoperit cu basoreliefuri infatisand zeitati stravechi. Si nu a inteles de ce istoricii egipteni nu-l iau in considerare, din moment ce „numai vechimea sculpurilor de pe acest perete devanseaza cronologia stabilita de ei cu mii de ani”. „De ce vor sa uite de Egiptul de dinainte de Potop care a lasat aceste magnifice sculpturi pe peretele campiei sacre unde ulterior si-au ingropat faraonii?”, se intreba Daniel Ruzo. De ce vrea omenirea, in general, sa uite de uimitoarea civilizatie de dinainte de Potop, cu al sau cult al Soarelui care a dat omenirii datele necesare supravietuirii?
Bucegi, centrul religios al celei mai vechi civilizatii
3javierruzo 2 300x201 Geografia sacra a Romaniei
Javier Ruzo, nepotul lui Daniel Ruzo, a pozitionat vortexurile energetice manifestate pe Platoul Marcahuasi
In 1968, dr. Ruzo a sosit in Romania, pentru a cerceta Platoul Bucegilor, dupa ce vazuse „Sfinxul” pe o carte postala si primise mai multe lamuriri de la un coleg  roman. „Am cercetat muntii din cinci continente”, scria el, „dar in Carpati am gasit monumente unice dovedind ca in aceste locuri a existat o civilizatie mareata, constituind centrul celei mai vechi civilizatii cunoscute astazi”. El a recunoscut ca sculpturile din Bucegi au legatura cu cele din Platoul Marcahuasi si a indemnat cercetatorii romani care l-au insotit – multi dintre ei specialisti in „ochiul si timpanul”, trimisi sa vada ce vrea „nebunul” si sa intocmeasca rapoarte catre Cabinetul 2, al Elenei Ceauseascu – sa cartografieze sculpturile si retelele de galerii si tuneluri subterane. Mai ales, ca toate aceste repere eterne constituie, conform demonstratiilor arhitectului peruan, si o „cale a aurului si a mirului”. El a si semnalat colegilor romani, orientandu-se dupa sculpturile din stanci si dupa denumirile stravechi ca un tezaur nepretuit pentru omenire se ascunde in pantecele Bucegiului cu varful sau atat de sugestiv intitulat OM, cu apa sa explicit numita  IA(-)L.OM. ITA! Ce ita de om s-a dezvoltat pe meleagurile noastre in timpuri despre care istoria scrisa de alte v(ite) /natii nici nu vor sa auda, preferand sa ignore evidentele si sa distruga dovezile?
Cultura Masma
4 daniel ruzo 300x300 Geografia sacra a Romaniei
Daniel Ruzo a venit in Romania in 1968 ca sa cerceteze Platoul Bucegi
Daniel Ruzo o numeste „cultura Masma” – cea mai veche de pe glob, care s-a dezvoltat si a inflorit cu peste 50.000 de ani in urma. „Aceste monumente megalitice de o uimitoare expresivitate presarate pe tot globul pamantesc au fost facute de aceeasi civilizatie. Tehnica sculpturii in roca la nivelul la care a fost aplicata pentru aceste monumente nu a mai fost repetata ulterior, la lucrari similare. Linia comuna care uneste toate monumentele acestei civilizatii stravechi este amplasarea lor pe munti sacri, temple ale unei omeniri pierite, dar amplasate astfel incat sa nu dea voie urmasilor sa o uite si poate aceste puncte de geografie sacra vor purifica si salva candva samburii umanitatii de cine stie ce cataclism major, cum a fost in trecut Potopul”, concluziona Daniel Ruzo in cartea sa „Marcahuasi. Istoria unei fantastice descoperiri”. Vindecatorii peruani cunosteau de mult geografia sacra descoperita de dr.Ruzo. Prin traditie, orice act de vindecare, ca sa fie complet, trebuie sa treaca pe la „pietrele sfinte”, cum numesc ei chipurile cioplite. Pentru vindecatorii peruani, varful cu cel mai puternic efect curativ este Paceamama ( Mama Pamantului ).
22 de vortexuri energetice
5 babele 300x225 Geografia sacra a Romaniei
La fel ca „Mama Pamantului”, din Peru, Babele din Bucegi amintesc de mituri primordiale
Cum rezultatele acestor excursii cu rol curativ sunt evidente, un grup de cercetatori peruani, vrand sa demonstreze ca este vorba doar de vindecare prin autosugestie, a efectuat o serie de masuratori energetice in punctele cheie ale geografiei sacre indicate de vindecatori. Spre uimirea cercetatorilor, dotati cu aparatura moderna, au identificat pe Platoul Marcahuasi din Peru 22 de vortexuri energetice pe care le-au numit „cruzes”, „cruci”, formate din trei tipuri diferite de energie. Trei vortexuri din primul tip de energie, cea mai puternica, se manifesta intr-o zona abrupta ce permite un acces limitat spre platou. Al doilea tip energetic formeaza sapte „cruci” si se manifesta in anumite zile ale saptamanii, intre anumite ore, iar al treilea tip formeaza 12 cruci energetice, manifestarile lor depinzand de fazele lunii. Toate aceste intersectii energetice sunt vizibile cu ochiul liber si nu trebuie sa fii extrasenzorial ca sa le observi. Vindecatorii le cunosteau manifestarile din traditiile orale pe care breasla le transmite din generatie in generatie de mii de ani.
Gura Raiului din Bucegi
6 sfinxul toplet 225x300 Geografia sacra a Romaniei
Sfinxul” din Toplet, de pe Valea Cernei, se alatura Sfincsilor din muntii sacri ai Romaniei
In 1999, cercetatorul Vasile Rudan a efectuat un studiu asupra unei  zone din Bucegi. A  observat accidental ca pe o panta cu o suprafata de un kilometru patrat, in preajma Varfului Doamnei, organismul se incarca energetic, toate functiile fiind revigorate. Masuratorile indicau o anomalie magnetica atipica. Cercetatorii au denumit sugestiv zona “Gura de Rai”, conform unei legende populare , care spune ca „la ingemanarea Cerului cu Pamantul viata trece prin moarte si moartea devine viata”. Adica se deschide o poarta spre alta lume. S-au facut masuratori prin magnetometrie diferentiala, respectiv radiografierea subsolului cu aparate de tip Partington. Anomalia geomagnetica atipica pusa in evidenta de masuratori era cu totul necunoscuta.  Era o anomalie cu efecte pozitive, spre deosebire de alt gen de anomalii atipice, care emiteau radiatii patogene, pe care profesorul Rudan le cerceta de multi ani.  Pe diagrame, profilele micromagnetice ale zonelor malefice, despre care aveam mai multe date, sunt ascutite, pe cand cele ale zonei benefice sunt liniare, aproape drepte”, spunea prof.Vasile Rudan. Ar fi interesant de aflat daca pe Platoul Bucegi se manifesta „cruci” energetice avand un efect curativ ca cele din Platoul Marcahuasi din Peru. O alta cercetatoare care a efectuat un amplu studiu asupra masivului Bucegi a fost Cristina Panculescu. Conform teoriei ei, bazata pe o serie de analize ale mostrelor de roca si electronografie, in Bucegi, in apropierea Varfului Omu, se afla un centru energetic – informational natural al Terrei, cu efecte benefice asupra organismului uman. La fel ca Pachamama din Peru!
Kogaioanele din Romania
Karina Agurto, medic, dar si vindecator prin puteri oculte, din Peru,  a auzit de incarcatura energetica a Varfului Omu. Karina, ca majoritatea vindecatorilor peruani, organizeaza excursii in nordul tarii, la piramidele incasilor si pe inaltimele despre care traditia spune ca sunt incarcate de energii pozitive. Ea a atras atentia ca si romanii ar trebui sa includa Varful Omu ca traseu de energizare, fundamental pentru o vindecare completa, atat fizica, cat si spirituala. Dr. ing. Ioan Olaru este autorul unor studii de specialitate privind energiile “kogaioanelor” din Romania. Potrivit istoricilor antici Herodot si Strabon, Kogaion era muntele sfant al dacilor, unde se afla vatra de cult al celor ce se credeau nemuritori. Dr. ing. Ioan Olaru este de parere ca exista mai multe kogaioane, trei fiind principale: cel din Bucegi, care cuprinde Varful Omu, in Apuseni – Muntele Gaina si Raraul. Sub aspectul energo-informational, orice varf cu aspect de piramida este un posibil kogaion, aceasta structura facilitand schimbul energetic si informational cu Cosmosul. Kogaionul din Bucegi are, insa, o particularitate aparte: este inconjurat de 13 coloane de cuart, care creeaza o energie extraordinara, iar apa care izvoraste direct din stanca este “apa vie”. Din cercetarile dr.ing. Ioan Olaru a rezultat ca muntele si apa refac echilibrul energetic al omului, fapt cunoscut de renumitii tamaduitori daci si abia redescoperit in prezent.

Sursa: http://www.enational.ro/dezvaluiri/romania-mea/geografia-sacra-a-romaniei-71672.html/#ixzz3hl6Afx5t

----------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Romania, tara de legenda! Locuri de basm, oameni superdotati! Photo „Land of Fairy Tales" by Eduard Guţescu, a primit o menţiune specială (Merit Winner), la National Geographic Traveler Photo Contest 2015. Felicitari, Eduard Guţescu!

$
0
0

Un peisaj de basm surprins în satul Peştera (Brasov) de fotograful român Eduard Guţescu se numără printre imaginile câştigătoare ale Traveler Photo Contest 2015, o competiţie organizată de publicaţia National Geographic Traveler.

Fotografia realizată de Eduard Guţescu în satul Peştera, judeţul Braşov, este intitulată „Land of Fairy Tales"şi a primit o menţiune specială (Merit Winner) la National Geographic Traveler Photo Contest 2015. La această competiţie au fost înscrise peste 17.000 de imagini, fiind desemnaţi trei mari câştigători, în timp ce şapte fotografii (între care şi cea a lui Eduard Guţescu) au primit menţiuni speciale, potrivit theguardian.com.


 „Land of Fairy Tales”, Eduard Guţescu
===============================
Romania, tara de legenda! Locuri de basm, oameni superdotati!  
Photo „Land of Fairy Tales" by Eduard Guţescu, a primit o menţiune specială (Merit Winner), la National Geographic Traveler Photo Contest 2015. Felicitari, Eduard Guţescu!
===============================


2015 Traveler Photo Contest _ National Geographic
-------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moţii.„Ţara Moţilor”. Cine sunt moţii? Răspunsul scriitorului Ioan Slavici: „Cea mai nobilă parte a poporului român”

$
0
0

Moţii au scris multe pagini din istoria României. 
Mulţi dintre ei trăiesc de mii de ani la peste 1.400 de metri altitudine în propria lor „ţară” denumită „Ţara Moţilor”.Scriitorul Ioan Slavici îi consideră „cea mai nobilă parte a poporului român”.

Cine nu a auzit de Avram Iancu sau de Horea, Cloşca şi Crişan? Sunt eroi naţionali despre care toţi copiii învaţă în manualele de istorie. Pe lângă faptul că sunt moţi, mai au ceva în comun: sentimentul de răzvrătire împotriva nedreptăţilor. Astfel au reuşit să păstreze intact spiritul românismului în Apuseni, în Ardealul ocupat de austro-ungari. Acest sentiment s-a păstrat până astăzi şi reprezintă una dintre trăsăturile esenţiale ale oamenilor din aceste locuri.
 
În mod tradiţional, moţi sunt consideraţi locuitorii satelor de pe cursul superior al Arieşului, începând cu oraşul Cîmpeni. În timp, românii din alte zone adiacente Ţării Moţilor şi-au luat şi ei numele de moţ. Astfel, se pot întâlni deseori români de pe Valea Crişului Alb, din Ţara Zarandului, judeţul Arad, care se declară moţi, la fel ca şi în judeţul Hunedoara, Bihor, Cluj şi estul judeţului Alba, deşi din punct de vedere etnografic, folcloric, există deosebiri între ei şi moţii propriu-zişi. Din acest motiv, zona locuită de moţi este mai mare sau mică, în funcţie de autorul care a scris despre aceasta. Cea mai mică întindere considerată ca fiind Ţara Moţilor include comuna Bistra, oraşul Câmpeni şi localităţile de munte situate mai sus de acesta, iar cea mai mare întindere cuprinde aproape întreaga zonă a Munţilor Apuseni, cu părţi mai mari sau mai mici din judeţele: Bihor, Hunedoara, Arad şi Cluj. Indiferent de întinderea Ţării Moţilor, ”capitala” ei este considerată oraşul Cîmpeni, judeţul Alba. În varianta restrânsă, populaţia moţilor este de circa 25.000 de persoane, în timp ce în cea extinsă ajunge la 100.000.
 

Originea moţilor şi a numelui de ”moţ”
 
Scriitorul Ioan Slavici a studiat tipologia moţilor şi a exprimat una dintre cele mai interesante caracterizări a acestui mic popor de oameni ai munţilor în lucrarea ”Ardelenii”:

”Aceştia sunt oamenii şi trupeşte şi sufleteşte mai colţuroşi şi mai vârtoşi. Fie scurt, fie înalt, Moţul e voinic şi îndesat, calcă rar şi apăsat şi are ceva din firea ursului. Om cu deosebire de potolit, Moţul vorbeşte puţin, e foarte răbdător, se avântă cu anevoie, dar e neînduplecat după ce a luat o hotărâre… Moţii sunt cea mai nobilă parte a poporului român”. 

Despre originea moţilor s-au emis diferite ipoteze, fără însă ca vreuna dintre ele să poată fi susţinută cu probe indubitabile. Astfel, unii autori consideră că moţii sunt urmaşii agatârşilor, populaţie care a locuit în secolele dinainte de Hristos zona în care actualmente se află oraşele Câmpeni şi Abrud. Alţii îi consideră urmaşi ai celţilor sau ai unor triburi germanice care s-au perindat, probabil, prin regiune. Mai sunt ipoteze că moţii ar fi urmaşi direcţi ai dacilor şi ai coloniilor romane, dat fiind faptul că foarte aproape de munţii locuiţi de moţi s-au aflat exploatări miniere romane, de unde se extrăgea aur, iar locurile au fost puternic colonizate după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. Majoritatea acestor ipoteze se bazează pe observaţia că între moţi se găsesc frecvent indivizi cu ochi albaştri şi cu părul blond, roşcat sau mai deschis la culoare.
 
 

O altă enigmă rămasă fără o explicaţie certă este originea numelui de “moţ”. Cele mai multe descrieri privind acest nume indică faptul că românii din munte purtau părul strâns în chică (“moţ”), lăsată să cadă de obicei pe umărul drept. Alţi autori consideră că numele vine de la cuvântul latin “motus”, care înseamnă “răzvrătit”, “rebel”, dată fiind puternica înclinaţie spre libertate a moţilor.  Austriecii îi numeau pe moţi “tzopfiger wallachische”, adică “valahi cu moţ”. Tradiţional, moţii s-au ocupat cu prelucrarea lemnului, găsit din abundenţă în munţii pe care îi locuiesc, şi cu creşterea animalelor. Puţini mai sunt cei care fabrică din lemn vase (doniţe, ciubare ), şindrilă, lemn de construcţie etc. Nici în exploatările miniere nu mai lucrează decât foarte puţini, având în vedere închiderea acestora. Produsele din lemn moţii le valorificau la câmpie, unde coborau pentru a le vinde sau a le schimba pe cereale sau alte lucruri necesare traiului greu din munţi. Călătoreau de obicei în convoaie de până la zece căruţe trase de cai.
 
Oameni liniştiţi şi iubitori de viaţă
 
În ultimii ani, unii moţi au început să se ocupe de turism, transformându-şi casele în pensiuni, schimbându-şi astfel modul tradiţional de trai. Situaţia economică grea a zonei i-a determinat pe mulţi să plece la muncă în alte ţări. Moţii se identifică de sute de ani cu cel mai vestit instrument de cântat al lor: tulnicul. Acesta era folosit mai demult pentru comunicare, sunetele emise având fiecare o semnificaţie aparte, înţeleasă numai de către cel care cânta şi de către “destinatarul” semnalelor: “vin oile”, “vino acasă”, “va ploua” etc. Tulnicul este un instrument de cântat, confecţionat din scândurele din lemn de brad, şi arată ca un tub lung, conic, din lemn, mai îngust la partea în care se suflă şi mai larg în partea prin care ies sunetele. Lungimea sa variază, putând ajunge şi la 3 metri. Pentru a cânta, el trebuia ţinut în apă în prealabil. În mod obişnuit, la tulnic cântă fetele şi femeile.


Sărbătoarea tradiţională a moţilor este Târgul de fete de pe Muntele Găina, care se ţine în fiecare an în jurul datei de 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Ilie. Mii de moţi, alături de români din judeţele învecinate (Bihor, Arad, dar şi Hunedoara), se adună pe vârful Muntelui Găina (1.486 metri), pentru a târgui obiecte şi pentru a petrece. Originea acestui târg e pierdută în negura timpului, se presupune că această sărbătoare e ţinută cam de 200 de ani încoace, în fiecare an, în acelaşi loc.

”Moţii s-au remarcat prin ferocitatea arătată în luptă, precum şi prin determinarea cu care au cerut libertăţi sociale şi naţionale. Altfel, în timp de pace, moţii sunt liniştiţi şi iubitori de viaţă, fiind o populaţie paşnică, ce îşi câştigă cu greu traiul zilnic”, spune Ioan Rusu Abrudeanu în cartea ”Moţii, calvarul unui popor eroic, dar nedreptăţit”.

Sunt oameni primitori şi săritori atunci când este nevoie de ajutor. Un exemplu conculdent este accidentul aviatic din ianuarie 2014 de pe muntele Petreasa. Sute de moţi au plecat să ajute la căutarea avionului prăbuşit în pădure. În final, trei dintre ei au reuşit să ajungă la avion şi să salveze majoritatea victimelor.
 
Sursa: http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/cine-motiii-ioan-slavici-ofera-raspuns-cea-mai-nobila-parte-poporului-roman-1_54eaecb0448e03c0fde53b44/index.html
----------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pentru trafic de comori dacice, nouă persoane condamnate la închisoare și despăgubiri de 1,4 milioane euro

$
0
0

Nouă persoane au fost condamnate, luni, de magistrații Judecătoriei Deva la pedepse cuprinse între doi și șase ani de închisoare și la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, iar o a zecea a fost achitată, într-un dosar în care inculpații au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, furtul și traficarea peste hotare a mai multor brățări dacice și monede din aur și argint ce au fost sustrase din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei.

Judecătorii au mai stabilit că o parte dintre inculpați nu vor avea voie să meargă în zona siturilor arheologice din Munții Orăștiei pe o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani. În vederea recuperării prejudiciului creat de activitățile desfășurate de către cei zece condamnați, instanța a menținut sechestrul asigurator impus anterior pe bunurile acestora. Inculpații au mai primit și interdicția de a-și exercita anumite drepturi civile, conform sentinței publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurcă și Călin Corhan, aceștia fiind condamnați la șase ani de închisoare și interdicția a de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munții Orăștiei. De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare și interdicția de a intra într-un sit arheologic din Munții Orăștiei pentru cinci ani.

Instanța a dispus ca inculpații să achite în solidar sau individual o sumă de 1,22 milioane euro și 166.000 de dolari, sub forma unor despăgubiri către Statul Român prin Ministerul Culturii. Banii reprezintă cheltuieli ocazionate de recuperarea și expertizarea unor brățări dacice din aur și argint, a unor monede din aur și argint și a unor bijuterii sustrase de inculpați din cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Astfel, inculpații Radu Horia Camil, Luncan Viorica și Bodea Ioan vor trebui să achite Ministerului Culturii o sumă de 101.523 dolari și 210.415 euro pentru cheltuielile de expertizare, repatriere și compensații pentru o brățară dacică din aur în greutate de 682 de grame, 200 de monede din aur tip Lysimachos și 500 de monede de argint tetradrahme.

Inculpații Radu Horia Camil, Corhan Călin și Jurcă Daniel Sorin vor plăti, în solidar, Statului Român prin Ministerul Culturii 30.676 euro, reprezentând contravaloarea a 25 denari de argint, 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (din epoca romană), o brățară tracică din argint în greutate de 26,84 grame, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut.

De asemenea, inculpatul Corhan Călin va trebui să plătească Ministerului Culturii suma de 232.600 euro reprezentând 2.160 de denari romani, denari repblicani, o brățară din bronz, o aplică din bronz, fibule romane.

Inculpatul Jurcă Daniel Sorin este obligat de instanță să achite suma de 65.000 de dolari pentru o brățară dacică din aur și 5.100 de euro pentru 83 de monede romane și tetradrahme de argint.

La rândul său, sârbul Ilic Ljubisa va trebui să plătească statului român 280.000 de euro, din care jumătate reprezintă compensații achitate unui colecționar elevețian, iar diferența cheltuieli de expertizare și repatriere.

În final, instanța a dispus ca inculpatul Moc Daniel să plătească Ministerului Culturii suma de 150.000 de euro pentru o brățară dacică din aur.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în zece zile de la comunicare.

Dosarul în care au fost judecate cele zece persoane a fost finalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2008, inculpații fiind acuzați că între 1997 și 2007 au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piața neagră a antichităților.

Cei zece au fost cercetați de procurori pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, efectuare neautorizată de detecții și săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri și șantaj.

AGERPRES / (AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă)

Sursa: http://www.agerpres.ro/justitie/2015/08/10/hunedoara-noua-persoane-condamnate-la-inchisoare-si-despagubiri-de-1-4-milioane-euro-pentru-trafic-de-comori-dacice-22-18-05
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IMPORTANT! Expoziție de fotografie, PrinMehedinți, de Victor Bogdan Gheorghiță

$
0
0


Expoziție de fotografie
"#PrinMehedinți'',de Victor Bogdan Gheorghiță

Expoziția de fotografie "#PrinMehedinți" a fost vernisată miercuri, la Hotel Grand Continental din Capitală, autor fiind unul dintre fotografii noului val românesc, Victor Bogdan Gheorghiță.

El a afirmat că proiectul este un demers de fotojurnalism care urmărește Mehedințiul prin poveștile unor oameni din zonă.

"Am fost în Mehedinți, am stat acolo o perioadă de timp și nu am reușit să intru atât de mult în detaliu, dar am încercat să văd care sunt mentalitățile județului, ce are de oferit",
a declarat, pentru AGERPRES, Victor Bogdan Gheorghiță.

El a adăugat că îi place foarte mult zona, care are foarte multe forme de relief ofertante pentru ochiul unui artist.

Potrivit acestuia,"#PrinMehedinți"își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la zonele cu un potențial considerabil care, confruntate cu lipsa de viziune a autorităților, cad în amorțeală și uitare.

Scopul acestui vernisaj este atragerea atenției publicului asupra unor valori specifice județului Mehedinți, iar fotografiile respectă întocmai reperele artistice, fotograful reușind să surprindă elementele unice pe care le are de oferit a eastă zonă.

Artistul a spus că expoziția va rămâne în București două zile, după care va pleca spre Drobeta-Turnu Severin, iar în final va fi donată Consiliului Județean Mehedinți.

La vernisaj au fost prezenți politicieni locali din județul Mehedinți și numeroși invitați.

AGERPRES / (AS — autor: Petronius Craiu, editor: Marius Frățilă)
Sursa:  http://www.agerpres.ro/cultura/2015/05/21/expozitie-de-fotografie-prinmehedinti-de-victor-bogdan-gheorghita-23-23-05
---------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

„#PRINMEHEDINȚI” TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ DESPRE POTENŢIALUL TURISTIC AL MEHEDINŢIULUI
Unul dintre fotografii noului val românesc, Victor Bogdan Gheorghiţă, a iniţiat proiectul fotografic “#PrinMehedinti”, o radiografie artistică a vieţii în județul Mehedinți: cu probleme, istorii de success, locuri uimitoare și oameni cu poveşti interesante. Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri seară la Hotelul Grand Continental din capitală, iar, din luna iunie, fotografiile vor pleca într-un turneu în judeţul care le-a inspirit.

ionut

Practic, proiectul este un demers de fotojurnalism care urmărește Mehedințiul prin poveștile unor oameni din zonă. Proiectul a fost inițiat de către fotograful bucureștean Victor Bogdan Gheorghiță și finalizat cu sprijinul Consilierului Județean Ionuț Sibinescu. Proiectul a avut în centru promovarea județului ca o destinație optimă pentru turism și industrie, acest spațiu beneficiind de un potențial uriaș neexploatat, dar și de dorința comunității mehedințene de a se deschide către un nou orizont de oportunități.

fotograf

“#PrinMehedinți” își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la zonele cu un potențial considerabil care, confruntate cu lipsa de viziune a autorităților, cad în amorțeală și uitare, iar de aici până la situația dramatică în care se găsește județul Mehedinți, este doar un pas. Am reușit cu ajutorul lui Ionuț Sibinescu să surprind esenţa judeţului Mehedinți și să-l aduc aici cu mine, în această expoziție fotografică. Îmi doresc să fi reuşit să surprind cu adevărat oamenii şi locurile şi sper că am reușit să ofer fotografiilor adâncimea de care avea nevoie această idee și poveștile care oferă energie și autenticitate ” a declarat Victor Bogdan Gheorghiță.

expozitie

În “#PrinMehedinți” se urmăresc poveștile a trei familii. Familii diferite, din localități diferite, cu istorii diferite. Pe cât de divers au fost selecționate poveștile și contextul familiilor urmărite în proiect, pe atât de comun este obiectivul acestora: întoarcerea către comunitate și dorința de a reuși împotriva sorților.

ionut 1

“Nu este de ajuns să conștientizăm o problemă, de aceea eu cred că acest proiect este extrem de benefic locuitorilor județului Mehedinți. Ne-am reunit în speranța că #PrinMehedinți este începutul unui drum pe o pantă ascendentă pentru județul nostru. Suntem convinși că, odată ce am oferit puterea exemplului prin fotografiile lui Victor, vom reuși să dăm încredere și altor membri ai comunității locale sau de oriunde din țară, că Mehedințiul este un loc unde să începi o afacere, să trăiești socio-cultural și să te simți la fel de român ca oriunde în țară.”, a declarat Ionuț Sibinescu.

Scopul acestui vernisaj este atragerea atenției publicului asupra unor valori specifice județului Mehedinți. Fotografiile respectă întocmai reperele artistice, Victor Bogdan Gheorghiță reușind să surprindă elementele unice pe care le are de oferit Mehedințiul, dar și simplitatea cotidianului, redată într-o manieră unică.

tabara

‘’Vreau să vă atrag atenția asupra esenței acestui demers. Am avut norocul de a mă plimba prin multe locuri din această frumoasă țară, iar Mehedințiul este unul dintre acele locuri care îți rămân întipărite pe retină, de oriunde ai veni din lume. De la chipul lui Decebal cioplit în stâncă până la Ponoare, până la pălinca de smochine, am redescoperit moștenirea acestui neam.

Nu am înțeles niciodată de ce aceste obiective nu au fost promovate, în condițiile în care Mehedințiul este o zonă atât de bogată încât ar putea exista foarte ușor, numai prin turism. Îi sunt recunoscător acestui tânăr fotograf pe numele său Victor Bogdan Gheorghiță și lui Ionuț Sibinescu, cel care l-a îndrumat prin Mehedinți, că au reușit să ducă la final un proiect pe cât de ambițios pe atât de benefic. Este nevoie de cât mai multe inițiative de acest gen pentru a reuși să oferim avântul propice acestei țări pe care o iubesc nespus” a declarant invitatul de onoare al evenimentului, Cristian Tabără.

expo

Victor Bogdan Gheorghiță a adus arta în prim plan, iar Ionuț Sibinescu a semnalizat problemele sociale și economice, dar și exemplele care decurg promițător și care pot fi multiplicate, având ca scop dezvoltarea economică regională și îmbunătățirea vieții mehedințenilor.

Corina Macavei / http://www.ziare100.ro/prinmehedinti-trage-un-semnal-de-alarma-despre-potentialul-turistic-al-mehedintiului/
============================================
=======================================
=================================

Mai mult, Click here:
==========================

Expozitia „#PrinMehedinti”
==========================
======================================
=============================================

Constantin Brâncoveanu - Prinţul Aurului. TEZAURUL BRÂNCOVENESC DE LA BAIA DE ARAMĂ. FEBRA AURULUI - FILM DOCUMENTAR

$
0
0


FEBRA AURULUI - FILM DOCUMENTAR (ANTENA 3 / 24.11.2013)

Publicat pe 21 dec. 2013

O ÎNCERCARE DE A SE VERIFICA PE CALE ARHEOLOGICĂ IPOTEZA EXISTENŢEI UNUI TEZAUR DIN TIMPUL VOIEVODULUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, CARE, CONFORM UNOR MĂRTURII DOCUMENTARE, A FOST DEPOZITAT SUB BISERICA CU HRAMUL SFINŢII VOIEVOZI DIN ORAŞUL BAIA DE ARAMĂ (JUD. MEHEDINŢI). O ACŢIUNE OFICIALĂ CE A FOST SABOTATĂ ÎN MOD INTENŢIONAT. O TENTATIVĂ DE AFLARE A UNUI POSIBIL ADEVĂR, UN DEMERS ÎN INTERESUL STATULUI ROMÂN, CARE A FOST STOPAT ÎNTR-UN MOD NEAŞTEPTAT DE MURDAR.
UN FILM DOCUMENTAR DIFUZAT ÎN CADRUL EMISIUNII ÎN PREMIERĂ DE POSTUL ANTENA 3 ÎN ZIUA DE 24 NOV. 2013.

An attempt to verify the assumption of an consequential archaeological treasure of time Prince Constantin Brâncoveanu, which, according to testimony Documentary was deposited in the church dedicated to Holy Kings in town Baia de Arama (Mehedinţi county). Official action being intentionally sabotage. A tentative finding of a possible truth interest representation in romanian State that has been in an unexpected stop dirty.
A documentary broadcast in the show premiered Antena 3 on the 24 november 2013.



===================================================

PRESUPUSUL TEZAUR BRÂNCOVENESC DE LA BAIA DE ARAMĂ - FILM DOCUMENTAR (REALITATEA TV / 21.03.2009)

Publicat pe 14 feb. 2014

Documentarul reprezintă o investigaţie de presă realizată pe marginea unui subiect controversat şi foarte delicat, care priveşte presupusa existenţă a unui tezaur ce ar fi fost depozitat sub biserica Sfinţii Voievozi din oraşul Baia de Aramă, jud. Mehedinţi, în vremea voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu. Materialul a fost difuzat în ziua de 21 martie 2009 pe postul Realitatea TV în cadrul emisiunii Adevăr sau Provocare. Subiectul a fost reluat şi dezvoltat într-un alt material difuzat de postul Antena 3 în noiembrie 2013, care a fost realizat în timpul unei acţiuni oficiale de verificare în teren, care trebuia să confirme sau să infirme pentru totdeauna ipoteza existenţei acestui tezaur (Vezi documentarul FEBRA AURULUI din cadrul emisiunii În Premieră). Datorită unui concurs nefericit de împrejurări şi a diferitelor interese manifestate în jurul acestui subiect, această verificare legală pe cale arheologică a fost stopată încă din prima zi şi astfel nu a putut fi realizată.

The documentary is an investigation carried out on the release of a controversial and delicate , that the alleged existence of a treasure that had been stored in the church of the Holy Kings Baia de Arama , Mehedinti County , in the time of Prince Land Romanian Constantin Brancoveanu . The material was broadcast on 21 March 2009 by Reality TV station during the show Truth or Dare . The subject was taken up and developed in a different material broadcast on Antena 3 in November 2013 , which was conducted during a field verification of official action , which was to confirm or refute the hypothesis of the existence of this treasure forever ( see documentary the gold rush of the show premiered ) . Due to unfortunate circumstances contest and various interest manifested around this issue, the legal check about archaeological was stopped from day one and so could not be achieved .



==================================================

Constantin Brâncoveanu - Prinţul Aurului

Publicat pe 14 sept. 2014

Urmăriţi un reportaj realizat de Maria Buruiană, difuzat pe TVR1, la Reportajele Telejurnalului, despre misterele care învăluie averea Constantin Brâncoveanu şi despre extraordinara moştenire pe care ne-a lăsat-o.

I se spunea Altîn-Bey, Prinţul Aurului. Pungile sale cu galbeni cumpărau pacea de la turci şi întreţineau Scaunele Patriarhale din Orient. A construit palate, conace şi mănăstiri. Vorbe din bătrâni spun că un tezaur de aur din vremea dacilor le-ar fi adus moartea năprasnică lui Brâncoveanu şi feciorilor lui.



==================================================

Teodora Paunescu Tuca-Balada lui Constantin Brancoveanu



===================================================

Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum. Doamne,vino Doamne sa ne vezi! Un SCANDAL urias, aruncat in uitare! Implicat si Vaticanul? Ungaria a obţinut ilegal CODEX AUREUS şi BIBLIOTECA BATTHYANEUM din Alba-Iulia. Cat adevar? Cata manipulare? Important UPDATE

$
0
0

În politica diabolică a Ungariei şi a U.D.M.R., vizând dobândirea rapidă şi pe căi ilegale a peste 50 la sută dintre imobilele din Ardeal, s-a înregistrat recent un nou episod, extrem de periculos prin consecinţele sale, respectiv a fost împroprietărită comunitatea maghiară cu Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Solicitarea a fost făcută (în ultimii ani) de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care a reuşit să înfrângă Opoziţia corectă şi legală a primarului şi Consiliului local din Capitala Unirii.

Clădirea acestei biblioteci, împreună cu cele 115.992 unităţi bibliografice, din care: 1.778 manuscrise din secolul al IX-lea; 300 codice medievale (reprezentând 80 la sută din cele existente în România); 571 incunabule şi 24.000 cărţi vechi din secolele XV-XVIII, au fost date gratuit şi ilegal din proprietatea Poporului şi Statului Român în proprietatea comunităţii maghiare şi a Ungariei.
 
Cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă este Codex Aureus. Această carte a fost scrisă în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare. Această Evanghelie a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament, a fost pictată cu aur şi are coperţile din fildeş. Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican. Manuscrisul Codex Aureus are o valoare inestimabilă.
 
În anul 1968, Regimul Ceauşescu a luat un împrumut de zece miliarde dolari S.U.A. de la F.M.I. şi Banca Mondială pentru realizarea unor mari investiţii în România, inclusiv retehnologizarea industriei.Împrumutul extern de 10 miliarde dolari S.U.A. a fost garantat de către Statul Român cu Codex Aureus. Poporul Român a realizat investiţii uriaşe în Regimul Ceauşescu, a plătit integral şi înainte de termen toată datoria externă. Regimurile post-decembriste au pus la cale şi au dat ilegal Ungariei şi comunităţii maghiare din România (care nu are personalitate juridică) atât Codex Aureus cât şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, cu tot fondul de carte. Programul de jefuire a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia l-a început Guvernul Radu Vasile, l-a continuat Guvernul Năstase şi l-a finalizat Guvernul Ponta III.
 
După Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi în baza Tratatului de la Trianon, din iunie 1920, Biblioteca Batthyaneum cu tot fondul de carte, inclusiv Codex Aureus a intrat în proprietatea Poporului şi Statului Român. Biblioteca se află pe str.Unirii nr.1-3 din municipiul Alba Iulia şi este înscrisă în cartea funciară nr.559 fiind identificată cu numărul topografic 1973/1. Titular al dreptului de proprietate a fost Biblioteca Naţională a României.
 
În vara anului 1998, Guvernul Radu Vasile (format din miniştri din partea P.N.Ţ.C.D., U.D.M.R., P.N.L. şi P.D.) a aprobat O.U.G. nr.13 din 7 iulie privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Atunci, ministru al Culturii a fost d-l Ion Caramitru, iar al Învăţământului era d-l Andrei Marga. Oare ştiau de Codex Aureus s-au află abia acum? Ordonanţa de urgenţă nr.13/1998, publicată în Monitorul Oficial nr.255 din 8 iulie 1998 a fost semnată de premierul Radu Vasile (Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!) şi contrasemnată de Gyorgy Tokay, ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţile naţionale. O.U.G.nr.13/1998 are trei articole (numerotate 1, 2 şi 2) şi a stabilit următoarele:
 
1. Clădirile şi terenurile aferente lor, cele înscrise în Anexă, trec gratuit în proprietatea comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
 
2. Se înfiinţează o Comisie specială paritară (Guvern-minorităţi entice) care verifică situaţia juridică a celor 17 imobile înscrisă în Anexă şi poate face noi propuneri pentru donaţii către minorităţile etnice.
 
3. Predarea-preluarea imobilelor se face pe baza unor protocoale redactate de Comisia specială paritară.

 
La poziţia nr.13 din Anexa la O.U.G. nr.13/1998 este înscrisă Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Este evident că O.U.G. nr.13/1998 nu se referă la restituirea fondului de carte şi a Codex Aureus către comunitatea maghiară din România şi către Ungaria. După cinci ani, prin Legea nr.458 din 12 noiembrie 2003, a fost aprobată O.U.G. nr.13/1998. Lucrările Senatului au fost conduse de d-l Doru Ioan Tărăcilă şi cele ale Camerei Deputaţilor de d-l Viorel Hrebenciuc.
 
Separat de legislaţia existentă, prin aceste două acte normative, s-a furat Poporului RomânBiblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, inclusiv Codex Aureus, care au fost date ilegal comunităţii maghiare care nu are personalitate juridică şi care niciodată nu a fost proprietara acestei biblioteci, a Codex Aureus şi a uriaşului fond de carte.
 
 
În mare secret, Ungaria şi U.D.M.R. au reuşit să fure, din nou, o mare parte din averea Poporului Român. Despre această uriaşă afacere imobiliară, pusă la cale prin O.U.G. nr.13/1998 şi înfăptuită în perioada 1998-2014, ştiu toţi candidaţii anunţaţi la funcţia de Preşedinte al României. De ce tac? De ce nu acţionează pentru oprirea retrocedărilor ilegale de clădiri, terenuri şi păduri, mai ales către unguri şi către Ungaria? Sunt complici cu U.D.M.R. sau i-au “sensibilizat” autorităţile din Ungaria?
 
Ceea ce s-a petrecut recent cu Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum dovedeşte că premierul Victor Viorel Ponta şi P.S.D. au adus U.D.M.R. la guvernare şi i-a oferit postul de vicepremier şi ministru al Culturii lui Kelemen Hunor cu scopul de a facilita un furt pios împotriva Poporului Român şi patrimoniului naţional!
 
Manipulatorii de opinie se străduiesc să-i convingă pe unii români că dacă premierul Victor Viorel Ponta a dat la unguri şi Ungariei Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia atunci merită să fie noul Preşedinte al României. În Israel şi în China o asemenea faptă este răsplătită cu dulcele glonţ al patriei. Guvernul Ponta III a dat ilegal unei biserici ungureşti şi implicit Ungariei, uriaşa Biblioteca Batthyaneum şi Codex Aureus.
 
Parchetul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A.) ar fi trebuit să se autosesizeze şi să pună sechestru asiguratoriu pe Codex Aureus, pe toate cărţile aflate în Biblioteca Batthyaneum, precum şi pe averile celor implicaţi în această afacere imobiliară îndreptată împotriva Poporului Român. Procurorii ştiu că, de regulă, criminalul se întoarce la locul crimei.
 
De loc întâmplător, premierul Victor Viorel Ponta a anunţat că se lansează, în cursa pentru alegerea Preşedintelui României, de la Alba Iulia, într-un Congres inedit al P.S.D., în ziua de 12 septembrie a.c, probabil, din faţa clădirii Bibliotecii Batthyaneum dată ilegal Ungariei, împreună cu Codex Aureus şi tot fondul de carte. Partidele politice parlamentare care, împreună cu U.D.M.R., au furat Poporului Român manuscrisul Codex Aureus şi Biblioteca Batthyaneum şi-au stabilit candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie a.c. şi se laudă că unul dintre ei va ajunge, tot prin furt, Preşedinte al României.
 
Doamne, ocroteşte-i pe români !
 Data: 15 septembrie 2014 ; Gheorghe Funar
-----------------------------------------------------
 
 
 
Vaticanul vrea scumpa carte a Romaniei ?
POSTAT: 17 Februarie 2008
 
Codex Aureus, o carte aflata in patrimoniul Romaniei, atat de valoroasa incat pur si simplu nu poate fi estimata in bani, este ravnita de Vatican. Aflat la un loc cu alte 24.000 de carti vechi, celebrul manuscris, cu care se zice ca au fost garantate toate imprumuturile cu care Nicolae Ceausescu a 'construit' Romania moderna, se afla la Alba Iulia, intr-o cladire care a fost retrocedata in 2003 Arhiepiscopiei romano-catolice din zona.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) va cere in instanta si retrocedarea fondului de carte din aceasta casa',
trag un semnal de alarma cei care 'pazesc' astazi Codex Aureus.
Celebrul manuscris se afla in biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. In spatele  zidurilor groase mai sunt 24.000 de carti vechi, dintre care 300 de manuscrise medievale de o valoare uriasa.Cam80 la suta din totalul manuscriselor medievale care se afla acum pe teritoriul Romaniei sunt adunate la Batthyaneum.
In scurt timp romanii si-ar putea lua adio de la valoroasa carte Codex Aureus. Dupa ce Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia i s-a retrocedat cladirea Batthyaneum, acum va fi revendicat in instanta si fondul de carte adapostit de biblioteca.
'Riscam sa ramanem fara Codex Aureus din cauza faptului ca arhiepiscopul (n.r. - reprezentantul Vaticanului) intentioneaza sa ceara in instanta, se aude, si retrocedarea tuturor cartilor. Daca este asa, ar fi o pierdere colosala pentru patrimoniul cultural roman',
ne-a declarat ingrijorata Ileana Darja, sef birou manuscrise medievale din cadrul Bibliotecii Battyaneum, unul dintre cei trei administratori ai colectiilor de carte de aici.
Acum, Codex Aureus este pazita cu glont pe teava, 24 de ore din 24. Daca vrei sa intri in cladire, bodyguardul, cu pistolul la brau, deschide, te legitimeaza si te conduce la secretariat. Pentru a ajunge insa la biblioteca, la etajul doi, trebuie sa fii obligatoriu insotit si de un administrator al colectiilor de carte. Altfel risti sa fii impuscat de unul dintre cei patru bodyguarzi ai cartilor, care pazesc bilbioteca in ture de cate sase ore, non-stop. Nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca cel care este pe tura ar putea rata tinta, pentru ca oamenii fac sedinte de tragere lunar si nu au voie sa ia calificative mai mici de 'Bine'.
Gheorghe Marcu are 34 de ani si este deosebit de mandru de slujba pe care o are.
'Pazesc aceasta locatie de 13 ani. Nu are voie sa intre nimeni decat cu avizul conducerii bibliotecii. Putem folosi armamentul din dotare conform legii, ca orice politist, insa doar pe teritoriul bibliotecii. Este un pistol Carpati cu munitie de razboi si nu as ezita nici macar o secunda sa trag',
spune Gheorghe.
In cladire exista o incapere cu pereti si usa din otel, incuiata si sigilata. Incinta blidata este securizata si printr-un sistem de alarma. Aici se afla cea mai importanta piesa, 'Evanghelierul din Lorsch', sau mai simplu 'Codex Aureus', cea mai pretioasa carte pe care o are Romania in acest moment. Atat de valoroasa incat taranoastra garanteaza imprumuturile externe cu ea inca de pe vremea comunismului.
Toate constructiile ridicate din ordinul lui Nicolae Ceausescu, de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor au fost construite din imprumuturi externe.
La sfarsitul anilor ′60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a obtinut un imprumut de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei tarii si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, dictatorul a garantat cu aceasta carte.
'Valoarea ei este inestimabila. Nu se poate masura in bani. De aceea este un garant al imprumuturilor externe, chiar si dupa 1990. Acest volum nu iese din camera blindata decat rareori si numai cu cereri speciale. Pentru studiu este folosita o copie fidela, realizata in 1967',
ne-a mai spus Ileana Darja.
 
Papa are deja jumatate din volum
Manuscrisul a fost realizat intre anii 778 si 820, in timpul lui Carol cel Mare. Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea, a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua, ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-i-se copertile. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi, cardinal de Viena, care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub un clopot de sticla. In Romaniacartea a intrat in proprietatea statului in anul 1918.
Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele: Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes).
Copii ale Codex Aureus se vand cu 28.000 € bucata
 Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993 Evanghelierul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala Bibliotecii Nationale a Romaniei din Alba Iulia, si cea germana nu a fost incheiat, in mod ciudat, nici un fel de contract scris.
In 1996 germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute si semneaza un contract de realizare a unor copii cu editura elvetiana 'Faksimile Luzern'.
Landul Hessen a garantat editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Conform contractului, 'Faksimile' are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.
 Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de aproape 10 milioane de euro din care Romania n-a castigat nimic.
 
Fostul director al BNR a fost anchetat de politie
Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener al Editurii Luzern la acest proiect. Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului, iar saptamana trecuta a avut loc o noua infatisare, urmand ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa se dea si o sentinta in acest sens.
In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale (BNR), Dan Ion Erceanu, a fost demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta de judecata l-a gasit nevinovat si a fost repus in functie.
----------------------------------------
Codex Aureus  Parohia Ortodoxa Bucea
--------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
 
 

Codex Aureus, afacere de milioane de dolari

In anul 806, din ordinul imparatului Carol cel Mare al Frantei, a fost scrisa cu aur o carte care avea sa influenteze destinul Romaniei: Codex Aureus. Dupa mai multe secole de peripetii, volumul, de o valoare inestimabila, a ajuns in proprietatea sta.

In anul 806, din ordinul imparatului Carol cel Mare al Frantei, a fost scrisa cu aur o carte care avea sa influenteze destinul Romaniei: Codex Aureus. Dupa mai multe secole de peripetii, volumul, de o valoare inestimabila, a ajuns in proprietatea statului roman. In anii '70, Ceausescu a garantat imprumuturile externe cu aceasta carte. Manuscrisul se afla acum in Biblioteca Batthyaneum, oarecum proprietate a Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), filiala Alba Iulia. Spunem "oarecum", deoarece colectiile bibliotecii au ramas ale Romaniei, dar imobilul a fost retrocedat Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.


In ultimii 13 ani, Codex Aureus a fost subiectul unui scandal legat de fotocopierea ilegala a manuscrisului, urmat de arestarea directorului BNR. Pana acum s-a sustinut ca a fost vorba de un scandal provocat artificial, nefiind vorba de interese materiale, ci doar culturale. Prezentam contractul care arata ca au fost si sunt in joc zece milioane de dolari, o afacere din care Romania a fost exclusa. In mod straniu, printre cei implicati in contractul de facsimilare ilegala se regaseste, la pagina 3, punctul 9, Biblioteca Apostolica Vatican.


 Ca sunt sau nu utile Romaniei, toate constructiile lui Nicolae Ceausescu - de la Casa Poporului si metrou, la fabrici, uzine si blocurile optzeciste din centrele civice ale comunelor - au fost ridicate la ordinul fostului dictator din imprumuturi externe. La sfarsitul anilor '60, Ceausescu a reusit sa se faca simpatic in Occident si a cerut un imprumut de aproximativ zece miliarde de dolari pentru retehnologizarea industriei Romaniei si urbanizarea socialista. Pentru a intra in posesia banilor, Ceausescu a garantat cu o carte: Codex Aureus. Acest vechi manuscris latin a fost realizat din porunca imparatului Carol cel Mare (742-814).

In anul 806 imparatul, incheind expeditiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, ajutat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperiala din Aachen a intemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica si scrierea caligrafica. La indemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericesti si a impus transcrierea in forma artistica a cartilor religioase si juridice. Influenta Orientului bizantin imbinat cu Occidentul crestin de inspiratie anglo-saxona si-a pus amprenta pe specificul national franc de la curtea lui Carol cel Mare. In aceasta inflorire culturala, vechile manastiri din jurul Rinului (ca Luxeuil, Corbie, St. Martin din Tours, Reichenau, St. Gall, Lorsch, Reims, Aix-La-Chapelle etc.) si-au organizat scriptoria dedicate copierii manuscriselor valoroase. Carol cel Mare si-a creat o biblioteca alcatuita din cele mai frumoase manuscrise si a daruit multe altele. In testamentul intocmit de el in 811, prevedea vanzarea cartilor din biblioteca personala, iar sumele "sa fie impartite saracilor".

Foi de pergament si litere de aur

 De aceea exista pana astazi in muzee si biblioteci numeroase manuscrise carolingiene. Unul dintre ele este Codex Aureus. Acesta e scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde si numele de Codicele de Aur. Din cele 476 pagini (238 foi), 455 sunt ornamentate. Manuscrisul contine majuscule ornate la inceput de text, chenare intr-o larga paleta cromatica cu decor luxuriant care incadreaza textul scris pe doua coloane, portretele celor patru evanghelisti la inceputul fiecarei evanghelii, tabloul genealogiei celor trei semintii precedente nasterii lui Iisus si imaginea lui Iisus Hristos, denumita in tratatele de specialitate Majestas Domini.

 Volumul s-a aflat mai intai la manastirea Lorsch din Germania, apoi, in secolul al XVI-lea a fost dus la Heidelberg, de unde, in 1622, in urma jefuirii bibliotecii de acolo de catre soldatii angajati in razboiul de 30 de ani, a fost rupt in doua ca sa poata fi vandut mai usor, detasandu-se copertele. Prima jumatate, cea mai bogat ilustrata, a ajuns in biblioteca contelui Migazzi - cardinal de Viena - care a vandut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cartii a ajuns in biblioteca Vaticanului, unde se pastreaza sub clopot de sticla protejat de complicate sisteme de alarma. 
Bucati imprastiate in Anglia, Vatican si Romania

 Copertele, lucrate in fildes, sunt conservate, una in British Museum din Londra, iar alta la Museum Sacro din Roma.

 Manuscrisul este un evangheliar, de unde si numele "Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas" (Evanghelie scrisa cu cerneala de aur avand table de fildes). Fiecare pagina are textul scris "in folio", inconjurat de chenare de o mare varietate. Doar paginile care stau in fata au acelasi chenar, in rest sunt alte chenare, variate ideatic si coloristic. Revenind la episcopul romano-catolic Ignat Batthyani, acesta cumpara in 1792 o cladire care apartinuse calugarilor trinitarieni, ordin desfiintat de Imparatul austriac Iosif al II-lea, si-o transforma in "institut carturaresc". Aici ajung toate documentele stranse de episcop, inclusiv Codex Aureus. Fondatorul a lasat instructiuni de folosire a acestei locatii care si astazi sunt norme in vigoare privind obligatiile beneficiarilor pentru administrarea acestei biblioteci publice: "Biblioteca sa fie deschisa orisicui in ceasurile stabilite, dar nimeni sa nu fie admis acolo cu mantaua pe el, nici sa rasfoiasca vreo carte luata de la locul ei, daca nu i se va arata de catre custodele bibliotecii, ci fiecare sa rasfoiasca acea carte adusa de custode in camera destinata pentru lectura".
Contractul

 Biblioteca "Batthyani" a ramas deschisa si dupa 1918, cand intra in patrimoniul national al Romaniei, conform intelegerilor international.

 Ulterior, Batthyaneum devine o filiala a Bibliotecii Nationale. Dupa momentul Ceausescu, Codex Aureus intra in epoca scandalurilor. In 1993, Evangheliarul este fotocopiat de reprezentantii Administratiei Parcurilor si Castelelor din landul german Hessen. Intre partea romana, respectiv filiala BNR din Alba-Iulia, si cea germana nu a fost incheiat insa nici un contract. BNR primeste totusi 1000 de dolari, in conditii neclarificate. In 1996, germanii editeaza un CD-ROM cu fotografiile obtinute. De asemenea, partea germana considera ca acordurile verbale ale fostului director al filialei Alba-Iulia a BNR sunt suficiente si pentru garantarea drepturilor de facsimilare. In urma acestei ambiguitati, Administratia Parcurilor si Castelelor din Hessen a semnat un contract de realizare a unor facsimile cu Editura Faksimile Luzern (vezi facsimil). Landul Hessen garanteaza editurii, prin contract, folosirea exclusiva a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Partea romana este eliminata din afacere. Conform contractului, Faksimile are dreptul sa foloseasca cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la data semnarii contractului amintit, precum si tot ce va mai edita pe aceasta tema.

 Copiile respective sunt lucrate in metal pretios, exact ca si originalul, si au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de zece milioane de dolari. Landul Hessen isi rezerva dreptul de a produce copii doar pentru uz intern, dar fara cerneala de aur si argint, in asa fel incat copiile germane sa se deosebeasca cu cel putin 20% de formatul original si, implicit, de copiile realizate de Faksimile.
Erceanu arestat degeaba

 Interesant este si faptul ca Biblioteca Apostolica Vatican, detinatoarea celeilalte jumatati a manuscrisului, este partener de coeditie al Editurii Luzern la acest proiect. Scandalul urma sa izbucneasca insa abia dupa 1999, dupa ce Codex Aureus a participat la o expozitie desfasurata in Germania, la Lorsch. La acea expozitie au fost reunite toate componentele disparate, respectiv corpul din Romania, corpul de la Vatican si cele doua coperte. La intoarcere, manuscrisul romanesc prezenta semne vizibile de deteriorare, datorate conditiilor improprii de microclimat in care fusese expusa, defectiunilor care au aparut la instalatia de aer conditionat si a rasfoirii haotice, chiar daca initial fusesera clar delimitate paginile care puteau fi vazute. In anul 2002, directorul Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, este demis din functie si arestat pentru modul ilegal in care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanta constata ca directorul nu avea nici o vina, iar Erceanu isi reia functia.
In proces cu Germania

 Recent, Romania a dat in judecata Germania pentru facsimilarea ilegala a Codex-ului de catre landul Hessen. Intre timp, mai precis in anul 2003, Biblioteca Batthyani a fost retrocedata Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba-Iulia.Ramane de vazut ce se va intampla cu cele 60.000 de volume, 1230 manuscrise si 560 de incunabile ale bibliotecii. Inclusiv Codex Aureus.
"Deocamdata platim chirie noului proprietar al imobilului. Asteptam o locatie pe care sa o gaseasca autoritatea publica din Alba Iulia, respectiv o cladire in care sa mutam colectiile",
ne-a spus Elena Tarziman, noul director al Bilbiotecii Nationale a Romaniei.
26 Iulie 2007
Mai mult, cititi aici: Codex Aureus

sau aici:  Codex Aureus & Biblioteca Batthyaneum
===========================================
==========================
===============
Important UPDATE
==========================




Important UPDATE
Monica Macovei,Codex Aureus,Biblioteca Batthyaneum,CEDO
Monica Macovei... a pledat impotriva Romaniei
------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viewing all 251 articles
Browse latest View live